فاکتور ۲۳۰ هزار فرانکی اتاق خواب ولیعهد

در حالی که شمش‌های طلا در گاوصندوق‌ها به نام ولیعهد نوجوان انبار می‌شد، شرکت‌های فرانسوی مأمور بازسازی کاخ‌های اختصاصی او با بودجه عمومی بودند؛ فرآیندی که ثروت ملی را به دارایی شخصی یک خاندان تبدیل کرد.
خبرگزاری فارس_گروه تاریخ: وقتی صحبت از خرید هدیه برای یک نوجوان ۱۵ساله می‌شود، معمولاً ذهن‌ها به سمت کتاب، دوچرخه یا یک وسیله بازی می‌رود؛ اما وقتی این نوجوان، ولیعهد یک دربار ثروتمند باشد، صورت‌مسئله کاملاً تغییر می‌کند. روزنامه «دیلی اکسپرس» در ۱۱ دسامبر ۱۹۷۵ (آذر ۱۳۵۴) در گزارشی با عنوان «پسری که همه چیز دارد»، پرده از ریخت‌وپاش‌های افسانه‌ای دربار پهلوی برمی‌دارد. در این گزارش، استیصال فرح پهلوی برای خرید یک هدیه ساده این‌گونه روایت شده است: «علیاحضرت فرح مادر ولیعهد ایران ابروان خود را در هم کشیده و با کشیدن آن گفت: من نمی‌دانم دیگر چه هدیه‌ای به او بدهم. شهبانو دست‌های خود را به نشانه ناراحتی بالا برده و گفت به پسری که همه چیز دارد چه می‌توان هدیه کرد؟» این گزارش که در بولتن محرمانه خبرگزاری پارس بازنشر شد، عمق شکاف طبقاتی زیست دربار را آشکار می‌کند: «انتخاب یک هدیه صحیح برای جوانی که روزی شاهنشاه… خواهد شد کار بس دشواری است. دادن هدیه طلا و برلیان به وزن خود او تلف کردن وقت است زیرا شمش‌های طلا و سایر اشیاء قیمتی در گاوصندوق‌های بانک به نام او گذارده شده است و نیازی به پول نقد هم ندارد.»
رضا پهلوی در آن سن، نه در یک اتاق معمولی، بلکه در یک «کاخ مرمری در وسط کاخ نیاوران» زندگی می‌کرد؛ سازه‌ای لوکس با اتاق ناهارخوری اختصاصی تحت نور شمع، آخرین مدل وسایل موسیقی استریو و استخری در باغ. او در ۱۳ سالگی یک اتومبیل «مینی» هدیه گرفت، در ۱۴ سالگی به‌تنهایی هواپیما هدایت می‌کرد و کلکسیونی از وسایل اسکی و شکار زیر آب داشت که به تعبیر خبرنگار «می‌توان با این وسایل یک مغازه را کامل پر کرد.» اما این تمام ماجرا نبود و اشتهای دربار برای هزینه‌کرد از بیت‌المال ابعاد بسیار گسترده‌تری داشت. بر اساس سند محرمانه شماره ۲۱۸۰ دربار شاهنشاهی به تاریخ ۶ تیر ۲۵۳۶، (۲۱ می‌۱۹۷۷) شرکت مهریز صورت‌حسابی را از مؤسسه «مرسیه فرر پاریس» به مبلغ ۲۳۰.۷۲۰ فرانک فرانسه، صرفاً برای «دکوراسیون و مبلمان مجدد اتاق خواب و محوطه دوم کاخ والاحضرت ولیعهد در کیش و همچنین نصب تعدادی دستگاه نور» ارسال می‌کند و خواستار حواله فوری این مبلغ سنگین پیش از تعطیلات تابستانی اروپا می‌شود.
مجله گواه، در شماره اخیر خود با ارائه اسناد محرمانه می‌نویسد: علاوه بر این ریخت‌وپاش‌های ساختاری، نام ولیعهد نوجوان در پرونده‌های کلان رانت‌خواری نیز به چشم می‌خورد. طبق گزارش خبر محرمانه ساواک به تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۵۷، هژبر یزدانی، سرمایه‌دار معروف، در جریان افزایش سرمایه بانک صادرات صراحتاً اعلام می‌کند که «در ازدیاد این سهام حق اولویت با والاحضرت رضا پهلوی ولیعهد ایران و تیمسار ارتشبد نصیری و تیمسار دکتر ایادی بوده» است؛ سهامی که در بازار دو برابر قیمت اسمی خرید و فروش می‌شد و سود نجومی بی‌زحمتی را به حساب ولیعهد سرازیر می‌کرد. این اسناد، به خوبی از جزئیات شیوه زیست، اسراف و فساد سیستماتیک در ساختار پهلوی پرده بر می‌دارد. پایان پیام/#پهلوی #رضا_پهلوی #ساواک #هدیه #شمش
22:01 - 29 تیر 1405

0 بازدید