اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

یادداشت  /  تاریخ نگار

33 سال پیش در چنین روزی

ماجرای سرقت اسناد وزارت خارجه توسط باند بنی صدر

دو نفر با عنوان مامور رسیدگی به پرونده های افراد پاکسازی شده فتوکپی تعداد زیادی از اسناد طبقه بندی شده و سری را با تبانی یکی از کارمندان از قسمت کنسولی وزارت خارجه برداشته و به خارج از وزارت خانه حمل می کرد که به دستگیری نامبرده منجر شد.

ماجرای سرقت اسناد وزارت خارجه توسط باند بنی صدر

رخدادهای 28 اردیبهشت 1360

چکیده

 

  • از سوی وزارت امورخارجه در رابطه با سرقت اسناد طبقه بندی شده و سری این وزارت خانه اطلاعیه ای صادر شد.
  • آیت الله موسوی اردبیلی دادستان کل کشور به اتفاق اعضای هیئت بررسی شایعه شکنجه به حضور امام خمینی رسیدند و با ایشان گفت و گو کردند.
  • حجت الاسلام محمد منتظری نماینده امام در هیئت بررسی شایعه شکنجه امام تاکید کردند نتایج بررسی ها هرچه زودتر در داخل و خارج از کشور منعکس شود .
  • امروز آتش بس در بیروت به دو روز خشونت و خونریزی خاتمه داد اما انفجارهای پراکنده در اطراف پایتخت لبنان همچنان ادامه داشت .
  • خبرگزاری سوری سانا نیز گزارش داد عربستان سعودی از سوریه در برابر تحریکات و مبارزه طلبی رژیم اشغالگر قدس حمایت کرده است .
  • محمد هاشمی بعد از دیدار با خدام وزیر خارجه سوریه در دمشق طی مصاحبه ای گفت : دیدار از سوریه با هدف اعلام همبستگی با این کشور صورت می گیرد.
  • در مراسمی که صبح امروز به مناسبت ولادت با سعادت امیرالمومنین در محل جامعه الامام صادق برگزار شد این محل جهت احداث یک مجتمع مذهبی به نماینده آیت الله منتظری تحویل گردید.

دستگیری سارق اسناد سری وزارت خارجه

از سوی وزارت امورخارجه در رابطه با سرقت اسناد طبقه بندی شده و سری این وزارت خانه اطلاعیه ای صادر شد. در بخشی از این اطلاعیه آمده است : صبح دیروز [یکشنبه 27 اردیبهشت] فردی به نام مرتضی فضلی نژاد به اتفاق شخص دیگری با عنوان مامور رسیدگی به پرونده های افراد پاکسازی شده فتوکوپی تعداد زیادی از اسناد طبقه بندی شده و سری را با تبانی یکی از کارمندان از قسمت کنسولی وزارت خارجه برداشته و به خارج از وزارت خانه حمل می کرد که جریان بلافاصله به اطلاع مقامات انتظامی رسیده و به دستگیری نامبرده منجر شد. در ادامه این اطلاعیه تصریح شده است : وزارت خارجه قاطعانه این امر را دنبال کرده و جریان را به اطلاع هم میهنان عزیز خواهد رساند.(1)

ینی صدر هم در مصاحبه ای در روزنامه انقلاب اسلامی راجع به دستگیر شدگان و سارقان اسناد گفت: «برادر فضلی نژاد (از دفتر ریاست جمهوری) را که در اروپا در انجمن اسلامی بوده است فرستاده  ایم تا کارمندهایی را که قرار است این جا در دفتر ریاست جمهوری کار کنند شناسایی کند .....

گزارش کار هیئت بررسی شایعه شکنجه تقدیم امام شد

بامداد دیروز آیت الله موسوی اردبیلی دادستان کل کشور به اتفاق اعضای هیئت بررسی شایعه شکنجه به حضور امام خمینی رسیدند و با ایشان گفت و گو کردند. در این دیدار گزارش کامل و نتایج حاصل از بررسی ها در مورد شایعه شکنجه تقدیم رهبر انقلاب شد.

در پایان این دیدار حجت الاسلام محمد منتظری نماینده امام در هیئت بررسی شایعه شکنجه گفت : آن چه را که به طور کلی می توان بیان کرد این است که نظام حاکم بر زندان های کشور مبتنی بر شکنجه نیست ولی مواردی استثنایی از اعمال شکنجه در برخی زندان ها دیده شده است.

نماینده امام در هیئت بررسی شایعه شکنجه افزود : امام تاکید کردند نتایج بررسی ها هرچه زودتر در داخل و خارج از کشور منعکس شود . وی ادامه داد : این هیئت همچنان به کار خود ادامه خواهد داد.

از سوی دیگر آیت الله موسوی اردبیلی دادستان کل کشور در پایان دیدار خود با امام خمینی طی گفت و گویی اظهار داشت که امام امت از مجموع گزارشاتی که در مورد شکنجه از سوی هیئت رسیدگی کننده به این موضوع تقدیمشان شد راضی بودند و از کارایی هیئت اظهار رضایت کردند.(2)

تحولات مهم در صف بندی متحدان سوریه برای جنگ با اسرائیل

امروز آتش بس در بیروت به دو روز خشونت و خونریزی خاتمه داد اما انفجارهای پراکنده در اطراف پایتخت لبنان همچنان ادامه داشت . در حالیکه آمار دقیقی از تعداد کشته های دو روز اخیر در دست نیست اما گزارشات تلویزیونی تعداد کشته ها را 25 الی 30 نفر تخمین زده اند. خبر دیگر این که در درگیری های فالانژیست ها و نیروهای سوری بیش از 100 نفر زخمی شدند .  همچنین یک اردوگاه پناهندگان فلسطینی در جنوب بیروت مورد تهاجم راکت قرار گرفت و با شروع آتش سوزی مادران در حالی که فرزندان خود را در بغل داشتند به خیابان ها گریختند.

حمایت عربستان ، یمن ، کویت و امارات متحده عربی از سوریه

خبرگزاری سوری سانا نیز گزارش داد عربستان سعودی از سوریه در برابر تحریکات و مبارزه طلبی رژیم اشغالگر قدس حمایت کرده است . به گفته خبرگزاری سانا وزیر خارجه عربستان در مکالمه تلفنی با همتای سوری خود یعنی عبدالحلیم خدام قول حمایت نامحدود از سوریه و نیروهای بازدارنده عرب در لبنان و نیز حمایت از موضع قاطع سوریه در دفاع از حاکمیت و استقلال و وحدت لبنان را داده است .

همچنین یمن شمالی آمادگی خود را دایر بر اختیار قرار دادن تمام منابعش به سوریه در برابر تجاوزات صهیونیست ها اعلام کرد. علی عبدالله صالح که گفته می شود مواضع صنعا را در مکالمه تلفنی با اسد رئیس جمهور سوریه مطرح کرده گفته است یمن شمالی برای کمک به دفاع از ملت عرب آماده است تمام خواسته ها را برآورده کند.

به گزارش رویترز امارات متحده عربی نیز مانند عربستان و کویت حمایت خود را از سوریه بر سر بحران موشک های سوریه در لبنان اعلام کرد. اسرائیل تهدید کرده است موشک های ضد هوایی سوریه که در لبنان مستقر است را مورد حمله قرار خواهد داد.این موشک ها بعد از آن که هواپیماهای اسرائیلی دو بالگرد سوری را در ماه گذشته سرنگون ساختند در لبنان مستقر شدند.

سفر محمد هاشمی به سوریه و دیدار با عبدالحلیم خدام

از سوی دیگر روزنامه های دمشق امروز تصاویر محمد هاشمی که در راس هیئتی به سوریه سفر کرده و طی آن با عبدالحلیم خدام وزیرخارجه این کشور دیدار نموده است را منتشر ساختند.  هاشمی بعد از دیدار با خدام طی مصاحبه ای گفت : دیدار از سوریه با هدف اعلام همبستگی با این کشور صورت می گیرد.(3)

تحویل محل تاسیس دانشگاه امام صادق به نماینده آیت الله منتظری

در مراسمی که صبح امروز به مناسبت ولادت با سعادت امیرالمومنین در محل جامعه الامام صادق برگزار شد این محل جهت احداث یک مجتمع مذهبی به نماینده آیت الله منتظری تحویل گردید. در این مراسم که از طرف شرکت واحد اتوبوسرانی ترتیب یافته بود رئیس هیئت مدیره شرکت واحد اتوبوسرانی طی سخنانی گفت : این زمین قبل از انقلاب به وسیله عده ای از افراد مسلمان متعهد از سفارت افغانستان خریداری شد تا به صورت مجتمع بازرگانی در آید که البته از نظر حقوقی ترتیبی اتخاذ شده بود تا حکومت وقت نتواند این محل را از دست مالکین واقعی آن خارج سازد.

وی افزود : پس از ساقط شدن رژیم گذشته این زمین در اختیار آیت الله منتظری قرار گرفت و مقرر گردید تا در این محل دانشگاهی به نام امام صادق (ع)تاسیس شود.(4)

پی نوشت :

1- کیهان ، 29 اردیبهشت 1360 ، صفحه 4 ،  محافظت از اسناد محرمانه و سرّی از ضرورت­های یک نظام است و دشمنان یک کشور همواره تلاش می­ کنند از طریق ستون پنجم و عوامل نفوذی خود بر اسناد محرمانه و فوق سری دیگر کشورها دست یابند تا بتوانند با اطلاعات بیشتری به آن کشور سیطره یابند، اگر دشمن بتواند عوامل خودش را بر اسناد سرّی کشوری بگمارد بهترین فرصت برای او پیدا شده است.

در اواخر اردیبهشت 1360 چنان چه ذکر آن رفت ماجرای سرقت اسناد وزارت امور خارجه در فضای سیاسی جامعه مطرح شد . به احتمال زیاد این سرقت تحت اشراف شخص رئیس جمهور صورت گرفت، زیرا پس از سرقت هم خود بنی صدر  و هم دفتر رئیس جمهور وقت از سارقان حمایت کردند. انتشار این خبر از طریق رسانه ها در آشکار شدن چهره واقعی بنی صدر نقش به سزایی داشت و سرانجام به بی اعتمادی مردم و نمایندگان ملت نسبت به وی انجامید .

یک روز بعد از انتشار اطلاعیه وزارت خارجه  دفتر ریاست جمهوری طی اطلاعیه­ ای خبر مزبور را به شدت تکذیب کرد و گفت: «این امر مربوط به نماینده این دفتر بوده است که با معرفی کتبی و اجازه مقامات مسئول مملکتی مأمور رسیدگی و مطالعه پرونده هایی در وزارت خارجه و سایر وزارت خانه ها بوده است ....» در این اطلاعیه وابستگی مرتضی فضلی نژاد عامل سرقت اسناد به دفتر ریاست جمهوری و نیز دسترسی این شخص به اسناد وزارت خارجه تلویحاً تأیید شد. اما موضع گیری و نامه معاون وقت وزارت امور خارجه به ریاست جمهوری زوایای مهمی از این ماجرا را روشن ساخت، در اطلاعیه وی آمده بود که برخی از اسناد به سرقت رفته مربوط به کسانی است که از طرف وزیر سابق امورخارجه یعنی خود بنی صدر و .... منصوب شده اند و هنوز در مصدر کارند.

بهزاد نبوی، سخنگوی دولت وقت در این باره توضیح داد:« که در تاریخ  27 اردیبهشت شخصی به نام فضلی نژاد در حال خارج شدن از وزارت خارجه یک مجموعه اسناد سرّی و طبقه بندی شده را با کیف خود حمل کرده است. وی ظاهراً از دفتر ریاست جمهوری حکم داشته است ولی چون حکم خود را نشان نداده بود در اطلاعیه ای که وزارت خارجه درباره موضوع فوق داده بود، اشاره ای به حکم وی نشده بود. اما بعداً با اطلاعیه ای که ریاست جمهوری منتشر کرد معلوم شد که با دفتر ریاست جمهوری ارتباط داشته است. آقای فضلی نژاد با شخصی به نام اسماعیل ناطقی که از مدیرکل های وزارت خارجه بود ارتباط داشت و با استفاده از این ارتباط اسناد را از وزارت خارجه بیرون برد. از جملۀ این اسناد که خیلی مهم بود یکی پروندۀ شخصی به نام کاظم رجوی بود که به ارتباط وی با رژیم شاه و ساواک مربوط می شد و در این رابطه مستمری می گرفته است. نکته حائز اهمیت این بود که در موارد دیگر اکثرا فتوکپی پرونده ها برده شد اما در مورد پرونده کاظم رجوی... مسئله از نظر مقامات مسئول روشن نبود البته پس از روشن شدن چیزی از جرم این افراد کاسته نمی شود چرا که اولاً کانال ارتباطی ایشان درست نبوده و اگر ریاست جمهوری نیاز به سندی داشته باشند مستقیماً با نخست وزیری تماس می گیرند و نخست وزیری سند را در اختیار ایشان قرار می دهد نه این که سلسله مراتب رعایت نشود. با یک مدیر کل وزارت خارجه ارتباط گرفته شود و اسنادی که به هیچ دلیل معلوم نیست که چرا از وزارت خارجه و توسط مدیر کل در اختیار فرد گذارده شده است و خود ایشان در اعترافات گفته اند که از وزارتخانه های دیگر هم اسنادی را خارج کرده اند و فعلاً تحقیقات ادامه دارد.

همچنین از طرف مسئولان دفتر ریاست جمهوری با مسئولان وزارت خارجه تماس گرفته می شود و آزادی متهمان به سرقت را خواستار می شوند  و این حاکی از هراس مسئولان آن دفتر از روشن شدن حقایق بیشتر این ماجرا در اعتراف عامل سرقت اسناد بود .

بعد از افشای جریان دستبرد به اسناد وزارت خارجه از سوی دفتر ریاست جمهوری اعلام شد که یکی از این افراد به حکم رسمی آن دفتر برای بررسی اسناد وزارت خارجه به آن وزارتخانه مأمور شده است. معاون وزارت خارجه پس از آن با نامه ای به رئیس جمهور بنی صدر، اعلام کرد که قبل و بعد از دستگیری حکمی مبنی بر مأموریت بررسی اسناد تسلیم وزارت خارجه نشده است.

بعد از آن دوباره دفتر ریاست جمهوری ضمن اطلاعیه شدید اللحنی اعلام کرد که تخطی از قانون به جایی رسیده که مأمور رئیس جمهور نمی تواند در وزارت خانه به بررسی اسناد بپردازد و مورد مؤاخذه یک معاون وزارتخانه قرار می گیرد. و در پایان اضافه می کند که ما نمی خواهیم بیش از این در مورد این مسأله صحبتی به میان آید، و البته با لحنی از موضع قدرت به این معنی که چرا باید چنین مسأله معمولی زیر سؤال قرار بگیرد؟

هم زمان با این رسوایی روزنامه انقلاب اسلامی منتسب به دفتر ریاست جمهوری وقت و روزنامه میزان وابسته به نهضت آزادی برای تحت الشعاع قرار دادن این رسوایی بزرگ تیتر اول خود را به مسأله رفراندوم اختصاص داده و نوشتند: «باید برای حل بحران عمومی به نظر خواهی از مردم و رفراندوم رجوع کرد».

رئیس جمهور هم در مصاحبه ای در روزنامه انقلاب اسلامی راجع به دستگیر شدگان و سارقان اسناد گفت: «برادر فضلی نژاد (از دفتر ریاست جمهوری) را که در اروپا در انجمن اسلامی بوده است فرستاده  ایم تا کارمندهایی را که قرار است این جا در دفتر ریاست جمهوری کار کنند شناسایی کند ..... آقای ناطقی هم در اروپا عضو انجمن اسلامی بود در ایران هم زندانی شده بود و عیب و نقصی هم در کارش نبود و جوان بسیار مسلمان و خوبی هم بود ... گفته بودند که کسانی در دفتر ما رخنه کرده اند، ما گفتیم می گوییم تحقیق کنند. به آقای فضلی نژاد گفتیم که شما این ها را تحقیق کنید و ببینید سوابق شان چطور بوده است و اگر کسانی باشند که سوابق شان خوب نباشد در دفتر ما نمانند، رفته اند که سوابق آن ها را ببینند، دستگیر شده اند ....»

روابط عمومی دفتر ریاست جمهوری در بخشی از اطلاعیه دوم خرداد خود هدف از پرونده سرقت اسناد را برخورد جناحی دانست و نوشت: «بنا به قول رئیس جمهور مسأله، مسأله حذف رئیس قوه مجریه است، از روز نخست هم همین برنامه را داشتند، به لحاظ این که مردم جسارت کرده و به رئیس جمهوری که دلخواه این آقایان بود رأی ندادند».

این دفتر در توجیه این سرقت در ادامه بیانیه خود نوشت: «کار بررسی مأمور اعزامی با اطلاع و تحت نظارت یکی از مسئولان رسمی وزارت امور خارجه انجام گرفته است و تعداد معدودی فتوکپی از مدارک مورد نیاز در اختیار این مأمور قرار داده شده».

جالب است بدانید که این اعضای انجمن اسلامی (سارقان اسناد) که به قول بنی صدر جوانان بسیار خوب و مسلمانی! بودند، ضمن اعتراف و اظهار ندامت از انجام چنین کار زشتی، چند تن از همکاران خود را به دادسرای انقلاب معرفی کردند . همچنین اسماعیل ناطقی مدیر کل کنسولی سابق وزارت خارجه صراحتاً به این حقیقت اعتراف نمود که تا کنون چندین بار اسناد را از وزارت خانه ربوده است.

موسوی خوئینی ها عضو کمیسیون امور خارجه مجلس وقت نیز  طی نامه ای به نمایندگان مجلس حقایق دیگری از ماجرای سرقت اسناد وزارت خارجه را آشکار کرد و گفت :«آقای فضلی نژاد بدون مراجعه به مسئولین اصلی وزارتخانه در رابطه با آقای ناطقی مدیر کل امور کنسولی قرار می گیرد و بعد در حالی که تعداد 372 برگ اصل و کپی مشتمل بر اسناد معمولی، سرّی، محرمانه و کاملاً محرمانه بوده است در حال خارج شدن از وزارتخانه بوده اند که از سوی مسئولان وزارتخانه مورد سؤال قرار می گیرند ولی به هیچ وجه حاضر به ارائه حکمی در این زمینه نمی گردند .... اسناد مزبور که بسیاری از آن ها مربوط به اداره محرمانه بوده است از اداره مزبور دریافت نشده، بلکه از طریق مدیر کل امور کنسولی به دست آمده است، در میان این اسناد اسنادی مربوط به افرادی نظیر بختیار، نصیر عصار، کاظم رجوی ( برادر مسعود رجوی ) و .... وجود داشته است، آیا این افراد در دفتر ریاست جمهوری مشغول به خدمت بوده اند ؟! »

از 372 سندی که فضلی نژاد از ساختمان وزارت امور خارجه خارج کرد 90 برگ آن سند نمایندگی ساواک در اروپا است که مربوط به کاظم رجوی منبع ساواک با اسامی مستعار «صفا» و «میرزا» بود. مسعود رجوی در سال 1346 توسط حسین روحانی به عضویت سازمان مجاهدین خلق درآمد و در «گروه سیاسی» سازمان، تحت مسئولیت بهمن بارزگانی به فعالیت پرداخت. در سال 1349 عضو مرکزیت سازمان شد. او در این زمان جوان ترین عضو مرکزیت به شمار می رفت. او در دادگاههای بدوی و تجدید نظر به اعدام محکوم شد ولی اندکی بعد مورد عفو قرار گرفت و حکم وی به حبس ابد کاهش یافت. رک ماجرای سرقت اسناد وزارت خارجه توسط باند بنی صدر ، بولتن نیوز ، 12 اسفند 1389

2-  کیهان ، 29 اردیبهشت 1360 ، صفحه 10

3-  کیهان ، 29 فروردین 1360 ، صفحه 12

4- کیهان ، 29 اردیبهشت 1360 ، صفحه 3

پژوهشگر : سید روح الله امین آبادی

انتهای متن/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول