85 درصد سطح زیر کشت بیرجند و قاینات را زرشک تشکیل میدهد
خبرگزاری فارس: معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی زرشک را یکی از محصولات مهم استراتژیک خراسان جنوبی دانست و گفت: بیش از 85 درصد سطح زیر کشت باغات خراسان جنوبی و قاینات را زرشک تشکیل میدهد.
عبدالمجید مسکوکی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: زرشک علاوه بر فرآوری به صورت خشک میتواند به صورت تازه خوری، تهیه کنسانتره، آب میوه، چاشنی غذا، پودر میوه، تولید رنگ، طعم دهنده شربتها، مربا، سس، ژله و دهها محصول فرعی دیگر فرآیند و بستهبندی شود.
وی ادامه داد: پوست و ریشه زرشک دارای آلکالوئیدهای بربرین، بربامین و دهها داروی دیگر است که روشهای استخراج، فرمولاسیون و تهیه اشکال دارویی آنها مورد پژوهش قرار گرفته و تستهای بالینی بر روی حیوانات آزمایشگاهی و حتی بیماران معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان انجام شده است و اثرات درمانی و حیاتبخش آنها ثابت شده است.
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی اذعان داشت: برگ زرشک حاوی مقادیر بسیار زیادی اسیداسکوربیک طبیعی است که استخراج و خالصسازی آن دارای ارزش افزوده بالایی است.
مسکوکی با بیان اینکه از پوست درخت زرشک در تهیه ایزوکینولین به عنوان رنگ زرد مورد مصرف در صنایع نساجی و سلولز استفاده میشود، تصریح کرد: سرشاخههای زرشک که در فصل برداشت بزرگترین مشکل روستائیان است منبع بسیار عالی برای تهیه نئوپان، کاغذ، مقوا و تولید الکالوئیدها و رنگ است.
وی اضافه کرد: درختچه زرشک یک گیاه زینتی است که ارقام مختلف آن میتواند در فضای سبز پارکها و معابر و خانهها استفاده شود و برگها، شاخه ، گلها و میوههای آن دارای زیبایی خاصی است.
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی اذعان کرد: درختچه زرشک با توجه به شرایط رشد قادر به جلوگیری از فرسایش خاک، حفظ محیط زیست، جلوگیری از رشد کویر و حرکت شنهای روان و در نتیجه اصلاح اکوسیستم است.
مسکوکی با اشاره به نقش و جایگاه زرشک به عنوان یکی از منابع تولیدی تجدید شونده و انحصاری در منطقه اظهار داشت: ارزش توسعه اقتصادی محصول زرشک برای بیش از 80 درصد خانوارهای روستایی یک ارزش حیاتی است و این رقم غیر از بخش خدمات و صنعت مرتبط با زرشک مثل فروش و بستهبندی آن است.
وی با بیان اینکه نوع زرشک بیدانه در ایران آن هم در جنوب خراسان به طور وسیع کشت شده و به ندرت در سایر مناطق ایران و دنیا به چشم میخورد، گفت: اقتصاد منطقه جنوب خراسان به دلیل بدی شرایط اقلیمی بر پایه فروش و عرضه این محصول است.
معاون پژوهشی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تحقیقات کاربردی انجام شده در داخل کشور و نیز تحقیقات خارجی ثابت کرده است که میوه زرشک قابلیت تبدیل به فرآوردههای دیگر نظیر کنستانتره، آب میوه، مربا، مارمالاد، پودر میوه و دهها فرآورده دیگر را دارا است، افزود: همچنین بقیه پیکره گیاه نیز دارای خواص دارویی و صنعتی بوده و میتوان با استخراج و فرآوری آن ضمن عرضه محصولات جدید و حیاتی مانند بربرین و بربامبن سبب افزایش ارزش افزوده آن شده است.
انتهای پیام/ر20