اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

مدرس دانشگاه گلستان:

اثرات منفی برداشت غیر فنی از رودخانه‌ها قابل جبران نیست

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان گفت: عواقب آثار منفی برداشت بی‌رویه و غیر فنی مصالح از رودخانه‌ها در اکثر موارد قابل جبران نیست.

اثرات منفی برداشت غیر فنی از رودخانه‌ها قابل جبران نیست

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، عبدالرضا ظهیری شامگاه پنج‌شنبه در آخرین روز از کارگاه آموزشی مهندسی رودخانه و مدیریت بهره‎برداری اصولی از رسوبات شن و ماسه در گرگان در گفت‌وگو با خبرنگاران استان گلستان  اظهار داشت: این آثار منفی برداشت، بسته به حجم، میزان، روش، زمان و مکان برداشت در حوزه‌های هیدرولیکی، مرفولژی، زیست‌محیطی و اقتصادی نمایان می‌شود. 

*اثرات زیان‌بار تجاوز به حریم رودخانه‌ها محدود به محل استخراج نیست

وی تصریح کرد: این تغییرات محدود به محل استخراج و برداشت نیست، بلکه کیلومترها بالاتر و پایین‌تر از رودخانه‌ها ظاهر می‌شود.

ظهیری خاطرنشان کرد: برداشت غیر اصولی رسوبات شن و ماسه‌ای در رودخانه‌ها موجب ایجاد حفره‌هایی در بستر آن شده و یا موجب به‌ هم خوردن تعادل رسوبات رودخانه می‌شود.

وی یادآور شد: به هم خوردن تعادل رسوبات سبب افزایش ظرفیت حمل رودخانه در پایین‌دست گودال شده و موجبات کف‌کنی آن را فراهم می‌سازد.

*برداشت‌های غیر فنی استحکام سازه‌ها و تاسیسات آبی را به مخاطره می‌افکند

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان اضافه کرد: این تغییر، پارامترهایی نظیر شیب بستر و عمق جریان را دستخوش تغییر می‌کند.

ظهیری متذکر شد: در حالتی که عمق برداشت به شکلی باشد که جریان آبشاری در گودال به ‌وجود آید، این فرسایش می‌تواند پس‌رونده شده و بالا دست گودال را نیز تهدید کند.

وی تاکید کرد: این امر پایداری و استحکام سازه‌ها و تاسیسات آبی را به مخاطره انداخته و تغییر امتداد رودخانه را در پی دارد.

*انتقاد از تجاوز به حریم رودخانه‌ها

ظهیری با انتقاد از تجاوز به حریم رودخانه‌ها اذعان داشت: حفاری حاشیه رودخانه موجب انحراف آب و فرسایش کناره‌های آن شده که این تغییرات، آثار سوئی بر پل‌ها و ابنیه‌های احداثی بر روی رودخانه خواهد گذاشت.

به گفته وی برداشت غیر فنی شن و ماسه، تعلیق مواد رسوبی (تیرگی و گل‌آلودگی آب) را به دنبال دارد که بر روی کیفیت آب و زندگی آبزیان رودخانه اثرات منفی شدیدی ایجاد می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان با اشاره به روش‌های تثبیت رودخانه در اثر برداشت بی‌رویه مصالح افزود: احداث سازه‌های کنترل شیب برای متوقف کردن فرسایش پس‌رونده از جمله راهکارهای پیش‌بینی شده برای تثبیت رودخانه‌های یاد شده محسوب می‌شود.

ظهیری حفاظت از سواحل رودخانه با پوشش سنگچین برای جلوگیری از فرسایش ساحل در اثر برداشت مصالح بستر را از دیگر راهکارهای موجود برشمرد.

کارگاه آموزشی مهندسی رودخانه و مدیریت بهره‎برداری اصولی از رسوبات شن و ماسه به مدت دو روز از روز چهارشنبه 30 مرداد ماه سال‎‎جاری در سالن ابن سینای دانشگاه آزاد اسلامی گرگان شروع شده و روز پنج‎شنبه 31 مرداد ماه به پایان رسید.

انتهای پیام/83002/ر40/ف4004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول