اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

به دلیل بی توجهی

سنگ نوشته‌های سد باستانی «قنطره» زیر خاک مدفون شدند

خبرگزاری فارس: به دلیل بی‌توجهی سنگ نوشته‌های سد باستانی قنطره در بخش شنبه شهرستان دشتی این سنگ‌ها به زیر خاک مدفون شدند.

سنگ نوشته‌های سد باستانی «قنطره» زیر خاک مدفون شدند

به گزارش خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی، به علت بی توجهی مسئولان سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر سنگ نوشته‌های سد باستانی قنطره در بخش شنبه و طسوج شهرستان دشتی استان بوشهر این سنگ‌ها به زیر خاک مدفون شدند یا توسط افراد جهت احداث واحدهای مسکونی از بین رفتند و بر اثر سیلاب‌های  فصلی رودخانه «مند» اکثر این آثار زیر گل و لای مدفون شد.

هادی اخلاقی کارشناس میراث فرهنگی شهرستان دشتی امروز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در شهرستان دشتی خاطرنشان کرد: این سنگ نوشته‌ها، سنگ‌هایی هم اندازه و به شکل مکعب مستطیل در ابعاد یک متر در 45 تا 70 سانتی متر است که بر اثر سیل ویرانگر سال 65 و تخریب بقایای این سد باستانی در حاشیه رودخانه «مند» پراکنده شدند.

کارشناس میراث فرهنگی دشتی افزود: بی‌توجهی مسئولان مربوطه در دو دهه گذشته باعث شد تا از این سنگ‌ها به عنوان سنگ لاشه در طرح ساماندهی رودخانه «مند» و ساخت دیوار حفاظتی این رودخانه استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: این سنگ‌ها نه تنها از حیث فرهنگی اجتماعی و تاریخی که نشانگر حضور، تجمع و تمدنی باستانی در بخش شنبه و طسوج شهرستان دشتی است مورد اهمیت است بلکه از حیث صنعت سدسازی و سازه‌های آبی و توانایی‌های فنی و صنعتی مردمان هزاره‌های پیش در این منطقه نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

اخلاقی افزود: آنچه اهمیت این سنگ‌ها را دو چندان می‌کند درج علایمی روی یکی از سطوح عرضی آنهاست که پرفسور ایرج

نبی پور محقق و پژوهشگر بوشهری پس از بررسی‌های علمی، آنها را الفبای خلیج فارس شمالی نام گذاری کرد.

بررسی 31 حرف الفبای سنگ نوشته‌ها توسط پژوهشگر بوشهری

وی اضافه کرد: تاکنون 32 حرف از این مجموعه الفبایی یافت شده است که پرفسور نبی‌پور فقط 31 حرف آن را مورد بررسی قرار داده‌اند و حرف سی و دوم به دلیل آنکه در محل دورتری از تجمع این سنگ‌ها قرار گرفته است از دید این محقق دور مانده است.

اخلاقی اضافه کرد: ما با یک تیم تحقیقاتی در سال 86 توانستیم آن را کشف کنیم و دور از انتظار نیست که هم چنان تعدادی از این حروف کشف نشده باشد.

وی ادامه داد: طبق بررسی‌های اولیه، پرفسور نبی‌پور مجموع الفبای کنده کاری شده مند از دیدگاه مرفولوژیک بسان الفبای فنیقی جلوه می‌کند اما به دلیل وجود تفاوت‌های فراوان در شکل و سیمای حروف مند با این الفبا، به ناچار باید به مجموعه الفباهای دیگر نوشتاری فرود یافته از الفبای پیش سینایی به غیر از فنیقی، مانند یونانی و عربستان جنوبی نگریسته شود.

اخلاقی افزود: هرچند همانندی‌هایی با الفباهای یونانی ایوانی Ionia و یوبواEuboea در12حرف و سیستم نوشتاری اتروسکایی Etruscan باستانی، پیشین و مدل Model مشاهده می‌شود ولی سبک و ریخت شناسی الفبای مند بیشتر به شاخه دیگر پیش سینایی، یعنی عربستان‌جنوبی بسیار نزدیک است.

این کارشناس بیان کرد: اگر چه ممکن است الفبای خلیج فارس شمالی از عربستان‌جنوبی فرود یافته باشد و یا اینکه هر دو از دودمان مشترکی جدایی یافته و یا اینکه از دودمان گوناگونی بوده ولی برتوسعه و تحول یکدیگر تاثیر گذاشته باشند.

تشریح نشانه‌های الفبایی مند

وی خاطرنشان کرد: طبق یافته‌های نبی‌پور هشت نشانه از مجموعه نشانه‌های الفبایی مند با الفبای سبایی همخوانی دارد و دو نشانه نیز فقط در الفبای سبایی دیده می‌شود، دو نشانه نیز فقط در الفبای تمودی که گونه‌ای از الفبای عربستان شمالی است وجود دارد.

اخلاقی گفت: الفبای  28 حرف تمودی نیز چون الفبای مند روی صخره‌ها و قلوه سنگ‌های بزرگ کنده کاری شده‌اند و مانند دیگر نوشتارهای سامی، از راست به چپ و گاهی حتی از راست به چپ و یا حتی از بالا به پایین نوشته می‌شده است.

وی اضافه کرد: علاوه بر این 12 نشانه کنده کاری شده مند با الفبای تمودی همخوانی دارد و دو و سه نشانه از مجموع مند فقط در الفباهای سفایتیک ولیهانیت دیده می‌شوند ضمن آنکه 11 و هفت نشانه مند نیز در میان الفباهای فوق وجود دارد و یک نشانه نیز در الفبای ایبری Iberian یافت می‌شود و 11 نشانه از حروف مند نیز در سری الفباهای عربستان شمالی و جنوبی یافت نمی‌شود.

اخلاقی یادآور شد: با همه این توضیحات مجموعه الفبایی سد باستانی قنطره که با توجه به نوع سازه و طراحی و ساخت این سد باید قدمتی بین 2500 تا 3000 سال برای آن متصور بود در واقع الفبای مستقلی به شمار می‌رود و به احتمال زیاد مربوط به اقوام مهاجری است که در عهد هخامنشیان و یا اواخر عصر مادها از عربستان، بین النهرین و یا بخش جنوبی خلیج فارس به شمال خلیج فارس مهاجرت کردند.

ارسال حروف ناشناخته «مند» به آمریکا برای بررسی علمی

کارشناس میراث فرهنگی دشتی افزود: با توجه به محل استقرار آنها حاشیه شمالی خلیج فارس را به سه بخش تقسیم کرده که به هر بخش سیف می‌گفتند که رودخانه مند شهرستان دشتی مرز دو سیف شمالی و میانی مظفر و بنی زهیر بوده است که از جنابه تا مند و مند تا حوالی نای بند را در برمی‌گرفته است و یا شاید مربوط به اقوامی باشد که در زمان سلوکیان و جانشینان اسکندر از سمت شام به مناطق شمالی خلیج فارس مجبوربه مهاجرت شدند.

وی گفت: مجموعه حروف ناشناخته مند برای بررسی‌های علمی‌تر توسط نبی‌پور به یکی از دانشگاه‌های آمریکا ارسال شده است درحالی که زبانشناسان ما یا به دلیل جمع آوری نشدن و انعکاس نیافتن مطلوب آن توسط مسئولان از وجود کشف این مجموعه با ارزش بی‌خبرند و یا نسبت به آن بی اعتنا مانده‌اند.

اخلاقی تصریح کرد: این مجموعه الفبایی ناشناخته گنج گرانبهایی است که پس از قرن‌ها بر ما آشکار شده است اما بر اثر غفلت و بی اعتنایی مسئولان تخریب و یا مدفون شد و امروز فقط تعداد اندکی از آنها سالم مانده و قابل مشاهده است.

وی تاکید کرد: مسئولان باید قبل از تخریب کامل تعداد اندک باقی مانده از این سنگ‌ها از تخریب کامل این مجموعه کم نظیر جلوگیری و نسبت به حفظ این میراث ارزشمند، جمع‌آوری آنها، دعوت زبانشناسان برای بررسی بیشتر این نشانه‌ها، ثبت در فهرست آثار ملی و ایجاد موزه‌ای درشهر خورموج برای نمایش و عرضه آنها تلاش جدی از خود نشان دهند.

انتهای پیام/66001/غ40/ض1002

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول