اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

بازارهای تاریخی اصفهان، نماد پیوند دین و دنیا

قیصریه؛ بازاری که در آن تاریخ ورق می‌‌خورد + تصاویر

خبرگزاری فارس: بازارهای تاریخی اصفهان را می‌توان نمادی از وحدت دین و دنیا دانست چرا که علاوه بر اینکه محلی برای کسب رزق و روزی بوده‌اند در کنار و یا درون هر کدام از آنها مساجد بسیاری می‌توان دید که برخی جنبه تاریخی نیز دارند.

قیصریه؛ بازاری که در آن تاریخ ورق می‌‌خورد + تصاویر

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری اصفهان بازارهای آن و به ویژه بازار «قیصریه» در میدان تاریخی نقش جهان است که جنبه تاریخی و زیبایی چشم نوازی دارد.

این بازار که آن را چشم و چراغ بازارهای اصفهان ‌می‌نامند در ضلع شمال میدان امام اصفهان و در مقابل مسجد قرار دارد، گویی که سازندگان در طرح‌ریزی معماری این میدان نقش معنویت، حکومت و زندگی مادی را در حیات انسان‌ها مد نظر داشته‌اند.

سر در این بازار، هلالى شکل و با کاشی‌کارى مجلل و باشکوهى به امر شاه عباس صفوی ساخته شده و در آن برج قوس به نمایش درآمده است.

 

در قدیم عموم مردم به خصوص سلاطین و پادشاهان به اوضاع ستارگان توجه داشتند و ساختمان‌ها را نیز در ساعت‌های مبارک بنا می‌کردند بنابراین با توجه به اینکه هنگام شروع ساختمان این بازار طالع در برج قوس بوده است، بر بالای سردر این بازار نیز برج قوس به نمایش در آمده است.

این برج نیم‌تنه حیوانی ـ انسانی را تشکیل می‌دهد که تیر و کمانی در دست دارد و در وسط سر آن نقش خورشید به طرزى جالب و عالى مشاهده می‌شود ضمن اینکه پیکره کمان از ستاره‌هایی تشکیل شده است.

همچنین در داخل این سردر نقاشی‌هاى بسیار زیبا وجود دارد که در اثر مرور و زمان از بین رفته که یکی از این تصویرها جنگ شاه عباس با ازبک‌ها است، در بالا و پایین سمت راست تصاویرى از مردان و زنان اروپایی در حال عشرت و در طرف چپ شکارگاهی دیده می‌شود.

در قسمت بالای سردر دریچه‏‌اى است که در قدیم جاى ساعت بزرگ پاندولی بوده که در زمان‌های مختلف روز زنگ می‌زده و در بالاى آن ساعت ناقوسى وجود داشته که از دیر هرمز شاه آورده شده بود.

طرفین سردر «قیصریه» سکوهاى وسیعى از سنگ «یشم» و «سماق» نصب شده است که در قدیم جواهر فروشان و زرگران بساط خود را روى آنها گسترده و متاع‌هاى خود را به فروش می‌رساندند، در سمت چپ سردر نیز منظره شکار دسته جمعى شاه عباس و نیز تصویر جوانى نقاش شده است.

در طرفین سر در نقاره‌خانه‌‏اى وجود داشته که در ایوان‌هاى آن هنگام ‏غروب و طلوع آفتاب نقاره می‌نواختند و در حجره‌ها و ایوان‌هاى نقاره خانه، نقاشی‌ها و گچ بری‌های عالى مانند تزئینات طبقه ششم عالى قاپو وجود داشته که در سال 1307 شمسى از میان رفته و تزئینات جدیدی به جای آن  انجام شده است.

زمانی که از سردر «قیصریه» وارد شویم؛ بازاری را مشاهده می‌کنیم که از بناهاى شاه عباس صفوی است و در زمان قدیم گران‌بهاترین پارچه‌های زربافت را در آنجا می‌فروخته‌‌اند و نمایندگان تجار خارجى نیز در این بازار حجره‌هایى داشتند.

بازار مزبور که به بازار شاهى نیز شهرت دارد از سردر قیصریه شروع و به بازار چیت‌سازها و از آنجا به بازار دارالشفا منتهى می‌شود که امروز محل فروش بهترین قلمکارها و کارهاى دستى اصفهان است.

در این بازار محلى بنام ضربخانه معروف شاهى وجود دارد و سراى معروف شاه نیز در این بازار واقع است.

*‌ بازار سماور سازها

بازار سماور‌سازهاى کنونى که در قدیم به بازار مثقالى‌فروش‌ها موسوم بوده داراى چهارسوى بى‌نظیرى است به نام به چهارسوی «کرباس فروش‌ها» که حوضى به سبک صفوى در وسط آن قرار دارد و به وسیله بازار کوچکى به چهارسوى چیت‌سازها متصل می‌شود.

 

علت این که به این بازار مثقالی‌فروش‌ها نیز می‌گفته‌اند این بوده که پارچه‌هاى گران بها و زربافت را در آن بازار به شکل مثقالى می‌فروخته ‏اند.

*‌ بازار زرگرها

از بازارهاى متصل به بازار قیصریه بازار زرگرها است که به امر شاه عباس و به وسیله محبعلى الله‌بیک بنا شده است و از چهارسوى کرباس فروش‌ها به بازار قهوه کاشی‌ها منتهى می‌شود. وسط آن چهارسوى زیبایى قرار دارد و انشعاب آن بازارى است که به دارالشفا منتهى می‌شود.

دارالشفا نام تاریخى بیمارستان بزرگ شاهى است که در عهد صفویه وجود داشته و اکنون قسمتى از زمین ویرانه آن به صورت مسجدى کوچک بنام مسجد دارالشفا بنا شده و معروف است.

بازار دیگر، بازار «تفنگ سازها» است که از مبانى دوره شاه عباس بزرگ است و به بازار سماورسازها منتهى می‌شود و بازار منشعب از آن نیز چخماق سازها نام دارد که این دو بازار را زمانى بنام بازار شمشیرگرها می‌خواندند.

*‌ دیگر بازارهای اصفهان و اماکن و بناهای قدیمی آن

بازار «دروازه اشرف»

این بازار از دروازه اشرف آغاز و تا چهارسو شاه و مدرسه ملا عبدالله امتداد دارد و در عصر صفویه بنا شده است.

مدرسه جده بزرگ و مدرسه ملا عبدالله از بناهاى شاه عباس کبیر در این بازار واقع است.

بازار «گلشن جارچى»

این بازار از چهارسوى قلندرها تا محل دروازه اشرف امتداد دارد و از ساختمان‌های عصر صفوى است، اماکن قدیمی که در این بازار واقع شده عبارتند از مسجد ملک على بیک جارچى باشى از عهد شاه عباس کبیر و مدرسه ملا عبدالله، سراهاى جارچى باشى، بزرگ، گلشن، فخر و دو تیمچه که همه تجارتى هستند.

 

 

بازار «چهارسو نقاشى»

بازار بزرگى بوده که قسمتى از آن باقى مانده و اکنون در جنوب خیابان شاه عباس واقع است و مدرسه مریم بیگم و چهارسو نقاشى در این بازار واقع بوده ‏اند.

بازار «مقصود بیک» یا «چهارسو مقصود»

این بازار از جنوب شرقى میدان نقش جهان تا بازار حسن آباد امتداد دارد، امامزاده احمد، مسجد ساروتقى، در این بازار در نزدیکى حسن آباد واقع شده‌اند.

بازار «شاهى» یا «بازارچه بلند»

این بازار یا بازارچه در خیابان چهارباغ و در عصر صفوى  کوى شاهزادگان می‌نامیدند، از مدرسه چهارباغ، مهمان سراى کنونى شاه عباس و باغ هشت بهشت درهایى به این بازار باز می‌شده است، این بازار تعمیر شده و مرکز فروش کارهاى دستى اصفهان است. بازار علیقلى آقا

این بازار در محله بید آباد واقع و داراى چهارسویى زیبا است که در دوران شاه سلطان به وسیله علیقلى آقا درباریان احداث گردیده است و در آن مسجد و حمامى نیز قرار دارد.

 

 

بازار منشى

این بازار از بناهاى میرزا رضى منشى‌الممالک است که آثار زیادى چون قصر منشى، حمام منشى و مسجد منشى او به جامانده است.

بازارچه اسماعیل کوسه

این بازارچه در محله باغات واقع است و مناره کله که در زمان امیر تیمور از کله مردم اصفهان ساخته شده بود در این بازارچه قرار داشته است.

به گزارش فارس بازار لواف‌ها، آهنگران، کفش‌دوزها، رنگرزها، بازار غاز، بازار ریسمان، بازار مجلسى، بازارچه بید آباد، بازارچه حمام قاضى، بازار هارونیه و موارد دیگر نیز از دیگر بازارهای مهم و تاریخی اصفهان است که می‌تواند گردشگران را به خود جذب کند.

انتهای پیام/63008/صا40/ژ1001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول