اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دانشگاه

فارس من| جایگزینی مقاله با آزمون جامع دکتری به نفع علم کشور است یا خیر؟!

آزمون دکتری جزء آزمون‌هایی است که هر ساله متقاضیان زیادی دارد و دانشجویان دکتری برای دریافت مدرک در کنار آزمون جامع باید مقاله‌ای را هم ارائه دهند اما مطالبه دانشجویان مقطع دکتری این است که مقاله جایگزین آزمون شود.

فارس من| جایگزینی مقاله با آزمون جامع دکتری به نفع علم کشور است یا خیر؟!

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، آزمون دکتری جزء آزمون‌هایی است که هر ساله متقاضیان زیادی را برای خود به وجودآورده و دانشجویان دکتری در کنار آزمون خود باید مقاله ای را هم ارائه دهند، حال دانشجویان در باب اینکه مقاله جایگزین آزمون جامع دکتری شود، مطالبه ای دارند و معتقدند جایگزین شدن مقاله با آزمون جامع دکتری در وقت و زمانشان صرفه‌جویی می‌کند.

برخی کاربران سامانه فارس من با ثبت پویشی خواستار «جایگزین شدن مقاله با آزمون جامع دکتری شدند.»

این کاربران در پویش خود آوردند:

«یکی از اهداف برگزاری آزمون جامع دوره دکتری، تشخیص توانایی دانشجو برای ورود به دوره پژوهشی و انتشار مقالات علمی است، به این منظور با توجه به اینکه برخی از دانشجویان در دوره ارشد (یا پس از آن) موفق به انتشار مقالات علمی می‌شوند.

برخی از دانشگاه‌های کشور طرح «جایگزینی مقاله با آزمون جامع دکتری» را اجرا می‌کنند، به گونه‌ای که علاوه بر هموار کردن مسیر کار علمی دانشجو، هزینه عمر دانشجو و… را نیز کاهش می‌دهند.

خواهشمند پیگیری بفرمایید تا این طرح بسیار خوب برای همه دانشگاه‌های کشور اجرا شود.»

مجتبی نجفی زاده سردبیر این پویش در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس می‌گوید: چند سال پیش در دانشگاه فردوسی قانونی جایگزینی مقاله به جای آزمون جامع بود که بعد از مدتی لغو شد، ولی شاهد هستیم که در دانشگاه‌های دیگر اجرا می‌شود و کسانی که مقاله دارند، دیگر آزمون جامع دکتری نمی‌دهند چرا که آزمون جامع به یک آزمون دست و پا گیر شده و فقط  زمان دوره دکتری را طولانی می‌کند.

وی می‌افزاید: اگر آزمون جامع برای کسانی که چنین شرایطی دارند، حذف شود، یک تا ۲ ترم دوره تحصیلشان کوتاه‌تر می‌شود.

سردبیر این پویش ادامه داد: دانشجو باید یک ترم منتظر بماند تا زمان آزمون فرا برسد و پس از آن پروپوزال را ارائه دهد، درحالی که همین حالا می‌تواند پروپوزال را ارائه دهد و کار انجام شود.

* مقاله جایگزین مناسبی برای مدرک دکتری نیست

درباره این موضوع با امیدعلی مسعودی رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره نیز گفت‌وگو کردیم.

مسعودی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس با تأکید بر اینکه باید توجه داشته باشیم کیفیت آموزش و پژوهش در فضای کشور ارتقا پیدا کند، می‌گوید: پژوهش سختی‌های خود را دارد و باید با وجود مشکلات و موانع پژوهش‌های کاربردی را در کشور داشته باشیم اما مقاله جایگزین مناسبی برای مدرک دکتری نیست و اینکه بخواهید یک مقاله بنویسید و بگویید که نمی‌خواهم آزمون دهم، اصلا درست نیست. 

سعید خوش بیان استاد دانشگاه نیز می‌گوید: مقاله‌نویسی به یک صنعت تبدیل شده و نمی‌تواند قابلیت سنجش صلاحیت برای داوطلبان باشد و در واقع آزمون جامع دکتری می‌تواند یک کمک‌کننده برای سواد داوطلب باشد. 

وی می‌گوید:‌ اگر مقاله را بخواهیم جایگزین آزمون جامع دکتری کنیم در واقع داریم اختیار را کامل به دانشگاه می‌دهیم تا انتخاب کند که می‌خواهد دانشجو را پذیرش کند یا خیر؟ این موضوع دست اساتید را باز می‌کند و نفوذ جناح‌های مختلف اعضای هیأت علمی را هم شامل شده و باعث عدم عدالت در سیستم آموزشی و دانشگاهی می‌شود.

خوش بیان ادامه می‌دهد: دانشگاه از صنعت به خصوص در علوم انسانی و مهندسی جدا است و باعث می‌شود که پایان‌نامه، رساله و مقاله‌های ما در چرخه حکمرانی تاثیری نداشته باشد.

استاد دیگری نیز ادامه می‌دهد: بعضی از دوستان که توانایی نگارش مقاله حتی در مقطع دکتری را هم ندارند، نگران شدند که با این درخواست، آزمون جامع حذف می شود ولی  با این درخواست، آزمون جامع برای دوستانی که علاقه دارند سواد خود را با آزمونی با محتوای مطالب تکراری به چالش بکشند، به قوت خود باقی است، این درخواست برای دانشجویانی است که اولویت و دغدغه پژوهش دارند و می خواهند حتی پژوهشی جدا از رساله انجام دهند.

وی می‌افزاید: مقاله دلیل سواد دانشجو نیست، کلی دانشجوی مقاله به دست می‌شناسیم که سواد نوشتن یک مقاله را ندارند، ضمن اینکه بسیاری هستند، که با پول مقاله را خریداری می‌کنند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد:‌ کاملا واضح است که دوره دکتری از دو بخش آموزشی و پژوهشی تشکیل شده است، آزمون جامع ماحصل آموخته‌های دانشجو در دو تا سه ترم دوره آموزشی از جمله تسلط بر فنون پژوهش و مبانی نظری رشته تخصصی را به وضوح نشان می دهد. همچنین پیش شرط آزمون جامع ارائه نمره آزمون کفایت زبان عمومی هست که خود به خود نشان می‌دهد، فرد کاندید تا حد زیادی توانایی کاوش در منابع روز علمی را دارد. خواهشمندم دوستان توجه کنند اگر امکان شرکت در دوره های آموزشی-پژوهشی را ندارند صرفا دوره های پژوهش محور را انتخاب کنند که این چنین شأن جایگاه را پایین نیاورند.

به گزارش فارس، با اساتیدی که به صحبت پرداختیم متوجه شدیم که مقاله نمی‌تواند جایگزین آزمونی که با سواد و مطالعه داوطلب سر و کار دارد بشود و این جایگاه از نظر علمی نیازمند سواد و مطالعه‌ای است که باید با صرف پژوهش ها گذرانده شود.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول