اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فرماندار چالوس خبر داد

آبگیری نخستین نیروگاه «تلمبه ذخیره‌ای» ایران اواخر دی امسال

خبرگزاری فارس: فرماندار چالوس از آبگیری سد تلمبه ذخیره‌ای سیاه بیشه به عنوان نخستین نیروگاه «تلمبه ذخیره‌ای» ایران در اواخر ماه جاری با حضور مسئولان کشوری و استانی خبر داد.

آبگیری نخستین نیروگاه «تلمبه ذخیره‌ای» ایران اواخر دی امسال

سید قدیر رضایی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در چالوس گفت: سد تلمبه ذخیره‌ای سیاه بیشه یکی از فعالیت‌های عمرانی و زیربنایی بود که در دولت نهم و دهم با پیگیری و نظارت بیشتر دنبال شد.

این مسئول ادامه داد: این سد جزء طرح‌های ماندگار کشور محسوب می‌شود و بعد از آبگیری سد شاهد بهره‌برداری کامل آن خواهیم بود.

فرماندار چالوس بیان داشت: افتتاح و بهره‌برداری سد سیاه بیشه قطعا تاثیر بسزایی در توسعه همه‌جانبه شهرستان چالوس را به همراه خواهد داشت.

وی اضافه کرد: مطالعات اولیه ایجاد نیروگاه‌های تلمبه ذخیره‌ای در ایران با درخواست از مهندسان مشاور بلژیکی در منطقه البرز و در قالب همکاری بین دو دولت ایران و بلژیک آغاز شد که در سال 1349 گزارش‌های اولیه آن توسط شرکت تراکسیونل بلژیک به وزارت نیرو ارائه شد.

رضایی بیان داشت: عملیات مقدماتی زمین‌شناسی در اوائل سال 1357 شروع شد که با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و قطع همکاری مشاوران خارجی متوقف شد.

فرماندار چالوس تصریح کرد: عملیات اجرایی از سال 1371 تا سال 1380 متوقف شد که مجدداً کارهای اجرایی با عملیات تزریق تونل‌های انحراف در سال 1381 از سر گرفته شد، بازنگری فنی و اقتصادی طرح نیز که از سال 1378 توسط شرکت‌های EDF فرانسه و مشا نیز آغاز شده بود در سال 1381 به اتمام رسید.

این مسئول بیان داشت: طی سال‌های 1381 و 1382 اسناد مناقصه تهیه شد و عملیات اجرایی این طرح با مشارکت و همکاری پیمانکاران ایرانی نظیر فراب، تابلیه، کیسون، بتا و مکانیک خاک مجددا آغاز شد.

وی درباره مشخصات و جانمایی این سد گفت: ساختگاه طرح سد و نیروگاه تلمبه ذخیره‌ای سیاه بیشه واقع در 125 کیلومتری شمال تهران، 10 کیلومتری شمال تونل کندوان و در مجاورت روستای سیاه بیشه قرار گرفته و طرح به همین نام خوانده می‌شود.

رضایی گفت: طرح سد و نیروگاه تلمبه ذخیره‌ای سیاه بیشه در محدوده سد بالا بر روی رودخانه چالوس و در محدوده سد پائین در محل تلاقی رودخانه‌های چالوس و گرمرودبار در مجاورت روستای ورکلو واقع شده است.

فرماندار چالوس ویژگی‌های این سد را نخستین نیروگاه تلمبه ذخیره‌ای ایران، نخستین سدهای سنگریزه‌ای با پوشش بتنی در ایران (CFRD)، نزدیکی پروژه به شهر تهران به عنوان بزرگ‌ترین محل مصرف برق، اجرای 20 سال مطالعات مهندسی در پروژه، توسط مهندسان مشاور ایرانی و خارجی، عدم ‌وابستگی به تأمین آب شرب و کشاورزی و کوچک بودن حجم مخازن و کم بودن تأثیرات سوء زیست ‌محیطی، اقتصادی، اجتماعی و خسارت مجاز عنوان کرد.

وی همچنین اهداف اجرای این طرح را ایجاد تعادل در شبکه مصرفی کشور در ساعت‌های پربار و کم بار مصرف، تولید انرژی برق‌‌آبی با ظرفیت 1040 مگاوات در ساعت‌های پربار مصرف، مصرف انرژی الکتریکی با ظرفیت 960 مگاوات در ساعت‌های کم بار مصرف و کاهش هزینه‌های استهلاک نیروگاه‌های حرارتی به میزان سالانه 19 میلیون دلار عنوان کرد.

این مسئول ادامه داد: متوسط دبی ورودی به مخزن سد پایین در حدود 67.1 متر مکعب بر ثانیه برآورد شده است. دبی خروجی سد بالا به نسبتی بین دو محدوده آبخیز تقسیم می‌شود. با این وجود، اختلاف میزان بارش متوسط بین گرم رودبار(400 میلی‌متر در سال، برای قسمت پایین حوضه آبریز) و شمال کندوان (950 میلی‌متر در سال 950، برای قسمت بالایی حوضه آبریز) بر روی مشخصات جریان تأثیر خواهد گذاشت.

فرماندار چالوس اضافه کرد: در دوره آبگیری معمولاً مخزن بالا تا حداکثر تراز بهره‌برداری آبگیری می‌شود و لازم است که آبگیری در مخزن پایین تا حداقل تراز بهره‌برداری صورت گیرد. همچنین حق آبه‌های پایین دست و موارد محیط زیستی در پایین دست مخازن مذکور باید در نظر گرفته شود.

رضایی گفت: در دوره بهره‌برداری نیز بخشی از آبدهی روزانه رودخانه که مازاد بر حجم مفید مخزن بالا (که پس از بهره‌برداری در حالت توربین و انتقال به سد پایین، مجدداً به مخزن بالا برنمی‌گردد) است، در سیستم تولید نیرو استفاده شده و بخشی دیگر از آن به اندازه حداقل مورد نیاز برای حق آبه‌های پایین دست، در رودخانه رها می‌شود که نیازمند برنامه‌ریزی است. همچنین در مخزن پایین، رهاسازی اجباری آب مازادی که از مخزن بالا توربین شده و همچنین رهاسازی ورودی مخزن پایین از دو رودخانه گرم رودبار و چالوس برای نگهداشتن سطح مخزن در حداقل تراز بهره‌برداری و حفظ حجم خالی موردنیاز در مخزن حائز اهمیت است.

این مسئول در پایان اذعان داشت: با توجه به حجم قابل ملاحظه آب اضافی که روزانه از طریق تونل تخلیه کننده تحتانی از مخزن پایین تخلیه می‌شود می‌توان تمهیداتی از قبیل نصب توربین در خروجی تونل تخلیه کننده تحتانی برای استفاده بهینه از آب خروجی در نظر گرفت.

انتهای پیام/2296/ن40/د1000

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول