اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

علم و پیشرفت  /  علم و فن آوری ایران

کارخانه‌هایی برای تولید پروتئین‌های نوترکیب

فرآورده‏ های حاصل از متابولیسم ثانویه گیاهان جزو گرانبهاترین ترکیبات شیمیایی هستند. امروزه با استفاده از سیستم‏ های کشت سلولی می‏توان متابولیت‏ های ثانویه را در شرایط آزمایشگاهی تولید کرد.

کارخانه‌هایی برای تولید پروتئین‌های نوترکیب

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، «مختار جلالی‌جواران» استاد گروه بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در جدیدترین یادادشت خود نوشت: فرآورده‏ های حاصل از متابولیسم ثانویه گیاهان از گرانبهاترین ترکیبات شیمیایی هستند. ارزش برخی از داروهای گیاهی از جمله تاکسول به اندازه ‏ای است که هر گرم آن‏ قیمت چند هزار دلاری دارد. تاکسول (پاکلیتاکسل) یک دی‏ترپنوئید پرکاربرد ضدسرطان است که به واسطه متابولیسم ثانویه درختان سرخدار تولید می ‏شود.

تنها مقادیر محدودی از تاکسول و سایر متابولیت‏ های وابسته (تاکسوئیدها) از منابع در دسترس کنونی قابل دست‏یابی است. اخیرا کروناتین و سیکلودکسترین به عنوان الیسیتورهای بسیار موثر بر متابولیسم ثانویه در کشت سلول ‏های گیاهی شناخته شده ‏اند.

داروهای ارزشمندی چون تاکسول، وین بلاستین، وین کریستین، کامپتوتسین، پودوفیلوتوکسین و آجمالیسین از مهم‏ترین داروهای ضدسرطان با منشا گیاهی هستند که در این میان تاکسول و ترکیبات هم ‏خانواده آن یعنی تاکسان‏ها از اهمیت ویژه‏ای برخوردارند.

ارزش این داروهای گیاهی به اندازه‏ای است که هر گرم از آن‏ها قیمت چند هزار دلاری دارد. بر اساس آمارهای موجود، ارزش بازار جهانی داروهای مشتق شده از گیاهان در سال 2002 و در حالی که ایالات متحده آمریکا بیش از 50درصد این بازار را به خود اختصاص داده است. روند رو به رشد این بازار هم‏چنان ادامه دارد.

فرآورده‏ های حاصل از متابولیسم ثانویه گیاهان جزو گرانبهاترین ترکیبات شیمیایی هستند. امروزه با استفاده از سیستم‏ های کشت سلولی می‏توان متابولیت‏ های ثانویه را در شرایط آزمایشگاهی تولید کرد. بیش از 15  سال است که در آزمایشگاه زیست‌فناوری کشاورزی دانشگاه تربیت  مدرس، سلول‌های گیاهی به عنوان کارخانه‌های پروتئین‌های نوترکیب مورد  استفاده  قرار گرفته‌اند.

مهم‌ترین پروتئین‌های تولید (مانند پروانسولین، اینترفرون گاما، آنتی بادی منوکلونال، tPA  و ...) در گیاهانی مانند کاهو، توتون، کدو، توتوت فرنگی و ...   است. کارهای تحقیقاتی خوبی در زمینه تولید پروتئین‌های نوترکبیب در این  آزمایشگاه  در حال  اجراست و نتایج مطلوبی حاصل شده و هم‌چنان ادامه دارد.

انتهای پیام/

 

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول