به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، فاضل پورحقگو در جمع دانشجویان رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت به مناسبت هفته پژوهش با معرفی مرکز تحقیقات چای کشور اظهار کرد: به منظور ارائه و اجرای روشهای جدید علمی در کشت و صنعت چای برای افزایش محصول در واحد سطح و نیز بهبود کیفیت و مرغوبیت چای، در سازمان چای سابق، یک واحد تحقیقاتی ـ خدماتی به نام اداره فنی چای (زیر نظر اداره کل چای شمال، سالهای قبل از 1363) برای ساماندهی فعالیتهای پژوهشی و خدماتی چای دایر شد.
وی با بیان اینکه این اداره سپس به پژوهشکده چای در سالهای (74- 1363) و سپس به اداره کل خدمات پژوهشی چای در سالهای (83- 1374) تغییر نام یافت، افزود: مجموعه مذکور پس از انحلال سازمان چای در اواخر سال 83 با نام مرکز تحقیقات چای کشور به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی واگذار شد.
این مسئول، ایستگاههای تحقیقات چای تابعه مرکز تحقیقات چای کشور را برشمرد و گفت: ایستگاه تحقیقات چای ازبرم در سیاهکل، تلارسر در رامسر، خالسر املش، سکام رضوانشهر، فشالم فومن، نشتارود تنکابن و فجر لاهیجان واقع در ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان از جمله ایستگاههای تحقیقاتی مرکز مذکور هستند.
وی با اشاره به اهداف مرکز تحقیقات چای کشور، اذعان کرد: اجرای طرحهای تحقیقاتی در زمینههای مختلف بهزراعی، بهنژادی، آفات، بیماریها، علفهای هرز، باغبانی، فرآوری و تکنولوژی چایسازی، تغذیه و آبیاری به منظور تولید چای سالم از وظایف اصلی و مهم این مرکز به شمار میرود.
پورحقگو از آغاز تحقیقات گسترده روی زخم ریشه بوته چای خبر داد و خاطرنشان کرد: بهزودی پاسخهای به دست آمده از این تحقیقات گسترده اطلاعرسانی میشود.
وی، «نماتد مولد زخم ریشه چای» را مهمترین عامل خسارتزای باغهای چای شمال کشور نامید و تصریح کرد: سطح زیادی از باغهای چای آلوده به این نماتد است و گیاه چای میزبان اصلی این نماتد بوده و در ایران تاکنون تنها از روی این گیاه گزارش شده است.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات چای کشور تصریح کرد: معرفی ارقام کلونی و نیز تلقیح واریتههای مختلف داخلی و خارجی به منظور به دست آوردن هیبریدهای مناسب که از نظر کمی و کیفی در وضع مطلوبتری است و نسبت به آفات و بیماریهای کلیدی و خسارتزای چای متحمل بوده و یا مقاوم باشند نیز از جمله اهداف مرکز تحقیقات چای است.
به گفته وی، مطالعه آفات، بیماریها، علفهای هرز و دیگر عواملی که به نحوی در کاهش محصول چای دخالت دارند و روشهای مناسب برای مدیریت مبارزه با آنها به ویژه بیماری «نماتد مولد زخم ریشه چای» و گسترش مبارزه بیولوژیک علیه شپشکهای آرد آلود چای با استفاده از کفشدوزک شکاری کریپتولموس نیز از دیگر اهداف مرکز چای است.
پورحقگو به مطالعه و بررسی وضعیت خاکهای مناطق چایکاری و نقش تغذیه بهینه به ویژه استفاده از کودهای شیمیایی میکرو و ماکرو برای افزایش کمیت و کیفیت محصول چای اشاره کرد و افزود: بررسی کودهای آلی و استفاده از آنها در تولید چای ارگانیک نیز مهم است.
وی با تاکید بر ضرورت بررسی روشهای آبیاری و اثرات آنها در افزایش محصول و بهبود کیفیت، خاطرنشان کرد: در این روشها نیاز آبی ارقام، دور آبیاری، مدت آبیاری، افزایش کارایی مصرف آب، اثر متقابل آب و کود و ... مورد بررسی قرار میگیرد.
این مسئول، به مطالعه درباره ترکیبات شیمیایی موجود در برگ سبز چای و چای خشک نظیر کافئین و پلیفنلها در ارقام مختلف اشاره کرد و گفت: بررسی عوامل مؤثر بر کیفیت برگ سبز و چای خشک و همچنین نحوه و چگونگی فرآوری مطلوب برای بهبود کیفیت چای داخلی تا حد مطلوب با بهرهگیری از روشهای فنی چایسازی امکانپذیر است.
وی یادآور شد: مطالعه ساختار نظامهای بهرهبرداری و بررسی چرخه اقتصاد و بازرگانی چای، توسعه مکانیزاسیون در سطح باغها و کارخانههای چایسازی، طراحی و ساخت ماشینآلات چایسازی جدید و یا برطرف کردن عیوب ماشینهای موجود از دیگر اهداف مرکز تحقیقات چای است.
پورحقگو بهینهسازی انرژی مصرفی در باغهای چای و کارخانههای چایسازی و بهینهسازی فرآیند تولید چای سیاه، تولید محصولات متنوع مانند چای سبز، نوشابه چای، بستنی چای، روغن بذر چای و ... را از دیگر اهداف مهم مرکز تحقیقات چای کشور ذکر کرد.
انتهای پیام/84002/ز/گ1003