اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

7/ایران گشت/آذربایجان غربی

آبشار شلماش؛ چشم‌نوازترین آبشار ایران

آبشار شلماش یکی از جاذبه‌های طبیعی سردشت و از مهم‌ترین آبشارهای آذربایجان غربی به شمار می‌آید و به دلیل طبیعت زیبای کوهستانی و منظره‌های جذاب آن و نیز موقعیت و نوع سنگ‌های تشکیل‌دهنده آبشار مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.

آبشار شلماش؛ چشم‌نوازترین آبشار ایران

به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، سردشت یکی از شهرستان‌های کردنشین آذربایجان غربی بوده که در ناحیه جنوب باختری این استان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته، ارتفاع این شهرستان از سطح دریا یک‌هزار و 500 متر بوده و این شهر با وسعتی حدود یک‌هزار و 411 کیلومتر دارای دو بخش مرکزی و وزینه است و منطقه سردشت کوهستانی، ناهموار پوشیده از جنگل با وسعت یک‌هزار و 660 کیلومتر مربع است.

سردشت طبیعتی بسیار زیبا و آبشار معروفی دارد و در این منطقه آثار تاریخی ویژه‌ای نیز کشف شده است، مردمان این منطقه به کشاورزی و دام‌داری اشتغال دارند و محصولات منطقه انگور سیاه، گلابی، سیب، بادام، گردو و نخود بوده و از محصولات جنگلی آن نیز مازوج، سقز و دانه روغنی بنه را می توان نام برد.

کشاورزی و دامداری اصلی‌ترین شغل ساکنان منطقه سردشت را تشکیل می‌دهد، در این منطقه محصولاتی همچون گندم، جو و انواع محصولات باغی به عمل می ‌آید.

از کوه‌های مرتفع و زیبای منطقه سردشت می‌توان از بلفت، ترخان، ابراهیم جلال، کوه نستان، لندی شیخان، داشان قلعه، کاسه بردین، حاجی ابراهیم و برده سپیان نام برد.

کوه گرده سور در غرب شهر سردشت واقع شده که هم اکنون دامنه‌های آن توسعه پیدا کرده و مشرف بر شهر است، آب سردشت از چشمه خودجوش به نام «سه رچاوه» و یک شعبه از آب روستای «کانیه ره ش» به آب آشامیدنی شهر تامین می‌شود.

مقبره شیخه سور، ابن الحاج، ملا یوسف اصم، شیخ محمد امین نقشبندی، پیر بابا، شیخ ابوبکر نیزه، مام سرآواله، شیخ مولانا، کورپه و... از مکان‌های زیارتی  سردشت محسوب می‌شود.

سردشت یکی از شهرهای آذربایجان غربی بوده که با داشتن موقعیت کوهستانی، جنگل‌های انبوه، دره‌های سرسبز، رودخانه‌های پرآب و پرندگان متنوع طبیعت بسیار زیبایی به وجود آورده است.

طبیعت سردشت و جاده‌های پرپیچ و خمی که دل کوه را شکافته و انبوه درختان جنگلی آن آنقدر زیبا بوده که دیدن آن می‌تواند برای هر تازه واردی بسیار جذاب باشد با این وصف می‌توان گفت این منطقه بکرترین مناظر را دارد به طوری که سردشت و شهرهای اطراف آن را باید شمال بدون رطوبت نامید.

چشم‌اندازهای طبیعی سردشت در نوع خود بی‌نظیر است به طوری که با نگاهی به چشم‌اندازهای طبیعی سردشت به جرات می‌توان گفت که طبیعت جنگلی آن در برخی مناطق تقریبا دست نخورده مانده و وجود این جنگل‌های زیبا، روستای حذرآباد، بیوران و زمیران را دو چندان کرده است.

یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری سردشت چشمه آب معدنی چشمه کانی گراوان بوده که در نزدیکی شهر ربط واقع شده و املاح محلول در آن حداقل یک گرم در لیتر است، این چشمه در کنار روستایی بنام کانی گویز در جنوب شرق حوضه زاب قرار گرفته که آب جوشان از آن بیرون می‌آید.

 

وجه تسمیه کانی گراوان؛ کانی به معنی چشمه و گراوان به معنی آب سنگین و سخت است که این سختی به املاح آهکی اشاره دارد و  در کل این چشمه معدنی و گازدار است و حتی در امور پوست درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

آب چشمه پس از جریان در سطح زمین از خود موادی برجای می‌گذارد و به دنبال آن روز به روز بر حجم توده مخروطی شکل و زیبای آن افزوده می‌شود، آب این چشمه از نظر معالجه امراض جلدی شهرت داشته و خواص درمانی و بیوفیزیولوژیکی دارد، آب چشمه سرد و به علت شوری‌اش غیر قابل شرب است.

 

چشمه گراوان علاوه بر این ویژگی‌های منحصر به فرد در طبیعتی زیبا و کنار رودخانه هرمزآباد واقع است و توده‌ای زیبا از جنگل‌های بلوط و چشمه پر آب کانی کُردان نیز در نزدیکی آن قرار دارند به طوری که سالانه گردشگران زیادی را از اقصی نقاط کشور به خود جلب می‌کند.

هر سال با فرا رسیدن فصل بهار چشمه گراوان طبیعت زیبای منطقه را چشم‌اندازی زیباتر می‌بخشد و میزبان آنان می‌شود.

سردشت طبیعت بکر زیبایی دارد و آبشار آن مهم‌ترین جاذبه طبیعی این منطقه به شمار می‌آید، در این منطقه آثار تاریخی ویژه‌ای نیز کشف شده که هنوز در دست مطالعه و بررسی است.

آبشار شلماش از مهم‌ترین آبشارهای حوضه زاب در مسیر رودخانه، شلماش است که به امتداد شمال غربی و جنوب شرقی در پایین دست "ویسک" و "چشم تمو" بر رودخانه زاب می‌ریزد این رودخانه درست روی گسل فرعی روستای "آلمان" و روستای "شلماش" جاری است.

 

در نزدیکی این روستا سه آبشار در مسافت کوتاه 200 متری نمایان هستند که آبشار جنوبی‌تر به دلیل ارتفاع فراوان و شکست شیب در مرکز آن مانند دو آبشار دیده می‌شود و آبشار شمالی‌تر که در اطراف آن پوشش جنگلی متراکم وجود دارد، از چشم‌اندازهای طبیعی و زیبای منطقه است و هر سال تعداد بسیاری از گردشگران به تماشای آن می‌آیند.

آبشار شلماش یکی از جاذبه‌های طبیعی سردشت و از مهم‌ترین آبشارهای آذربایجان غربی به حساب می‌آید و مورد توجه گردشگران است که با دره‌‌ای سرسبز و زیبا در کنار جنگل‌‌های پراکنده واقع شده و از شاخه‌‌‌های رودخانه معروف زاب کوچک محسوب می‌‌شود.

 

این آبشار در 10 کیلومتری جنوب شهرستان مرزی سردشت واقع شده که از انشعاب سه رودخانه کوچک تشکیل می‌شود، ارتفاع این آبشار حدود 15 متر بوده و در زمان پرآبی با سرازیر شدن از لای صخره‌ها و ایجاد منظره‌ای بدیع تشکیل استخر می‌دهد.

طبیعت زیبای کوهستانی و منظره‌های جذاب آن و نیز موقعیت و نوع سنگ‌های تشکیل‌دهنده آبشار مورد توجه گردشگران و زمین‌شناسان قرار گرفته و عطر زیبای گیاهان موجود و صدای خروشان آبشار طنین دل‌انگیزی را در فضا حاکم کرده است که چشم و دل هر بیننده‌ای را با ترنم زیبای الهی می‌نوازد.

این آبشار از سه آبشار موازی و در امتداد یکدیگر تشکیل شده و نخستین آبشار در نزدیکی محل توقف و پارکینگ قرار دارد و برای دیدن دو آبشار بعدی باید مسافتی نسبتا زیاد را از پله‌های تعبیه شده به همین منظور پایین رفته و وارد دره‌های عمیق شد، هنگام پایین رفتن از پله‌ها سرازیر بودن مسیر و شوق دیدن ادامه آبشار تعداد آن‌ها را به چشم نمی‌آورد و در برگشتن به سمت بالا بوده که 385 پله نه چندان کوتاه نمایش اقتدار اجرا می‌کنند.

 

دره‌ای که دو آبشار کوچک متصل به شلماش را در خود جای داده منظره‌ای بسیار چشم‌نواز را به خود اختصاص داده است، این آبشار در فصل بهار پرآب‌ترین روزهای خود را می‌گذراند و فصل بهار می‌تواند فصل مناسبی برای سفر به این منطقه باشد.

گفتنی است از اوسط تابستان آب این رودخانه بسیار کم می‌شود و فقط حوضچه این رودخانه چون الماسی سبز رنگ در منطقه خودنمایی می‌کند، مسیر سردشت به آبشار شلماش مسیر زیبا و پر درختی است و جاده مذکور آسفالت و مناسب بوده و تا رسیدن به آبشار مدت 20 دقیقه زمان می‌برد.

بازدید از آبشار شلماش فرصتی مغتنم برای آن دسته از طبیعت‌گردان فراهم می‌آورد که می‌خواهند جدال آب و ارتفاع را در سفره دل یک آبشار بجویند.

 

فصل زمستان یخ زدن آبشار شلماش مناظر و جلوهای زیبایی را به وجود می‌آورد که مسافران و گردشگران را به سوی خود جلب می‌کند.

 

رودخانه زاب به دلیل واقع شدن در بخش میانی به واسطه کوه‌های بلند جنگلی دره‌ای ژرف به وجود آورده که تا قسمت فعلی امتداد یافته است؛ مهم‌ترین تنگه این بخش "تنگه گرژال" است که به تازگی سدی بر روی آن ساخته می‌شود، روی رودخانه زاب صغیر سه پل ساخته شده "پل قلاتاسیان" را در اواسط قرن سیزدهم شیخ مولانا صادق از مریدان شیخ یوسف شمس‌الدین برهان میان روستاهای بنی آوا و موسالان ساخت.

 

"پل فلزی" در سه راهی سردشت ـ مهاباد ـ بانه بوده و سومین پل نیز "پل تیت" در شش کیلومتری روستای "میتوش" است، رودخانه زاب در مسیر خود از پیرانشهر، سردشت تا عراق چشم‌اندازهای بسیار زیبا را به وجود آورده که به ویژه در فصل بهار بسیار تماشایی است.

از مهم‌ترین آثار حیات انسان اولیه را می‌توان در محدوده زاب در دره انجیران در 26 کیلومتری جاده مهاباد- سردشت در صخره‌ای از نوع سنگ‌های نیلی رنگ یافت، که بر آن کتیبه‌ای تصویری حکاکی شده که با خود راز انسان‌های عهد کهن را دارد.

جلگه اصلی "زاموا" که رودخانه زاب کوچک در آن جاری است در بخش میانی در میان کوه‌های بلند جنگلی دره‌ای ژرف به وجود آورده، مهم‌ترین تنگه این بخش تنگه مشهور گرژال است و یکی از پل‌های باقیمانده بر روی این رودخانه پل "قلاتاسیان" است.

به استثنای یکی از ستون‌های شمالی این پل که سنگ چینی ملات آن تقریبا از پایه آغاز شده است بقیه ستون‌ها را سنگ‌های طبیعی دو طرف پل که ناشی از شیب تند کوهستانی و آخرین دامنه آن است با سه ستون سنگی نیمه تمام طبیعی که هر کدام با سنگ چینی محکم پایه‌های اصلی پل را تشکیل می‌دهند.

این پل که به نام روستای قلاتاسی خوانده می‌شود بر سر راه قدیمی میرآباد به مهاباد در قسمت شمالی رودخانه زاب کوچک بنا شده، تاریخ ساخت پل درست مشخص نیست اما آنچه مسلم است در اواسط قرن سیزدهم هجری به دستور شخص نیکوکاری به نام شیخ مولانا ساخته شده که به همین جهت به نام پل "مولانا" شهرت دارد.

در شرق سردشت روستای سرسبز و خوش آب و هوایی به نام "بیوران" است که سرچشمه معروفی دارد، آب این سرچشمه در وسط تابستان آنقدر سرد است که کمتر کسی می‌تواند دست‌هایش را به مدت یک دقیقه در آن نگه دارد.

جاذبه‌های گردشگری آذربایجان غربی منحصر به فرد است

معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: جاذبه‌های گردشگری آذربایجان غربی منحصر به فرد است.

حسین امامی امروز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در ارومیه اظهار داشت: جاذبه‌های گردشگری آذربایجان غربی منحصر به فرد بوده، هر چند نیازمند یک سری سرمایه‌گذاری زیربنایی در زیرساخت‌های گردشگری و راه‌های دسترسی است.

وی ادامه داد: برای توسعه‌ گردشگری و قرار گرفتن در ردیف یکی از قطب‌های گردشگری باید گام‌های اساسی در راستای تامین امکانات و زیرساخت‌ها و پیاده‌سازی الگوی موفق گردشگری در استان برداشت.

امامی تاکید کرد: بخش گردشگری واقعا بخش نابی بوده و امروز تمام جوامع زیرساخت‌های لازم را در این زمینه مهیا کرده به طوری که حوزه گردشگری به یکی از فعال‌ترین و تاثیرگذارترین بخش‌ها در اقتصاد ملی این جوامع تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه 11 درصد اشتغال جهانی را صنعت گردشگری به خود اختصاص داده و نزدیک به 250 میلیون نفر در حوزه گردشگری در دنیا مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: اگر صنعت گردشگری توسعه یابد مشکل بیکاری در کشور و آذربایجان غربی به طور کامل حل می‌شود منتهی باید این بخش را فعال، زنده و پرنشاط کنیم.

امامی متذکر شد: اگر مراکز تفریحی با ظرفیت کامل کار کنند و مراکز ارائه تسهیلات بانکی متوجه سود اقتصادی و برگشت سرمایه در این بخش شوند طبیعتا راغب به سرمایه‌گذاری در این بخش خواهند شد.

 

باید با ایجاد زیرساخت‌ها و بسترهای مناسب و توجه عمیق به ظرفیت‌های دانشگاهی فرهنگ گردشگری را در جامعه نهادینه کرده و با نهادینه کردن فرهنگ گردشگری در راستای رونق گردشگری و افزایش نشاط اجتماعی گام‌های سازنده‌ای برداشته شود.

انتهای پیام/61005/صا40/ث3001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول