اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

اصفهان مهد ادیان الهی است

کلیسای تاریخی «وانک» نمادی از تمدن دیرین و به دور از تعصب

خبرگزاری فارس: کلیسای «وانک» یکی از معروف‌ترین کلیساهای ارامنه جهان است که قدمت، ماندگاری و زیبایی شگفت‌انگیز داخل ساختمان آن، تمدنی دیرین و به دور از تعصب‌های مذهبی را در پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی به رخ جهانیان می‌کشاند.

کلیسای تاریخی «وانک» نمادی از تمدن دیرین و به دور از تعصب

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، کلیسای «وانک» یا «آمناپرکیج» یکی از کلیساهای تاریخی و بسیار مهم ارامنه اصفهان است که در زمان شاه عباس دوم ساخته شده و لغت وانک نیز به معنای کلیسای جامع اشاره دارد.

پس از کوچ ارامنه از منطقه جلفا به اصفهان شاه عباس دوم آنها را در جنوب زاینده‌رود سامان‌دهی کرد و با توجه به اینکه مذهب برای ارامنه اهمیت بسیاری داشت، در ابتدا کلیساهایی در این منطقه بنا کردند و نخستین عبادتگاهی که ساختند کلیسای وانک بود که در زمین‌هایی با نام باغ زرشک بنا شد.

ورودی اصلی این کلیسا در چوبی بزرگی است که سر در آن با منظره‌ای از داخل کلیسا را به کمک کاشی‌کاری لاجوردی و خاکستری به نمایش گذاشته است و بالای تصویر به خط ارمنی نوشته شده «دیر، ناجی همگان، محلی برای راهبان>

 

 

نمازخانه اصلی کلیسا که به شکل متوازی‌الاضلاع است شامل دو قسمت چهارگوش است که قسمت اول شبستان بنا را تشکیل می‌دهد و قسمت دوم که زیر گنبد است، محل اجرای مراسم و سرودهای مذهبی است.

دیوارهای نمازخانه را کاشی‌های خشتی چند رنگ فرا گرفته و در قسمت‌های بالای لبه‌های دیوار تصاویر بسیار زیبایی نقاشی شده‌اند که از کتاب‌های مقدس الهام گرفته شده و تمامی سطح فضای گنبد را تزئین کرده است.

دور تا دور گنبد داستان خلقت آدم و حوا به وسیله نقاشان ارمنی ترسیم شده و بر محراب بسیار زیبای کلیسا نیز تصاویری از جمله تصویر حضرت مسیح (ع) نقاشی شده است.

این کلیسا از نظر طلاکاری سقف، سطح داخل گنبد و نقاشی‌های تاریخی از زیباترین کلیساهای جلفای اصفهان است در حالیکه نمای خارجی گنبد کلیسا بدون تزئینات کاشی‌کاری است و با آجر ساده پوشانده شده است.

برج ناقوس روبروی در اصلی کلیسا در زمان شاه سلطان حسین صفوی و 38 سال بعد از بنای اصلی دیر به سبک ایرانی ساخته شده و بر چهار ستون سنگی استوار است.

در سمت راست این برج ناقوس کتیبه‌ای بزرگ به رنگ آبی مشخص است و دور آن را سنگ‌های صلیبی احاطه کرده‌اند که این سنگ‌ها از کلیساهای ویران شده جلفا به این مکان آورده شده و در این دیوار نصب شده‌اند.

در قسمت سمت چپ برج ناقوس بنای یاد بودی از قتل عام ارامنه ‌به دست ترکان عثمانی در سال 1915 قرار گرفته که و هر ساله در این مکان در روز 23 آوریل ارامنه اصفهان با روشن کردن شمع یاد شهدای ارمنی را گرامی می‌دارند.

هم اکنون در محوطه کلیسا علاوه بر معبد و محراب ساختمان‌های دیگری نیز از جمله موزه، چاپخانه، کتابخانه بزرگ و ساختمان خلیفه گری وجود دارد.

اشیایی که در سالن‌های موزه قرار دارد شامل تابلوهای نقاشی کار نقاشان اروپایی است که به کلیسا اهدا کرده‌اند، ضمن اینکه تعدادی کتب خطی نفیس نیز در این موزه نگهداری می‌شوند که از جمله آنها انجیلی است که نام کوچک‌ترین کتاب دنیا را یدک می‌کشد.

 

از مجموعه‌های نفیس این موزه فرامینی است که در طول تاریخ صفویه به بعد سلاطین و حکام ایران درباره ارامنه صادر کرده‌اند و این فرامین از نظر بررسی تاریخ ارامنه بسیار مهم و قابل ملاحظه بوده و در تعداد منابع قابل اعتماد به شمار می‌روند.

کتابخانه کلیسای وانک نیز با 25 هزار جلد کتاب به عنوان یکی از بهترین منابع مورد استفاده محققین و پژوهشگران ارمنی و سایر ادیان قرار می‌گیرد.

کلیسای وانک نخستین کلیسای ارمنی‌های اصفهان در چهار راه حکیم نظامی، خیابان نظر شرقی قرار دارد و در ایام عید یکی از پر بازدیدترین مکان‌های تاریخی اصفهان است که مهد ادیان بودن اصفهان را به رخ جهانیان می‌کشد.

انتهای پیام/63008/صا40/ژ1001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول