اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای

همگام با انتخابات ریاست جمهوری افغانستان/۸۲

ریشه‌های روستایی چالش‌های اقتصادی، نقطه فراموش‌شده در برنامه کاندیداهای افغان+تصاویر

کاندیداهای ریاست جمهوری افغانستان در حوزه مسائل اقتصادی این کشور به چالش‎هایی چون فقر، نبود کار و مهاجرت‎های ناشی از آن توجه داشته‎اند؛ اما به ریشه‎های روستایی این چالش‎ها، علاقه‌ای نشان نداده‌اند.

ریشه‌های روستایی چالش‌های اقتصادی، نقطه فراموش‌شده در برنامه کاندیداهای افغان+تصاویر

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، برنامه‎های اقتصادی کاندیداهای ریاست جمهوری افغانستان بیشتر معطوف و متمرکز به رفع چالش‎ اقتصادی در شهرها بوده است؛ طوری که توسعه روستا‎ها و توجه به کشت‎زارهای کوهستانی این کشور تاکنون جایگاه مناسبی در برنامه‎های ارائه‎شده از سوی این کاندیداها نداشته است.

این در حالی است که در کشور کوهستانی افغانستان که اکثر مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند و تولیدات کشاورزی بیشترین اقلام صادراتی و مهمترین منابع درآمدی این کشور را تشکیل می‎دهد، توسعه روستاها و تقویت تولیدات روستایی می‎تواند نقش مهمی را در حل چالش‎های اقتصادی موجود داشته باشد.

تراکم جمعیتی در شهرها و افزایش آمار بی‎کاری، علتی است که بخش بزرگ آن از مهاجرت روستانشینان به شهرها ناشی شده است روستائیانی در بسیاری موارد مجبور به ترک روستاهای خود بوده‎اند.

پس از سقوط طالبان و استقرار امنیت نسبی در شهرها، بنا به دلایلی که در این نوشتار به برخی از آن‎ها اشاره می‎رود، ساکنان بسیاری از روستاهای افغانستان به شهرها مهاجرت کرده‌اند.

خشکسالی‎های پیاپی و نبود زمینه کاشت در روستاها

خشکسالی‎های پی‎هم و کاهش محصولات کشاورزی باعث شد که روستانشینان مجبور شوند راه مهاجرت به بیرون از افغانستان را در پیش گیرند و یا هم به شهرهای افغانستان کوچ کنند.

این در حالی است که روند بازسازی نیز به شهرها، متمرکز و محدود شد و طی این چند سال نتوانست راه خود را به سوی روستاها به گونه محسوس و مؤثر باز کند.

در اجرا و ادامه روند بازسازی در افغانستان، روی چشمه‎ها، کاریزها و سایر منابع آبی در روستاها، در حدی کار نشد که بتواند امید روستانشینان را احیا کند، موجب دلگرمی آنان به کشت‎زارها و نگهداشت مواشی‌شان شود.

و در نهایت بسیاری از روستانشینان به شهر کوچیدند و تمام دار‎ایی خود را صرف خرید و یا ساختن خانه‌ای محقر در شهر کردند و بدلیل عدم اشتغال در این شهرها به جمع بی‌کاران در شهرها پیوستند.

بنابراین توجه به روستاها می‎تواند بسیاری از گروه‌های روستایی منفعل و مصرفی در شهر  را که از مهارت‎های لازم برای فعالیت‎های اقتصادی در روستاها برخوردارند،  به نیروهای مؤثر، مفید و مولد تبدیل کند.

فعال ساختن این بخش از نیروی کار در افغانستان می‎تواند سبب تقویت تولیدات روستایی و مشوقی برای بازگشت بسیاری از روستائیان از شهرها به روستاهای خود و در نتیجه کمک به اقتصاد دولت و ملت این کشور شود.

نبود مراکز درمانی فعال و پاسخگو در روستاها

کشور کوهستانی افغانستان کوهای بلند و برف‎گیر دارد و ساکنان بسیاری از مناطق و محلات روستایی این کشور برای رسیدن به شهر بایستی از گردنه‎های همین کوه‎های مرتفع و سخره‎های سر به فلک‎کشیده  عبور کنند که بسیاری از این راه‌ها دشوار گذر است.

بویژه در فصل زمستان و یخ‎بندان که بارش برف و برودت هوا در راه‎ها بیداد می‎کند و در بسیاری موارد مسیرها برای 3 ماه و بیشتر بکلی مسدود می‌شوند.

بنابراین نبود مراکز درمانی در روستاها خود یکی از چالش‎های زندگی در آن است؛ بویژه در زمستان که امکان دست‎رسی به مراکز درمانی شهر را نیز ندارند و این خود یکی از موجبات و مشوق‎های رو‎آوردن ساکنان چنین روستاهایی به شهرها بوده است.

چنانچه برای رفع این مشکلات توجه لازم صورت گیرد و تدابیری سنجیده شود، روستاهای افغانستان که گنجینه‎های ثروت و منبع مهم تولیدات کشاورزی این کشور را تشکیل می‎دهند، خالی از سکنه نخواهند شد و به افزایش بی‎کاری و بی‎بضاعتی در شهرهای این کشور کمک نخواهد کرد.

ظرفیت آموزشی ضعیف در روستاها

برخی از مدارس در روستاهای افغانستان، حتی امکانات ابتدایی و مواد درسی حداقلی برای آموزش دانش‌آموزان خود را ندارند؛ طوری که برخی از این مدارس، با فقدان ساختمان و فضای مناسب و مواد درسی برای پیشبرد آموزش رو‎به رو هستند.

مدارس برخی از روستاها حتی کتاب‎های در سی کافی در اختیار ندارند؛ به گونه‎ای که دانش‌آموزان مدارس مجبوراند نوبتی از کتاب‎های درسی استفاده کنند.

هرچند شنیدن آن شاید شگفت‎‎آور باشد و تاحدی هم این مسئله(استفاده نوبتی از کتاب‎ها) دور از واقعیت جلوه‎ کند؛ اما واقعیت جاری و جدی است، ولو پذیرفتن آن دشوار باشد.

دانش‌آموزان اینگونه مدارس، زیر آفتاب سوزان تابستان و در سرمای خزان، در فضای آزاد و یا زیر خیمه‎ها درس می‎خوانند.

با این حال در برخی مناطق روستایی این کشور، هر از گاهی ناامنی ناشی از حضور  طالبان و مخالفان مسلح(که خود را با ویران کردن ساختمان مدارس و یا آتش‎زدن آنان نشان می‎دهد)، چالش‎‎های آموزشی را در این مناطق بیشتر می‌کند.

این در حالی است که عطش و علاقه‎مندی به آموزش، پس از تجربه تلخ محرومیت از آن، در طول پنج‎سال حاکمیت طالبان که مدارس دخترانه را بستند و در سایر مدارس نیز مضامین و مواد درسی دلخواه خود(طالبان) را تحمیل کردند، یکی از عوامل جابه‎جایی مرد افغانستان و مشوق کوچیدن از روستاها به شهرها بوده است.

پیوند ناگسستنی عدم اشتغال و ناامنی

در چند سال گذشته، بی‎کاری و ناامنی در افغانستان پیوند پایدار و پردوامی داشته است و زمینه سربازگیری طالبان از روستاهای افغانستان را فراهم ساخته است.

اگر زمینه کشاورزی و کار در روستاها فراهم شود، نه تنها بهره اقتصادی خواهد داشت، بلکه به استقرار و استحکام امنیت نیز کمک شایانی خواهد کرد.

با این همه، اما کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برنامه مشخص و شفافی در قبال روستاهای این کشور در گردهمایی‎ها و مناظره‎های خود نشان نداده‎اند.

چکیده کلام این که در افغانستان که شغل غالب در این کشور کشاورزی و دامداری است، روستاهای افغانستان می‎تواند شاه‎کلید ثبات سیاسی و ثروت در این کشور قرار گیرد.

انتهای پیام/.

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

اخبار مرتبط

نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول