اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

آب‌های شور و لب‌شور، ظرفیتی بلااستفاده در استان گلستان

آب مورد نیاز در استان گلستان در افق سال 1404 برای بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی (در سطح 850 هزار هکتار با مدول آبیاری فعلی آب)، حدود 6 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب خواهد بود در حالی که راهی برای افزایش آن به نظر نمی‌رسد.

آب‌های شور و لب‌شور، ظرفیتی بلااستفاده در استان گلستان

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، آب مورد نیاز در استان گلستان در افق سال 1404 برای بخش‌های شرب و بهداشت، صنعت و خدمات، محیط زیست و کشاورزی (در سطح 850 هزار هکتار با مدول آبیاری فعلی آب)، حدود 6 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب  خواهد بود در حالی  که پتانسیل آب استان  حدود 2 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب است و راهی برای افزایش آن به نظر نمی‌رسد.

* حداقل کمبود آب استان به حدود 4 میلیارد مترمکعب بالغ می‌شود

 لذا حداقل کمبود آب استان به حدود 4 میلیارد مترمکعب بالغ می‌شود که باید برای تامین آن اندیشه، برنامه‌ریزی، فرهنگ‌سازی، تامین اعتبار و عملیات اجرایی سنگینی را پیگیری کرد.
یکی از این راهکارها استفاده از آب‌های شور و لب شور داخلی موجود در استان و نیز استفاده از آب دریای خزر است.
 استفاده از حدود 2 میلیارد متر مکعب از پتانسیل آب‌های سطحی و زیرزمینی استان در بخش کشاورزی و 100 میلیون متر مکعب در بخش آبزی‌پروری قادر به آبیاری 300 هزار هکتار از اراضی استان است و حدود 3 هزار و 700 هکتار نیز به عنوان ذخایر و مزارع آبزی‌پروری در نظر گرفته می‌شود، همچنین تصفیه و بازچرخانی حدود 200 میلیون متر مکعب از آب مصرفی بخش‌های صنعت و شرب 30 هزار هکتار دیگر از اراضی استان را آبیاری کند.

در صورت استفاده از روش‌های نوین آبیاری، با صرفه‌جویی در همین میزان 2 میلیارد مترمکعب به علاوه این 200 میلیون متر مکعب آب می‌توان حدود 100 هزار هکتار دیگر از اراضی  استان را از نعمت آب برخوردار کرد.

انتقال آب از حوضه‌های مجاور نیز می‌تواند به میزان 300 میلیون متر مکعب پتانیسل آب استان را افزایش دهد که در صورت استفاده از شیوه‌های فعلی آبیاری، حدود 43 هزار هکتار و در صورت استفاده از روش‌های آبیاری مدرن، حدود 56 هزار هکتار از اراضی استان را به اراضی آبیاری شده پیوند خواهد داد.

* در صورت استفاده از روش‌های مدرن آبیاری قادر است حدود 460 هزار هکتار از اراضی استان را آبیاری کند
جمع چهار رقم فوق میزان آب قابل استفاده برای بخش کشاورزی را به مقدار 2 میلیارد و 500  میلیون مترمکعب نشان می‌دهد که در صورت استفاده از روش‌های مدرن آبیاری قادر است حدود 460 هزار هکتار از اراضی استان را آبیاری کند.
 براساس آمارهای موجود، استان گلستان دارای 850 هزار هکتار اراضی قابل کشت است که در صورت انجام موارد فوق، هنوز حدود 390 هزار هکتار از اراضی استان  باید به صورت دیم کشت شود و یا اصولا بدون کشت باقی بماند.
برای آبیاری 390 هزار هکتار در صورت استفاده از روش‌های فعلی آبیاری به حدود 2 میلیارد و 700  میلیون متر مکعب آب دیگر احتیاج است.

* شوری آب دریای خزر حدود یک سوم آب‌های آزاد است و در شمار آب‌های نیمه‌شور محسوب می‌شود
وجود منابع بزرگی از زه آب‌های ناشی از آبیاری و زهکشی اراضی کشاورزی استان و از آن مهمتر، وجود نعمتی به نام دریای خزر در مجاورت استان گلستان، این امکان را فراهم می‌آورد که بتوان در خصوص استفاده از این منبع بزرگ آبی مطالعه و برنامه‌ریزی کرد. شوری آب دریای خزر حدود یک سوم آب‌های آزاد است و در شمار آب‌های نیمه‌شور محسوب می‌شود.
 در خصوص استفاده از آب‌های نیمه شور و شور در ایران و دیگر کشورها تحقیقات فراوانی صورت گرفته و در مناطق زیادی نیز عملا از این نوع آب‌ها استفاده می شود.

*  تاکنون 10 هزار گیاه مناطق گرمسیری با آب شور آبیاری می‌شوند که 20 گونه آن دارای ارزش صنعتی است
 تاکنون 10 هزار گیاه که در مناطق گرمسیری رشد می‌کنند و با آب شور آبیاری می‌شوند، شناخته شده که 20 گونه آن دارای ارزش صنعتی است.
 در کشور اریتره گیاه «سالیکورنیا» که یک گیاه شورزی روغنی است با آب دریا آبیاری می‌شود، در چابهار قرار است آب دریا پس از گردش در استخرهای پرورش میگو تصفیه شده ودر حوضچه‌های جداگانه‌ای برای آبیاری مزارع کشت «مارچوبه» و درخت «حرّا» مورد استفاده قرار گیرد. در این حوضچه‌ها، سخت‌پوست «آرتمیا» نیز به راحتی رشد می کند .
 در نتایج تحقیقی به منظور بررسی تاثیر استفاده از زهاب بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم (رقم چمران) آمده است که اگر هدف استفاده درازمدت از آب زهکش باشد، کاربرد تا 50 درصد زهاب به روش اختلاط با آب تازه در اولویت اول یا 25 درصد زهاب به روش تناوب در اولویت دوم می‌تواند به عنوان بهترین روش استفاده بهینه از زهاب در نظر گرفته شود.
 مطالعه‌ای در خصوص افزایش کارایی مصرف آب نیمه‌شور و شور بر روی ذرت و پنبه در کاشمر و ورامین اجرا شده است. با استفاده از این روش‌ها عملکرد علوفه خشک ذرت 7.2 تن در هکتار و کارایی مصرف آب 1.37 کیلوگرم علوفه خشک برمتر مکعب آب به دست آمد.

در خصوص پنبه نیز میزان 3.6 تن وش پنبه در هکتار با کارایی 0.37 کیلوگرم وش به ازای هر متر مکعب آب به دست آمده است.

* آب شور رقیق شده دریا می‌تواند باعث تولید بیشتر آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین E و C در چندین نوع گوجه‌فرنگی شود
 تحقیقاتی در دانشگاه پیزای ایتالیا ثابت کرد که آب شور رقیق شده دریا می‌تواند باعث تولید بیشتر آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین E و C در چندین نوع گوجه‌فرنگی شود.

گیاه «جاتروفا» که دانه‌های آن دارای حدود 40 درصد روغن است که به عنوان سوخت گیاهی کاربرد دارد می‌تواند بدون هیچ عملیات فراوری و حتی ترکیبی جانشین سوخت‌های فسیلی شده و در موتورهای دیزلی مصرف شود و تفاله‌های دانه‌های آن نیز پس از استخراج روغن قابل تخمیر بوده و می‌توان از آن الکل تولید کرد و نیز در سموم آفت‌کش طبیعی و تهیه کود گیاهی مورد استفاده قرار داد.

نیز گیاهی است که با استفاده از آب شور و در اراضی لم یزرع قابل کشت بوده و علاوه بر برخی کشورها مانند هند، چین، مصر، تایلند، اندونزی، برزیل، اردن و عربستان، در برخی از استان‌های ایران نیز در سطح چند هزار هکتار در حال کشت است.   
شرکت مهندسین مشاور «مهاب قدس» در مطالعات مربوط به زهکشی اراضی شمال استان گلستان، رویکردهای نوین توسعه کشت و صنعت‌های شورورزی محصولات متنوع زراعی، باغی، علوفه‌ای، دارویی، سوخت زیستی، محصولات دامی، پرورش آبزیان، تولید نمک و جلبک را پیش‌بینی کرده است و از جمله به گیاه شورپسند «سالیکورنیا» برای تولید روغن خوراکی و علوفه دام، گیاه «آتریپلکس» به عنوان علوفه مغذی برای دام، گونه‌های مختلف ماکروجلبک‌ها و میکرو جلبک‌ها که دارای فرآورده‌های مفید مانند بتاکاروتین، کلروفیل، لیپید ( چربی و روغن)، انواع عناصر معدنی و ویتامین‌ها است و در صنایع بهداشتی، دارویی، مکمل‌های غذایی برای انسان، آبزیان، دام و سوخت‌های زیستی کاربرد فرامان و بازار مصرف بسیار خوبی دارند.

ماهی آب‌شور «تیلاپیا»،  «آرتمیا» که از انواع مهم سخت‌پوستان بوده و به عنوان بهترین ماده غذایی برای پرورش میگو و ماهی کاربرد دارد، میگو وانامی که در حال حاضر در استان گلستان در حال تولید است، اشاره کرده است.

* برای زیر کشت بردن حدود 390 هزار هکتار از اراضی استان امکان استفاده از آب‌های شور وجود دارد

  لذا امید است برای زیر کشت بردن حدود 390 هزار هکتار از اراضی استان که بدون آب‌باقی می‌ماند، برنامه‌ریزی مناسب برای استفاده از آب‌های شور حاصل از زهکشی اراضی شمال استان که میزان آن به حدود 80 میلیون متر مکعب بالغ خواهد شد.

نیز احداث تاسیسات بزرگ پمپاژ در نقاط مختلف در سواحل دریا به میزان کل حدود 200 متر مکعب بر ثانیه و پمپاژ آب در طول 6 ماه فصلع زراعی به مقدار 20 ساعت در روز و انتقال حدود 2 میلیارد و 620 میلیون متر مکعب آب توسط کانال‌ها یا خطوط لوله به مزارع به عمل آید که الزاما باید این مزارع در مناطقی طراحی شود که آب‌شور و نیمه‌شور استفاده شده نتواند به سفره‌های شیرین آب زیرزمینی نفوذ کرده و کیفیت آنها را تحت تاثیر قرار دهد، لذا تعیین محل مزارع حساسیت خاصی را طلب می‌کند ولی منطقه عمومی آن را می‌توان عمدتا در اراضی شمال گرگانرود و به ویژه در اراضی انتهایی حوضه آبریز اترک متصل به دریا در نظر گرفت.

=======================================

سید محسن حسینی ( برساووش)، کارشناس مسائل آب

=======================================

انتهای پیام/2307/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

اخبار مرتبط

نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول