اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‌دهد

غار تاریخی گدازه‌های آتشفشانی ایوب در انتظار مسافران نوروزی

خبرگزاری فارس: غار تاریخی گدازه‌های آتشفشانی ایوب در دل کوه‌های روستای دهج شهرستان شهربابک واقع شده و آماده میزبانی از مسافران نوروزی است.

غار تاریخی گدازه‌های آتشفشانی ایوب در انتظار مسافران نوروزی

به گزارش خبرگزاری فارس از شهربابک تاریخ خستگی خود را با خمیازه بزرگترین غار آذرین ایران به شیوه‌ای زیبا به نمایش گذاشته است، خمیازه‌‌ای که نشانگر گذشته پرنشیب و فراز روزگاران کهن ‌مردمان دیار دهج است.

ایوب نام غاری است که نقش زیارتگاهی دارد و در کوهی به همین نام در هفت کیلومتری جنوب شهر دهج از توابع شهرستان شهربابک واقع شده است.

منشأ این غار گدازه‌های آتشفشانی است و در بررسی‌های باستان‌شناسان، مسکن و محل استقرار انسان‌ها در گذشته بوده و آثار دوران اشکانی به راحتی در این غار دیده می‌شود.

این غار از اواخر فصل بهار که هوا به تدریج گرم می‌شود تا پایان تابستان که هوا به تدریج خنک می‌شود با عظمت و شکوه خاص خود پذیرای دوستداران طبیعت و مشتاقان خود از شهرها و روستاهای همجوار برای تفریح و زیارت می‌شود.

همین نکته موجب شده تا در محیط طبیعی، فرهنگی و اقتصادی شهر دهج و آبادی‌های تابع آن اثرات مثبت و منفی زیادی داشته باشد.

 

هر ساله تعداد زیادی از مردم شهرهای اطراف نظیر  انار، شهربابک، رفسنجان، کرمان، سیرجان، یزد، مهریز، هرات، مروست، خبر، جوزم و دیگر مناطق بنا به اعتقادشان در این فصل به این منطقه مسافرت می‌کنند.

اعتقاد بر این است که حضرت ایوب مدتی در این جا زندگی کرده که امروزه اثر آن به صورت رد پای آن حضرت بر سینه صخره‌ای غار بر جای مانده است.

کوه ایوب که غار ایوب در آن قرار دارد در جنوب شرقی شهر دهج با ارتفاع حدود 3 هزار و 368 متر در منطقه کوهستانی دهج که جزو کوه‌های رشته مرکزی ایران است قرار دارد.

ساختار سنگ‌شناسی این کوه از نوع داسیت ـ آندزیت مربوط به عهد پلیو ـ پلیستوسن از دوره‌های زمین‌شناسی است مشخصات غار ایوب این است که دهانه بسیار بزرگ غار، حدود 60 متر در 80 متر در نیمه‌های کوه در ارتفاعی بالا قرار دارد.

در گوشه‌ای از دیواره شرقی و از سقف شریان باریکی از آب سال‌های سال دست نوازشش را بر سینه سخت سنگ سائیده و از آن صخره‌ای لعل با ظرافتی بی‌نظیر به وجود آورده است.

در پای این دیواره حوضچه‌ای کوچک قرار دارد که این آب در آن جمع می‌شود، آبی بس خنک و گوارا به ویژه برای تشنگانی که خسته از کوهپیمایی به این مکان می‌رسند با نوشیدن جرعه‌ای از این آب خستگی راه را از تن بیرون می‌کنند،این نوع از جنس سنگ‌ها بیانگر آذرین بودن آنها است.

کمی بالاتر در سمت حوضچه جایگاهی هموار و صاف قرار دارد که در مرکز آن چاله کوچک هاونگ مانندی وجود دارد به نام هاونگ آرزو معروف است.

 

جای پای ایوب در غار 

در بین دو مکان جایگاه‌هایی برای نشستن و استراحت زائران خسته است که منزلگاه نامیده می‌شود در این مکان‌ها محل استراحت، نماز گذاردن، نهار و شام خوردن است، البته در زمان‌های نه چندان دور بیشتر برای اتراق شبانه استفاده می‌شد اما امروزه این کارکرد منزلگاه رو به تضعیف است، امروزه بیشتر برای استراحت کوتاه مدت و عبادات استفاده می‌شود.

حدود 150 متر بالاتر از منزلگاه زیارتگاه و جایگاه بچه مهتابی‌ها قرار دارد در محل زیارتگاه محلی گود شده شبیه به رد پای انسانی با فیزیک بدنی قوی وجود دارد که آن را منتسب به حضرت ایوب می‌کنند به واقع عامل جذب معتقدان به این مکان است، برای رسیدن به جایگاه زیارت نردبان نصب شده که زائر از آن بالا می‌رود و زیارت می‌کند در مقابل آن جایگاهی برای نماز گذاردن است که دو یا سه نفر همزمان می‌توانند در آن نماز بگذارند در ارتفاعی پایین‌تر از این جایگاه در سمت راست غرب آن محلی است که گفته می‌شود شب‌های جمعه تعدادی کودک که به بچه مهتابی معروفند، قرآن می‌خوانند و افراد معتقد می‌توانند، صدای آنها را بشنوند.

در سمت راست ورودی غار در ارتفاع دیواره قسمتی توخالی است که باید با نردبان به آن دست یافت، یاغیان در زمان‌های دور در جلوی آن دیواری ساخته بودند که آنها را در مقابل دشمنان و رقبایشان و سرما و گرما محفوظ نگه می‌داشت.

 

در پایین کوه که نقطه آغاز صعود به غار است سنگ بسیار بزرگی وجود دارد که به سنگ بارانداز معروف است، زیرا زائران می‌توانند با وسایل حمل و نقل قدیمی یا مدرن فقط تا کنار این سنگ بیایند و بقیه راه را مجبورند پیاده طی کنند تا به مقصود خود برسند که چیزی حدود یک ساعت زمان می‌برد، لذا در اینجا بار‌و‌بنه خود را پایین آورده و اتراق می‌کنند، افرادی که به هر علت نمی‌توانند بالا بروند در همین مکان می‌مانند به همین دلیل این سنگ به بارانداز معروف است.

چگونه به غار ایوب برویم

شما برای ورود به غار ایوب از دو راه می‌توانید وارد این مکان زیارتی یا همان غار بزرگ شوید، دهج مرز بین کرمان و یزد محسوب می‌شود و از سمت یزد 170 کیلومتر تا این مکان زیارتی است و از سمت کرمان 280 کیلومتر - از سمت یزد بعد از گذر از مهریز و مسجد ابوالفضل و گذر از وسط قله شمش که سه کیلومتر بعد از این مکان جاده دهج از جاده بین‌المللی جدا می‌شود و تا 40 کیلومتر ادامه دارد که به شهر دهج برسید و از خود شهر تا این مکان 10 کیلومتر است و از سمت کرمان بعد از گذر از رفسنجان انار از دو راه می‌توانید به دهج بیایید از انار به سمت جوزم که 50 کیلومتر است و از جوزم تا دهج 25 کیلومتر است یا می‌توانید از انار به سمت یزد بروید که بعد از 30 کیلومتر جاده آن از سمت چپ جدا می‌شود.

انتهای خبر/80023/غ40/د1000

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول