اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

مسئول پژوهش‌های باستان‌شناسی غارهای دربند خبر داد

کشف سنگواره خرس‌غار در دربند رودبار

خبرگزاری فارس: مسئول هیئت پژوهش‌های باستان شناسی غارهای دربند موزه ایران باستان، از کشف سنگواره خرس‌غار در غار دربند رودبار خبر داد.

کشف سنگواره خرس‌غار در دربند رودبار

فریدون بیگلری امروز در حاشیه همایش یکروزه باستان شناسی کهن‌ترین غارهای باستانی ایران "غارهای دربند رودبار" در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به نخستین فصل گمانه‌زنی پژوهشگران باستان‌شناس در غار دربند رشی در بخش رحمت‌آباد و بلوکات رودبار در ارتفاعات 750 متری از سطح دریا، از کشف سنگواره نوع منقرض شده‌ خرس موسوم به خرس‌ غار، گوزن، گاو وحشی و بز کوهی در این مکان خبر داد وبیان کرد: در نتیجه این گمانه‌زنی مجموعه غنی از بقایای باستان شناختی شامل سنگواره جانوران و دست ساخته‌های سنگی به جا مانده از ساکنان غار کشف شده که باستان شناسان را در شناخت یکی از ناشناخته‌ترین و کهن‌ترین ادوار پیش از تاریخ ایران یاری می‌کند.

وی، با بیان اینکه مطالعات اولیه حاکی از وجود سنگواره نوع منقرض شده خرس غار در مکان دربند رشی است، افزود: علاوه بر این، مجموعه‌ای از دست ابزارهای پارینه سنگی قدیم شامل سنگ مادر، تراشه و تراشه ابزار و همچنین چند ابزار بزرگ از جمله یک تبر دستی در این کاوش‌ها یافت شده است.

سرپرست هیئت پژوهش‌های غارهای دربند رشی رودبار، تصریح کرد: مطالعه این ابزار اطلاعاتی  شیوه‌های ساخت ابزار سنگی توسط ساکنان غار و منابع سنگ خام مرتبط را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه بررسی سازنده‌های زمین شناسی منطقه منجر به شناسایی منابع سنگ استفاده شده در ابزار‌سازی و کسب اطلاعات جدیدی از تاریخچه زمین‌شناسی دره دربند رشی شده است، اذعان کرد: نمونه‌های رسوب نیز به منظور مطالعه روند نهشته‌گذاری در غار و عوامل موثر بر آن و همچنین مطالعات دیرین گرده‌شناسی در فصل نخست پژوهش‌ها نیز برداشت شد.

بیگلری، ادامه داد: چندین نمونه دندان جانوری نیز برای انجام سال‌یابی به روش سری اورانیوم از یک لایه برداشت شد که نتایج آن می‌تواند در روشن شدن زمان دقیق استقرار انسان در غار مذکور بسیار موثر باشد.

وی ابراز کرد: تاریخ گذاری‌های اولیه نشان می‌دهد که گروه‌های شکارگر و گردآورنده در دوره پلیس‌توسن میانه بیش از 200 هزار سال پیش از این غار استفاده می‌کردند.

بیگلری با توجه به این تاریخ گذاری اظهار داشت: غار دربند حاوی کهن‌ترین مدارک سکونت انسان در ایران است که با شیوه قطعی و مدرن، سال‌یابی شده است.

مسئول هیئت پژوهش‌های باستان شناسی غارهای دربند، با اشاره به مجموع ویژگی دست ساخته‌های سنگی و بقایای جانوری و تاریخ‌گذاری‌های انجام شده غار دربند، اظهار کرد: این ابزار در اواخر دوره پارینه سنگی قدیم مورد استفاده موقت انسان‌های شکارگر، گردآورده شده بود.

وی، با بیان اینکه بقایای خرس غار به دست آمده از دربند مربوط به گونه دنی‌نگری است، گفت: این خرس در دوره‌های پلیس‌توسن میانی و جدید در منطقه قفقاز می‌زیسته است.

بیگلری، یادآور شد: غار دربند رودبار و غار مجاور آن احتمالا محل زمستان خوابی یکی از گونه‌های خرس غار بوده که بقایای آن در غار دربند نخستین مدرک از وجود اینگونه در ایران در دوره کواترنری است.

وی ادامه داد: مطالعه مقدماتی مواد باستان شناختی به دست آمده از غار دربند، نشانه توان بالقوه این مکان باستانی در پاسخگویی به پاره‌ای از ابهامات و سئوالات مطرح درباره فرهنگ‌های پارینه سنگی قدیم و زیست محیط طبیعی جوامع اولیه در غرب البرز و تا حدی ایران است.

این پژوهشگر موزه ملی ایران، غار دربند رودبار را به عنوان تنها غار شناخته شده با بقایای باستان شناختی دوره پارینه سنگی قدیم در کشور منحصر به‌ فرد دانست و افزود: با مطالعه این غار صفحات جدیدی به تاریخ سکونت انسان در سرزمین ایران اضافه می‌کنیم.

وی، ادامه مطالعه همه جانبه باستان شناسی و میان رشته‌ای در غار دربند و حفظ و معرفی آنها به عنوان کهن‌ترین سکونت‌گاه تاریخ‌گذاری شده انسان در ایران را از مهم‌ترین اهداف گروه باستان شناسی مذکور خواند و خاطرنشان کرد: امیدواریم به بقیه اطلاعات در آینده نزدیک دست یابیم.

بیگلری، از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، موزه ایران باستان، فرمانداری رودبار، اعضای هیئت باستان شناسی غارهای دربند، اهالی و شورای اسلامی روستاهای رشی ، سی‌دشت و رحمت‌آباد رودبار به ویژه خانواده‌های شیردل و صفرپور که امکان اجرای این پروژه را فراهم کردند قدردانی کرد.

به گزارش فارس، غار دربند رودبار برای نخستین بار توسط کارشناسان باستان شناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در سال 1384 شناسایی و بررسی شد و کشف شماری از قطعات سفالی مربوط به هزاره نخست است و پرونده ثبت این غار با شماره 13219 به ثبت آثار ملی رسیده است و اکنون با بررسی‌های دوباره فریدون بیگلری و ولی جهانی و شی درنگ در این غار در اردیبهشت 91 به نتایج مذکور دست یافتند.

هدف از مطالعات جدید غار دربند رودبار، بررسی اطلاعات، ویژگی‌های فرهنگ مادی ساکنان غار در دوره پارینه سنگی قدیم و نحوه استفاده آنها از زیست بومی منابع اطراف غار، نوع پوشش گیاهی و شرایط اقلیمی منطقه و همچنین تاریخچه شکل‌گیری این غارها و رسوبات باستانی آنها بوده است.

انتهای پیام/ع10/پ3003

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول