اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

13/ ایران گشت / کردستان

مسجد خسروآباد بنای تاریخی بیجار

مسجد خسروآباد یکی از منحصر به فردترین بناهای تاریخی روستای خسروآباد بیجار است.

مسجد خسروآباد بنای تاریخی بیجار

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، خسروآباد گروس در 45 کیلومتری بیجار و 135 کیلومتری مرکز استان کردستان (سنندج) یکی از روستاهای مشهور گروس در منطقه چنگ‌الناس است که از شمال به کوه قازیله از شمال غرب به کوه دوکوه و از جنوب به کوه هزار لیلی ختم می‌شود.

ارتفاع این روستا از سطح دریا یک‌هزار و 840 متر است و اقلیمی سرد و خشک دارد، آب و هوای آن در زمستان سرد و خشک و در بهار و تابستان معتدل و مطبوع است.

تاریخ بنای روستای خسروآباد به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه مربوط می‏‌شود اما وجه تسمیه خسروآباد بدان جهت است که خسروخان اردلان، والی کردستان در زمان آقامحمدخان قاجار در توسعه و آبادانی روستا و ایجاد بناها و ساختمان‏های عام‏المنفعه و نیز قلعه داخل روستا نقش موثری داشته است.

این روستا از آبادی‏‌های بسیار زیبای کردستان و ایران است.

یکی از منحصر به فردترین بناهای تاریخی این روستا مسجد خسروآباد است؛ این مسجد زیبا همانند تمام مساجد کردستان به شیوه خاص و متاثر از دارالحسان یا همان مسجد جامع سنندج بنا شده شیوه‌ای که از فرهنگ و جغرافیای آن متاثر گشته و در حقیقت یکی از زیباترین آثار تاریخی در این منطقه است.

از ویژگی‌های این شیوه وجود یک ایوان جنوبی، شبستان ستون‌دار در پشت آن و صحنی در مقابل آن است، نقطه اوج معماری مسجد، شبستان آن است مکانی که در آن صفوف نمازگزاران شانه به شانه هم می‌ایستادند تا یک‌ صدا و یک‌ نوا بندگی و ارادت خویش را به خدای خود عرضه دارند.

شبستان مسجد دارای 6 ستون مدور و قطور آجری است و با 15 گنبد مسقف شده است. نکته قابل توجه در بناهای روستای خسروآباد این است که همگی آن‌ها از خشت و اجر ساخته شده‌اند؛ این مسئله در مورد مسجد نیز صادق است و همه زیبایی غیرقابل انکار که در همان نگاه اول به چشم می‌آید نیز حاصل هنر و مهارت استادان آجرکاری است که دیوارها و ستون‌ها را در غایت زیبایی و توازن دیده‌اند.

در ضلع شمالی مسجد مصلایی است تابستانی که این بخش نیز دارای تزیینات آجرکاری است؛ روزگاری صدای ملکوتی اذان در صحن این مسجد طنین‌انداز می‌شد و صدای همهمه و راز و نیاز در زیر ستون‌های آن می‌پیچید اما در حال حاضر این مسجد به عنوان بنایی تاریخی و یادگاری ارزشمند از گذشتگان نگهداری می‌شود.

مردم روستای خسروآباد به زبان کردی سخن می‏‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. درآمد اکثر آن‌ها از فعالیت‏‌های زراعی و دامداری تامین می‏‌شود و گروهی نیز در بخش خدمات و تولید صنایع‌دستی از جمله قالی‏بافی اشتغال دارند.

کشت دیم و آبی در روستا رواج دارد و باقی اراضی روستا به صورت مرتع و بوته‏‌زار است.

گندم، جو، نخود و یونجه از مهم‏ترین محصولات زراعی و انگور، زردآلو و سیب از انواع محصولات درختی و هندوانه، گوجه‏‌فرنگی و خیار نیز از محصولات جالیزی روستا است.

خانه‏‌ها و فضاهای درونی آن‏ها با تاثیر از شرایط طبیعی، نوع معیشت و فعالیت خانوارهای روستایی شکل گرفته است. اکثر خانه‏‌ها یک طبقه با سقفی مسطح ساخته شده‏‌اند و مصالح عمده به کار رفته در آن‏ها شامل آجر، خشت، گل و چوب است.

مراتع سرسبز، رودخانه پرآبی که از جنوب روستا می‏‌گذرد، انواع درختان برافراشته چنار، بید، صنوبر و انواع گیاهان دارویی گل گاوزبان، گل بابونه، گل ختمی، گل سفید، شیرین بیان، خاکشیر، آویشن، غازیاغی، شنگ، گوشت برخیله، گل زرد، گون و گل محمدی از زیبایی‏‌های شگفت‏‌انگیز طبیعت این روستا است.

انتهای پیام/79002/م10/ف4004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول