به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، محمدکاظم مصلایی بعد از ظهر امروز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: از آن جا که تاثیر مواد شیمیایی و سموم در تولید محصولات کشاورزی اعم از کودهای شیمیایی و سموم در تولید محصولات کشاورزی و کاهش خسارات و عوامل خسارتزا از جمله آفات، بیماریها و علفهای هرز بسیار مهم بوده، نمیتوان گفت مواد شیمیایی اثرات مخربی دارد، اما مسلم است که باید این مواد را با مدیریت فنی و زیر نظر کارشناسان ذیصلاح حفظ نباتات و کلینیکهای گیاه پزشکی استفاده کرد.
وی با اشاره به این که سرانه مصرف سم در واحد سطح در کشور بسیار پایینتر از سرانه مصرف در کشورهای آمریکایی و اروپایی است، تصریح کرد: در مدیریت مصرف این مواد باید برنامهریزیهای دقیقتری صورت گیرد که در همین مورد طی چند سال اخیر از سوی سازمان جهاد کشاورزی فارس و دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان متولیان نظارت بر سلامت محصولات کشاورزی غذایی و با همکاری اداره کل استاندارد و سازمان ساماندهی میادین و مشاغل شهرداری شیراز برنامهریزیهای مدونی صورت گرفته که نتیجه آن راهاندازی نخستین مرکز عرضه محصولات سبز (سالم) در شیراز است.
این مسئول ادامه داد: البته در صدد توسعه این طرح در سطح استان فارس نیز هستیم ضمن این که محصولات قابل عرضه در این قبیل غرفهها از ابتدای کاشت تا زمان برداشت در نظارت فنی کارشناسان کلینیکهای گیاه پزشکی قرار دارند و محصول نهایی قبل از عرضه، در آزمایشگاه برای تعیین باقیمانده سموم مورد آزمایش قرار میگیرد و در صورتی که میزان مواد باقیمانده شیمیایی آن کمتر از حد مجاز (حد استانداردها) باشد گواهی سلامت به آن محصول اعطا و پس از نصب برچسب به عنوان محصولات سبز به فروش میرسد.
مدیر حفظ نباتات سازمان کشاورزی فارس اضافه کرد: ذکر این نکته ضرورت دارد که عرضه محصولات سبز با عنوان محصولات سالم در این غرفهها نباید این تصور نادرست را به دنبال داشته باشد که سایر محصولات کشاورزی که در میوه فروشیها عرضه میشوند، ناسالم هستند بلکه هدف از اجرای این برنامه، ترویج فرهنگ استفاده بهینه از سموم و مواد شیمیایی در تولیدات کشاورزی است.
مصلایی خاطرنشان کرد: در نظر داریم در آینده به گونهای برنامهریزی کنیم که تمام محصولات کشاورزی قبل از ارائه به بازار مصرف از طریق آزمایشهای تعیین باقیمانده سموم، بررسی شده و سپس با علامت استاندارد اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی فارس به بازار عرضه شوند.
وی تصریح کرد: در راستای کاهش مصرف سموم کشاورزی هماکنون نظارت بر محصولاتی از جمله گوجه فرنگی، خیار سبز و سیب درختی آغاز شده که این امر در حال حاضر در اکثر شهرستانهای این استان در حال انجام است و در آینده تمام محصولات کشاورزی فارس به منظور کاهش مصرف سموم مورد نظارت و کنترل قرار میگیرند.
این مسئول گفت: همچنین برنامههایی به منظور کاهش مصرف سموم از سوی مدیریت حفظ نباتات این استان تدوین و به تمام شهرستانها ابلاغ شده که شامل استفاده از روشهای غیر شیمیایی از جمله کارتهای زرد و آبی چسبنده، استفاده از فرمونها (موادی که حشرات نر را به سمت خود جلب و نابود میکند) و استفاده از جلب کننده و کشندهها (ATTRACT and Kill) و ابزار بیولوژیک برای کنترل عامل خسارتزا است.
مصلایی اظهار داشت: در چند سال اخیر حدود 42 سم پر خطر کشاورزی با دوره دوام بالا از لیست سموم مجاز حذف شدند و در حال حاضر از سموم کم خطر در تولیدات کشاورزی استفاده میشود.
وی بیان کرد: با اطمینان میتوان گفت که عمده محصولات پاییزه از قبیل مرکبات، انار، خرمالو، گردو، بادام، انجیر، و خرما از نظر باقیمانده سموم به طور کامل کنترل شدهاند به گونهای که میزان باقی مانده سموم در این محصولات یا در حد صفر یا بسیار پایینتر از حد مجاز است و این ارزیابیها در طول سال چند بار انجام میشود.
انتهای پیام/ش10