اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

نامشخص

سرپرست میراث فرهنگی کردستان خبر داد:

مرمت و ساماندهی بافت تاریخی بیجار

خبرگزاری فارس: سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان از مرمت و ساماندهی بافت تاریخی بیجار با صرف اعتبار 500 میلیون ریال خبر داد.

مرمت و ساماندهی بافت تاریخی بیجار
امیر الهی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در سنندج با بیان اینکه در شهرستان بیجار از ابتدای سال جاری تاکنون مرمت تیمچه امیر تومان با اعتبار 90 میلیون ریال صورت گرفته، افزود: مستندسازی و شناسایی منزل سرهنگ کسرایی، قلعه حسن تیمور، حمام هاشمی بیجار، شرکت در جلسات کمیته کار شهرستان و انجام بازدیدهای کارشناسی بافت تاریخی و بازار بیجار نیز از دیگر اقداماتی است که در سال جاری در این شهرستان انجام شده است.
به گفته وی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در راستای حفظ و مرمت آثار تاریخی فرهنگی سطح استان در سال 89 و 90 از محل اعتبارات عمرانی استانی و اعتبارات عمرانی ملی برای حفظ، نگهداری، مرمت و استحکام‌بخشی آثار تاریخی اقدام کرده و از ابتدای سال جاری تاکنون اقدام به حفاظت و مرمت 17 اثر تاریخی کرده است.
عمارت خسروآباد، عمارت وکیل‌الملک، منزل مجتهدی، حمام دوخزینه، منزل قرنی، منزل مصری، بازار سقز، مسجد شیخ مظهر سقز، عمارت آصف، منزل و مقبره آیت‌الله مردوخ روستای نوره، تیمجه امیرتومان بیجار، بازار بیجار، عمارت مشیر دیوان، منزل دکتر موسی، حمام عمارت وکیل، قلعه تاریخی زیویه، تاسیسات غارکرفتو از 17 اثری هستند که در حال مرمت و یا مرمت آنها به اتمام رسیده است.
از میان این آثار، عملیات حفاظت و مرمت آثار عمارت خسروآباد، عمارت وکیل، عمارت آصف، منزل و مقبره آیت‌الله مردوخ روستای نوره، تیمجه امیرتومان بیجار، عمارت مشیر دیوان، منزل دکتر موسی، حمام عمارت وکیل و تاسیسات غار کرفتو به طور کامل به اتمام رسیده است.
 
- بازار بیجار
بازار بیجار در مرکز شهر بیجار واقع شده و از بقایای بافت قدیمی این شهر به حساب می‌آید.
این بازار شامل یک راسته طولانی شمالی – جنوبی، تیمچه‌‌ای به نام "حاج شهباز" و سرایی به نام سرای "امیر تومان" است.
امروزه تنها شانزده باب حجره از معماری قدیم بازار در دو طرف راسته اصلی باقی مانده و بقیه حجره‌ها و راسته‌ها تغییر کرده، در پوشش مغازه‌ها از طاق استفاده شده است.
موقعیت جغرافیایی بیجار که بر سر راه کردستان و آذربایجان قرار دارد، موجب وسعت و گستردگی خاص این بازار شده است.
در گذشته نیز این بازار به دلیل قرار گرفتن در مسیر کاروان‌‌های تجاری از رونق درخور توجهی برخوردار بود.
تاریخ دقیق ساخت بازار بیجار مشخص نیست، ولی با توجه به نوع معماری و بقایای وضعیت موجود آن، به نظر می‌رسد که احتمالاً در دوره قاجار ساخته شده باشد.

- سرای امیر تومان
در ضلع غربی بازار بیجار سرایی قدیمی وجود دارد که در زبان محلی به تیمچه "امیر تومان" معروف است.
این سرا به علت مجاورت با پارکی کوچک، از موقعیت مناسبی در شهر بیجار برخوردار است و دارای یک حیاط مرکزی با حجره‌هایی در پیرامون است . محوطه آن به شکل هشت و نیم هشت است و در یک طبقه با مصالح خشت، آجر و سنگ ساخته شده، این سرا در گذشته  به عنوان مکان تجاری قابل توجهی در کنار بازار قدیمی بیجار مطرح بود.
ساخت این بنا هم احتمالاً مربوط به دوره قاجار است.
 
- حمام‌‌‌های بیجار
در گذشته شهرستان بیجار نیز دارای حمام‌‌‌هایی عالی با سبک معماری قدیم و بسیار ارزنده بوده که بیشتر آنها از بین رفته‌اند، از جمله آنها؛ حمام سلطان خانم، حمام امیر، حمام امیر معزز، حمام امیر نظام، حمام تاجر باشی، حمام تقی‌خان، حمام چهارستون، حمام کافی‌السلطنه، حمام بزرگ محمدخان حاکم، حمام حجت و حمام آقا محمدشریف که تمامی آنها دستخوش تخریب شده‌اند و فقط حمام  هاشمی باقی مانده است. از جمله حمام های جدیدالاحداث، حمام مرمر و حمام صادری، قابل توجه‌اند.
انتهای پیام/ن۱۰
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول