اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس گزارش می‎دهد

تنها 3 درصد گلستانی‎‎ها عضو کتابخانه هستند

وقتی با ارزش‎ترین کالای اساسی مردم دیگر رخ برای تابیدن نداشته باشد یعنی «کتاب» از سکه افتاده و به انزوا کشیده شده، نگران‎کننده‎تر اینکه بگویند در نگارستان ایران «فقط سه درصد گلستانی‎‎ها عضو کتابخانه هستند».

تنها 3 درصد گلستانی‎‎ها عضو کتابخانه هستند

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، کاوش آمارها همواره تلنگری است که به ما نشان می‎دهند در کجای راه ایستاده‎ایم و برای رسیدن به نقطه مطلوب چقدر فاصله داشته و باید چه اندازه تلاش کنیم، اینک انگشت خطابه متوجه ماست چراکه اگر فرهنگ کتاب را در جامعه رونق می‎دادیم و پیوند این یار مهربان را با دوستدارانش عمق بیشتری می‎بخشیدیم شاید امروز گرانی کاغذ و مشکلات معیشتی، دلیل مناسب و قابل قبولی برای کاهش مطالعه در جامعه نبود، گرچه متولیان کتاب در این راستا نقش پررنگتری در ترویج مطالعه دارند، اما کارکرد رسانه‎ها نیز در این حوزه بی‎تاثیر نیست.

نقش بی‎بدیل تبلیغات در رسانه‎ها همواره توانسته معجزه کند، اما عملکردها چیز دیگری نشان می‎دهند یعنی یا رسانه‎ها هنوز به درستی با نقش خود آشنا نیستند و یا متولیان فرهنگی این معضل را به عنوان یک دغدغه اساسی قبول ندارند و یا اینکه محتوای کتاب‎ها نتوانسته به ذائقه مردم جواب بدهد.

شاید در این میان برخی گرانی کتاب را معضلی برای عدم مطالعه قلمداد کرده و می‎کنند که البته خرده بر این دسته افراد وارد است که چرا از ظرفیت کتابخانه‎ها که محلی برای دوستداران کتاب تلقی می‎شود و همواره آغوش گرم این مکان فرهنگی برای غنی‎سازی اوقات فراغت جوانان، نوجوانان، کودکان و تمام اقشار سنی باز است اما استفاده بهینه‎ای در این زمینه نمی‎شود.

به هر حال هر توجیهی که اکنون گریبانگیر کتاب شده ظلم بزرگی است که خطر آن متوجه تک‎تک ماست بنابراین نباید به سادگی از کنار موضوع مهمی که فرهنگ جامعه را تشکیل می‎دهد بگذریم به همین خاطر خبرنگار فارس تلاش کرد تا جویای علل کاهش مطالعه در استانی که همواره مهد بزرگانی چون میرداماد، فخرالدین اسعد گرگانی، ابوالحسن علی جرجانی، ابوالهیثم جرجانی، صوفی استرآبادی، فصیحی گرگانی، فهمی استرآبادی، درالدین هلالی استرآبادی، سحابی استرآبادی، مختومقلی فراغی، حکیم لامعی گرگانی، حکیم میر فندرسکی و... است را جویا شود.

کتاب به انسان کمال می‎بخشد

یک دختر جوان که روی نیمکت پارک به مطالعه مجله‎ای مشغول است نظرم را به خود جلب می‎کند جلو می‎روم و درباره چگونگی گذراندن اوقات فراغتش از او می‎پرسم؛ سهیلا رنجبر معتقد است که فراغت را باید به دیده فرصت نگاه کرد و برای تمام اوقات آن مدیریتی شایسته داشت.

این دانشجوی 23 ساله «همنشینی با کتاب» را با ارزش‎ترین چیز برای پر کردن اوقات فراغت عنوان می‎کند و می‎افزاید: جوانان این روزها کمتر به کتاب بها می‎دهند و اکثر وقت خود را با تفریحات بیهوده، بی‎هدف و یا تماشای تلویزیون به بطالت می‎گذرانند که باید این مسئله از سوی خانواده‎‎ها و مسئولان جدی‎تر گرفته شود.

رنجبر با تاکید بر اینکه کتاب به انسان کمال می‎بخشد، متذکر شد: همانطور که جسم ما نیاز به غذا دارد، روح نیز باید به سمت تکامل پیش برود که اگر این مهم در جامعه و خانواده نهادینه شود یقیناً در کاهش آسیب‎های اجتماعی نقش زیادی خواهد داشت.

وی ادامه می‎دهد: امروز اگر با افزایش معضلات اجتماعی همچون بزهکاری، اعتیاد و بسیاری از ناهنجاری‎ها مواجه هستیم به دلیل این است که میزان مطالعه در جامعه کم شده لذا باید با شیوه‎های جذاب جامعه به سمت کتاب و کتابخوانی سوق داده شوند.

درس خواندن و مطالعه کردن در جامعه ما بازاری ندارد

محمد صابری نوجوان 16 ساله گرگانی می‎گوید: نمی‎دانم چرا به خواندن کتاب علاقه زیادی ندارم، همیشه در زمان مدرسه، خدا خدا می‎کنم زودتر تابستان شود تا از دست درس و کلاس خلاص شوم، مادرم همیشه مرا نصیحت می‎کند که درس بخوانم تا در آینده برای خودم کسی شوم اما وقتی می‎بینم دیگران که درس خوانده‎اند و به جایی نرسیده‎اند هیچ حسی برای ادامه تحصیل در خودم نمی‎بینم.

وی اذعان می‎کند: می‎دانم که درس خواندن معلوماتم را زیاد می‎کند و شاید راه درستی انتخاب نکرده باشم، ولی علاقه من به چیز دیگری است، دوست دارم به کارهای فنی بپردازم و از الان که نوجوان هستم برای خودم پس‎اندازی داشته باشم، چون درس خواندن و مطالعه کردن در جامعه ما بازاری ندارد.

از دنیای کتاب می‎توان به دنیای تجربیات دیگران سفر کرد

اما دوست محمد دیدگاه دیگری دارد و معتقد است که از دنیای کتاب می‎توان به دنیای تجربیات دیگران سفر کرد، راهی که انسان گاهی از طریق دَه، بیست یا سی سال می‎تواند به دست آورد از طریق مطالعه کتاب می‎تواند در مدت کمتری به آن برسد.

حسین می‎افزاید: به نظر من، خرید کتاب هزینه نیست چون در قبال مبلغی اندک می‎توان به بسیاری از تجربیات چندین ساله که هزینه‎های هنگفت و عمر زیادی برای آن صرف شده دست پیدا کنیم، در مجموع مطالعه را یک مسیر روشن می‎بینم که جز خوشبختی چیز دیگری به دنبال ندارد.

معلمان در بالا بردن بنیه علمی نقش‎آفرین هستند

یک معلم بازنشسته نیز با بیان اینکه فرهنگ مطالعه باید در جامعه رشد یافته و تقویت شود، متذکر شد: جامعه‎ای می‎تواند به پیشرفت برسد که از توان علمی بیشتری برخوردار باشد بنابراین اگر می‎خواهیم به اقتدار کشورمان کمک کنیم باید به درس و مطالعه بیشتر بها دهیم.

احمد صادقی با تاکید بر اینکه معلمان در بالابردن بنیه علمی نقش‎آفرین هستند، ابراز داشت: باید با ترفندهای مختلف و جذاب دانش‎آموزان را به فرهنگ مطالعه ترغیب کنیم که ارائه سی‎دی‎های آموزشی، علمی، دینی، فرهنگی، اخلاقی و ... در جامعه ما کم نیستند فقط باید مربیان عزم جدی داشته باشند و متربی را در راستای مسیر درست هدایت کنند آن وقت می‎توان به آنچه مطلوب است دست یافت.

ظرفیت خالی 32 درصدی در عضویت کتابخانه‎های گلستان

مدیرکل کتابخانه‎های عمومی گلستان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه بر اساس افق 1404 باید 35 درصد گلستانی‎ها عضو کتابخانه باشند، گفت: نزدیک به 40 هزار نفر عضو کتابخانه های عمومی استان هستند که نسبت به استانداردها فاصله زیادی داریم.

سیدحسین علوی افزود: بر اساس استانداردهای پیش‎بینی شده و با توجه به جمعیت قریب به یک میلیون و 800 هزار نفر در گلستان باید 35 درصد از شهروندان، عضو کتابخانه‎ها باشند در حالی که تنها سه درصد از گلستانی‎ها عضو کتابخانه هستند و این وضعیت نگران‎کننده است.

وی ادامه داد: طبق استانداردها و افق چشم‎انداز باید تعداد اعضای کتابخانه‎های عمومی نزدیک به 600 هزار نفر برسد که نشان می‎دهد فاصله بسیار عمیق است به عبارتی 32 درصد ظرفیت خالی در عضویت کتابخانه‎های گلستان داریم.

مدیرکل کتابخانه‎های عمومی گلستان اضافه کرد: چنانچه تعداد اعضای کتابخانه‎های دانشگاهی، آموزشگاهی و سایر مراکز آموزشی را جمع‎بندی کنیم برآورد عضویت در کتابخانه‎های استان حدود یک‎صد هزار نفر است که نشان می‎دهد با افق چشم‎انداز فاصله بسیار زیادی وجود دارد.

علوی با بیان اینکه ظرفیت سالن‎های مطالعه در گلستان 4 هزار نفر است، تصریح کرد: 200 دستگاه رایانه برای جستجوی منابع و انجام خدمات کتابخانه‎ای فعال است به نوعی می‌توان گفت مقدمات برای مطالعه فراهم است ولی با ظرفیت‎های خالی در این زمینه مواجه هستیم که باید این مسئله جدی گرفته شود.

اوقات فراغت فرصتی برای شکوفایی و پرورش استعدادها

آری در فصل تابستان، مدارس تعطیل می‎شوند اما تربیت هیچگاه تعطیل‏‎شدنی نیست، معتقدیم ایام تعطیلات می‎تواند فرصتی برای تربیت باشد چراکه پرورش استعدادها در این روزها، قدرت بیشتری برای شکوفایی پیدا می‎کنند.

جامعه اسلامی نیازمند تفکراتی اسلامی است، دشمنانی که این تفکر ناب را نشانه رفته‎اند هیچگاه نمی‎خواهند تا جوان و نوجوان ایرانی به رشد و کمال دست یابد اما دوستداران نظام اسلامی هدفی مقدس دارند البته این مهم را باید در عمل، نشان دهند و تمام هم و غم‎شان این باشد که قطار حرکت و تعالی هیچگاه در مسیر پیشرفت، سرعت کم نکند.

انتهای پیام/83001/ن30/ف4004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول