اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  غرب آسیا

دیلی‌تلگراف: آینده گنبد آهنین در خطر است

خبرگزاری فارس: روزنامه انگلیسی دیلی‌تلگراف با انتشار گزارشی به بررسی نقاط ضعف «گنبد آهنین» اسرائیل پرداخت و نوشت عملکرد ضعیف این سامانه آینده آن را در معرض خطر قرار داده است.

دیلی‌تلگراف: آینده گنبد آهنین در خطر است

به گزارش فارس، پس از عبور پهپاد حزب‌الله از سامانه‌های دفاعی و پرواز چند ساعته آن در آسمان اسرائیل، روزنامه «دیلی‌تلگراف» گزارشی منتشر کرده و طی آن نسبت به عملکرد ضعیف سامانه گنبد آهنین اسرائیل هشدار داده است.

در ماه مارس 2011 بود که اسرائیل پس از 4 سال تلاش، سامانه ضدموشکی گنبد آهنین را به کار گرفت. هدف استفاده از این سامانه، ایجاد چتری دفاعی بر فراز اسرائیل بود تا بتوان از حمله احتمالی راکت‌ها و موشک‌های کوتاه برد به مراکز جمعیتی جلوگیری کرد. اما حالا، از بدیمنی بسیاری از اسرائیلی‌ها، آینده این سامانه در معرض تردید قرار گرفته است.

اسرائیل را از لحاظ ابعاد و وسعت می‌توان با ولز مقایسه کرد. این امر با در نظر گرفتن اینکه اسرائیل در جوار مجمموعه‌ای از همسایگان متخاصم خود قرار گرفته، به این معنی است که میلیون‌ها اسرائیلی در معرض حملات توپخانه‌ای قرار دارند. در سال 2006، در طول جنگ با لبنان، 44 اسرائیلی بر اثر اصابت راکت‌هایی که از مرز شلیک شده بود، کشته شدند و میلیون‌ها نفر خانه‌های خود را تخلیه کردند و یا به پناهگاه‌های ضدموشکی پناه بردند. گنبد آهنین برای این به کار گرفته شد که این وضعیت پایان یابد. حالا این سامانه 24 ساعته فعال است و می‌تواند در چند جبهه به صورت همزمان فعال باشد، حتی در شرایط بد آب و هوایی.

سرمایه چند صد میلیون دلاری این پروژه به صورت مشترک توسط اسرائیل و آمریکا تامین شد. این سرمایه علاوه بر کمک نظامی 3 میلیارد دلاری بود که آمریکا همه ساله به اسرائیل می‌کند. با این حال، «رندی جنینگز» از مشاوران دستیار کنگره در امور نظامی و مشاور در صنعت دفاعی، هفته گذشته هشدار داد که ممکن است کمک‌های آمریکا به پروژه گنبد آهنین بر اساس طرح «حذف بودجه‌ای»، متوقف شود. حذف بودجه‌ای طرحی است که بر اساس آن بودجه نظامی آمریکا در سال آینده که از ماه ژانویه آغاز می‌شود، باید 100 میلیارد دلار کاهش یابد.

بخشی از این امر به آن دلیل است که گنبد آهنین نتوانسته محافظتی را که بسیاری از اسرائیلی‌ها به آن امیدوار بودند، در آسمان اسرائیل فراهم آورد. در سال 2011، 7 راکت از نوار غزه شلیک شد و گنبد آهنین فقط 6 تای آن‌ها را هدف قرار داد. یک راکت باقی مانده در داخل اسرائیل فرود آمد و یک نفر را کشت. ژنرال «درون گاویش» فرمانده نیروی هوایی اسرائیل در واکنش به این اتفاق گفت که مسئولان هیچ‌گاه مدعی نشده‌اند که گنبد آهنین یک «سامانه جادویی» است.

در ماه مارس بعدی، پس از ترور «ظهیر القیسی» از رهبران غزه، هجمه شدید راکتی علیه اسرائیل آغاز شد. گنبد آهنین علیه 71 مورد از این‌ راکت‌ها عمل کرد، اما فقط توانست 56 مورد از آن‌ها را اصابت قرار دهد. در مجموع، این سیستم چیز بدی نیست؛ اما وقتی موشک‌ها از آن عبور می‌کنند، آن‌ هم زمانی که به صورتی مبالغه‌آمیز نام «گنبد آهنین» بر آن نهاده شده، طبیعی است که در معرض انتقاد قرار بگیرد.

نفوذ اخیر یک پهپاد ناشناس به حریم هوایی اسرائیل، بیش از  پیش اثرگذاری گنبد آهنین را زیر سوال برد. هرچند که این سیستم برای مقابله با حملات توپخانه‌ای طراحی شده و نه پهپادهای دوربرد، اما همین امر موجب شکل‌گیری انتقادات شد.

«جیک والیس سیمونز» کارمند رادیو بی‌بی‌سی 4 و نویسنده این مقاله در ادامه این گزارش به صحبت‌های سردار جمال‌الدین آبرومند معاون هماهنگ‌کننده فرمانده کل سپاه در مصاحبه با خبرگزاری فارس نیز اشاره می‌کند و می‌نویسد که وی گفته است ورود پهپاد حزب‌الله به اسرائیل، نشان‌دهنده عدم کارآمدی گنبد آهنین و لایه‌های دفاعی آن است.

سیمونز همچنین اشاره می‌کند که اسرائیل در واکنش به ورود این پهپاد سامانه‌های دفاع موشکی را در مرزهای خود مستقر کرده که از آن‌ها تنها در رزمایش‌های مشترک با آمریکا و در زمان وقوع جنگ استفاده می‌کند.

به نوشته دیلی‌تلگراف، منابع اطلاعاتی گفته‌اند که تکه‌های باقی‌مانده از این پهپاد نشان می‌دهد که این هواپیمای بدون سرنشین از نوع خاصی فایبرگلاس ساخته شده‌ است که از دید رادارها پنهان می‌ماند.

نکته دیگری که مایه نگرانی اسرائیلی‌ها است، این است که مسیر حرکت این پهپاد مشخص نشده است. این پهپاد مدت طولانی را در آسمان اسرائیل پرواز کرده و به تاسیسات گازی و نفتی و همچنین مناطق صنعتی اطراف «حیفا»، توجه ویژه‌ای داشته و علاوه بر این بر فراز پایگاه‌های دریایی از جمله پایگاه فوق محرمانه ناوگروه 13 و یک واحد شناخته‌شده کماندویی نیز پرواز کرده است. نگران‌کننده‌تر آنکه، این پهپاد از پایگاه هوایی «پالامچین» عبور کرده و این شانس بزرگ را یافته است که از «ناهال سرک» که گفته شده از سایت‌های کلیدی تاسلیحات هسته‌ای اسرائیل است، بازدید کند. در همین حین بوده است که پهپاد شناسایی شده و توسط جنگنده‌ها هدف قرار گرفته است.

سیمونز نهایتا می‌نویسد که اسرائیل اگر بخواهد همچنان به استفاده از گنبد آهنین ادامه دهد، باید صراحتا و به درستی به موضوع میزان تاثیرگذاری این سامانه، بپردازد.

پیش از این هم نشریه انگلیسی «ساندی‌تایمز» گزارش کرده بود که این پهپاد توانسته از نقاط حساس اسرائیل عکس بگیرد و آن را برای مرکز فرماندهی خود مخابره کند.

بنا بر این گزارش، پهپهاد حزب‌الله پس از ورود به آسمان اسرائیل توانسته از آماده‌سازی نیروهای اسرائیلی برای برگزاری مانور مشترک عکس‌برداری کند. مقرهای استقرار موشک‌های بالستیک، پایگاه‌های هوایی و احتمالا رآکتور هسته‌ای «دیمونا» از دیگر نقاطی بوده است که «ایوب» از آن عکس‌برداری کرده است.

یک منبع به ساندی‌تایمز گفته است این پهپاد را تکنسین‌های ایران به همراه حزب‌الله هدایت کرده‌اند. همچنین گزارش شده است که این هواپیمای بدون سرنشین از نوع پهپادهای دوربرد مدل شاهد 129 بوده است و ماه گذشته در تهران رونمایی شده است.

انتهای پیام/ق.ص

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول