اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای

/گزارش تحلیلی/

انتخابات ریاست جمهوری برزیل، زنگ خطر برای همگرایی در آمریکای لاتین

در حالی که کمتر از ۱۵ روز به انتخابات ریاست جمهوری برزیل باقی مانده است، نتایج نظر‌سنجی‌ها از رقابت بسیار نزدیک ۲ نامزد اصلی «دیلما روسف» رئیس جمهوری فعلی و «مارینا سیلوا» نامزد حزب سوسیالیست حکایت دارد.

انتخابات ریاست جمهوری برزیل، زنگ خطر برای همگرایی در آمریکای لاتین

به گزارش خبرگزاری فارس، موسسه ایرانی «مطالعات آمریکا» در تحلیلی به انتخابات برزیل که به عنوان بزرگترین و پرجمعیت‌ترین کشور آمریکای لاتین که همواره نقش رهبری این بلوک منطقه‌ای را بر عهده داشته است پرداخته که مشروح آن از نظر خوانندگان می‌گذرد.

***

تاثیر‌گذاری و اهمیت سازمان‌های همگرایی مانند اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی (اوناسور) و بازار مشترک جنوب (مرکوسور) تا حد زیادی به دلیل حضور برزیل در این نهادها بوده است؛ بدون شک انتخابات ریاست جمهوری آتی در این کشور از اهمیت بالایی برای تعیین سمت و سوی حرکت سیاسی کشورهای آمریکای لاتین در سال‌های آتی دارد.

هشت نامزد تصدی ریاست جمهوری برزیل در انتخابات روز 5 اکتبر (13 مهر) با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت و در صورتی که نامزدی نتواند اکثریت مطلق آرا (50% + رای) را کسب کند، دور دوم انتخابات در 26 اکتبر (4 آبان) برگزار خواهد شد.

در این انتخابات رقابت اصلی بین «دیلما روسف»، رئیس جمهوری فعلی برزیل از حزب کارگران و «مارینا سیلوا»، از حزب سوسیالیست برزیل است؛ شش نامزد دیگر انتخابات از شانس بسیار کمی برای پیروزی در انتخابات برخوردارند.

تا‌کنون نظر‌سنجی‌های متعددی در خصوص انتخابات منتشر شده که اکثر این نظرسنجی‌ها حاکی از رقاب بسیار نزدیک و فشرده بین این 2 رقیب اصلی و کشیده شدن انتخابات به دور دوم می‌باشند. طبق اکثر نظرسنجی‌ها «سیلوا» و «روسف» هرکدام حدود 40 تا 42 درصد آرا را در دور اول کسب خواهند کرد و انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد.

مردم برزیل باید بین سیاست‌های «دولت حمایتگر» خانم روسف و «دولت حداقلی» سیلوا یکی را انتخاب کنند.

انتخاب روسف به معنی ادامه حرکت انجام شده از زمان «لولا داسیلوا»، رئیس جمهور قبلی برزیل می‌باشد؛ با این تفاوت که «روسف» در بسیاری از برنامه‌های خود مقبولیت کمتری نسبت به «لولا داسیلوا» دارد و نتواسته هیچگاه کشور را در حد سابق حفظ کند.

اجرای برنامه‌های اجتماعی به نفع اقشار کم در آمد جامعه، پرداخت یارانه به بخش‌های مختلف اقتصاد و نقش محوری دولت به عنوان تنظیم کننده اقتصاد کشور از جمله سیاست‌های کلی «دیلما روسف» و «لولا سیلوا» بوده است که از سال 2003 در کشور اجرایی شده‌اند.

روسف همچنین بر کاهش فقر و گرسنگی در کشور و افزایش 74 درصدی حداقل حقوق به عنوان دستاوردهای اصلی دولت خود تاکید دارد.

اما انتخاب «سیلوا» که یک ماه پیش و پس از مرگ نامزذ قبلی حزب سوسیالیست در یک سانحه هوایی به طور پیش‌بینی نشده وارد صحنه رقابت انتخاباتی شد، می‌تواند جهت حرکت کشور را به کلی تغییر دهد؛ «سیلوا» معتقد به اقتصاد رقابتی، استقلال بانک مرکزی از دولت و کوچک شدن اندازه دولت و نفوذ آن در اقتصاد می‌باشد و بر خلاف «روسف» در پی اجرای سیاست‌های بازار آزاد در برزیل است.

وی معتقد است که پیمان «مرکوسور» که در حال حاضر با حضور کشورهای برزیل، آرژانتین، پاراگوئه، اروگوئه و ونزوئلا به پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا تبدیل شده، برای برزیل دست و پا‌گیر شده و به همین دلیل در صدد اجرای تغییراتی است که به وسیله آن‌ها برزیل بتواند به طور مستقل با سایر کشورها و بلوک‌های بین‌المللی همکاری اقتصادی داشته باشد.

کاهش روند رشد اقتصاد برزیل از جمله مواردی است که باعث شده سیلوا با گذشت تنها یک ماه از ورود به صحنه انتخابات بتواند میزان رایی در حد روسف را برای خود کسب کند.

پیروزی سیلوا در اتخابات برزیل تبعات مختلفی را برای سیاست داخلی و خارجی برزیل، همگرایی آمریکای لاتین و ساختار نظام بین‌الملل در پی خواهد داشت؛ از جمله این تبعات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

تاثیر منفی بر روی قدرت‌های نوظهور (بریکس)

اتحادیه بریکس شامل کشور‌های برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی می‌باشد؛ یکی از اهداف این اتحادیه تشکیل شده از قدرت‌های سیاسی و اقتصادی نوظهور عبور از جهان یک قطبی به محوریت آمریکا به یک جهان چند قطبی است؛ خروج و یا کمرنگ شدن نقش برزیل در این اتحادیه از جمله اتفاقاتی است که می‌تواند حرکت رو به رشد خیره‌کننده این اتحادیه در چند سال اخیر را تحت تاثیر قرار دهد.

تحت تاثیر گرفتن همگرایی در آمریکای لاتین، به ویژه اتحادیه «مرکوسور»

«ساموئل پینهیرو گیمارائس» نماینده پیشین برزیل در «مرکوسور» و معاون امور راهبردی «لولا داسیلوا» در مصاحبه با روزنامه «پاخینا دوسه» آرژانتین گفت: آمریکا مسلماً حامی خط و مشی سیاست خارجی مطرح شده توسط مارینا سیلوا بوده؛ پیروزی وی در انتخابات به معنای بازگشت مدل سیاسی بین سال‌های 1995 تا 2013 «فرناندو انریکه کاردوسو»، رئیس جمهور سابق برزیل است.

وی همچنین خاطرنشان کرد «مارینا سیلوا» در صورت پیروزی در انتخابات و کسب منصب ریاست جمهوری، کارهای انجام شده در 12 سال اخیر را از بین می‌برد و اتحاد مرکوسور را به شدت تضعیف می‌کند؛ یکی از طرح‌های «سیلوا» در صورت پیروزی در انتخابات امضای تجارت جداگانه و خارج از «مرکوسور» با اتحادیه اروپا می‌باشد؛ این تجارت زمینه را برای ورود شرکت‌های اروپایی و به تبع آن آمریکایی به برزیل باز می‌کند و در یک پروسه طولانی مدت به معاهده تجارت آزاد با آمریکا (پروژه آلکا) و موج دوباره خصوصی‌سازی در برزیل منجر خواهد شد. وی همچنین اعلام کرده قصد دارد اتحادیه مرکوسور را با اتحادیه پاسیفیک (شامل کشورهای مکزیک، شیلی، پرو و کلمبیا) ادغام کند.

مخدوش شدن روابط با ونزوئلا و محور بولیواری

«مارینا سیلوا» یکی از منتقدان اصلی دولت «نیکلاس مادورو» در ونزوئلا می‌باشد؛ وی بارها از نقض آزادی‌ها و حقوق‌بشر در ونزوئلا انتقاد کرده است.

در صورت پیروزی وی در انتخابات، ونزوئلا و جریان بولیواری آمریکای لاتین یکی از متحدان اصلی خود را از دست خواهد داد؛ بدون شک چنین اقدامی باعث تشدید بحران در ونزوئلا خواهد شد.

بهبود مناسبات با آمریکا و تنش با جمهوری اسلامی ایران

از ایالات متحده آمریکا می‌توان به عنوان حامی اصلی به روی کار آمدن «سیلوا» نام برد؛ چرا که ریاست جمهوری «سیلوا» به معنی تجارت آزاد آمریکا با کشورهای آمریکای لاتین است.

«هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید ونزوئلا برای مقابله و مقاومت در مقابل این نقشه آمریکا اقدام به تاسیس اتحادیه بولیواری آمریکای ما (آلبا) کرد؛ سیلوا به هیچ وجه پیرو سیاست‌های «لولا داسیلوا» و به نسبت کمتر «دیلما روسف» مبنی بر استقلال سیاست خارجی برزیل از آمریکا نخواهد بود و به همین دلیل نیز در صدد حفظ روابط با ایران نبوده و در صورت پیروز شدن وی در انتخابات، روابط برزیل و جمهوری اسلامی ایران به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

اخبار مرتبط

نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول