اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گلستان

حاشیه امن سارقان آب در گلستان/ «بحران آب» زیر ذره‌بین کدام نهاد نظارتی است

صورت مسئله بحران کم‌آبی در استان گلستان مشخص است، مسوولان بارها پرونده چاه‌های غیرمجاز، عدم توجه به الگوی کشت، برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیرزمینی را مطرح می‌کنند اما برخوردهای قانونی بازدارنده در این زمینه مشهود نیست.

حاشیه امن سارقان آب در گلستان/ «بحران آب» زیر ذره‌بین کدام نهاد نظارتی است

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، پدیده خشکسالی که امروز همه مردم را گرفتار مشکلات متعددی کرده است دلایل مختلفی دارد، تغییر اقلیم، کاهش آورد رودخانه‌ها، ذخایر برفابی، برداشت بی‌رویه منابع زیرزمینی، چاه‌های غیرمجاز، عدم توجه به الگوی کشت، استفاده دام از آب شرب انسانی، وضعیت بغرنج شبکه‌های فرسوده انتقال آب، عدم بهره‌برداری طرح‌های آبرسانی از جمله مواردی است که پرونده آنها رسانه‌ای می‌شود تا برنامه‌ریزان و تصمیم‌گیران فکر اساسی برای حل مسائل کنند.

با وجود هشدارهای مدیران صنعت آب استان گلستان نسبت به ممنوعیت کشت شالی و سایر محصولات پرآب‌طلب اما شالی‌کاران و کشاورزان همچنان آب را از رگ‌های زمین بیرون می‌کشند، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان گلستان اعلام کرده بود که حدود ۱۵ هزار هکتار نسق قدیمی برنج در استان به کشت شالی اختصاص دارد که تامین آب این سطح اراضی از طریق آب‌های سطحی و رودخانه‌ها انجام می‌شود و کشت غرقابی شالی منحصر به اراضی نسق است.

هشدارها نقطه‌ای را هدف قرار داد که کشت شالی به‌صورت غرقابی از طریق آب چاه صورت می‌گیرد و آبخوان‌ها را به شدت تهدید می‌کند، اما درآمد وسوسه‌انگیز برنج، شالی‌کاران را مجاب به ملاحظه‌کاری در این زمینه نکرد.

از طرفی آب مورد نیاز بیش از ۳.۵ میلیون دام در استان گلستان از محل آب شرب انسانی تامین می‌شود، که این مسئله هم مزید بر علت شده است.

*«بحران آب» زیر ذره‌بین کدام نهاد نظارتی است؟!./ مردم تاوان چه گناهی را می‌پردازند

استاندار گلستان نیز روز گذشته در یک هشدار جدی اعلام کرد فرو نشست زمین دلایل مختلفی دارد اما یقینا حفر ۳۵ هزار حلقه چاه در استان که نیمی از آنها غیرمجاز هستند نقشی تاثیرگذار داشته است.

و به راحتی سرقت آب در استان به روش‌های مختلفی صورت می‌گیرد و این در حالی است که هشدارهای آن از سوی مسوولان داده می‌شود اما قوانین بازدارنده در این زمینه وجود ندارد و هنوز استان گلستان گرفتار ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز است که نه تنها نمک بر زخم کم‌آبی می‌پاشد بلکه فرونشست زمین را حادث شده است، در این میان مردم تاوان چه گناهی را باید بپردازند تا کسی پیدا شود و مدافع حقوق آنها باشد، به راستی «بحران آب» زیر ذره‌بین کدام نهاد نظارتی است؟!.

* شناسایی حدود ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز در گلستان

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان گلستان در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اقدامات بازدارنده و پیشگیرانه این شرکت نسبت به وجود چاه‌های غیرمجاز در استان گفت: مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۵ قانونی با عنوان «تعیین تکلیف چاه‌های آب فاقد پروانه بهره‌برداری» تصویب کرد.

جواد تیموری با اشاره به شناسایی حدود ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان گلستان افزود: از سال ۱۳۸۵ موضوع تعیین تکلیف چاه‌های فاقد پروانه در دستورکار قرار گرفت، اینها چاه‌هایی هستند که عمق‌شان در حد پنج متر و حداکثر ۲۰ متر است و به ندرت به ۲۵ متر می‌رسد و این چاه‌ها در آبخوان‌های کم عمق بهره‌برداری می‌شوند.

وی با تصریح اینکه میزان برداشت آب از طریق این چاه‌ها در حد دهم لیتر بر ثانیه است، ابراز کرد: کسانی که از این چاه‌ها استفاده می‌کنند سطوح کشت‌شان محدود و کمتر از ۰.۵ تا دو هکتار و برای کشاورزان خرده‌مالک است.

*برای تعدادی از چاه‌های غیرمجاز پروانه بهره‌برداری صادر شد

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان گلستان افزود: چاه‌هایی که برای تامین آب شرب حفاری می‌شوند در سفره‌های عمیق هستند و حداقل از عمق ۸۰ متری زمین آب را استحصال می‌کنند.

تیموری ادامه داد: از سالی که این قانون تصویب شد صاحبان چاه‌های فاقد پروانه به دفاتر پیشخوان مراجعه و مدارک خود را ارائه کردند تا وضعیت چاه‌های آنها تعیین تکلیف شود، تعدادی از این چاه‌ها واجد شرایط قانونی بودند و پروانه بهره‌برداری برای آنها صادر شد.

وی با بیان اینکه طی پنج سال گذشته تاکنون حدود ۲ هزار و ۴۰۰ نفر از مالکان چاه‌ها برای تعیین تکلیف موضوع مراجعه کردند، گفت: درصدد هستیم هر ساله وضعیت ۲ هزار حلقه چاه را تعیین تکلیف کنیم.

* سال آینده وضعیت منابع آبی بدتر خواهد شد/ نوسازی شبکه‌های فرسوده نیازمند هزار میلیارد تومان اعتبار

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان گلستان نیز با اشاره به اینکه تامین و توزیع آب شرب وابسته به یکدیگر است، ابراز کرد: کسری تولید، برداشت‌های بی‌رویه و نواقص شبکه‌های آب شرب نیاز به اصلاح و بازسازی دارد حدود یک‌هزار و ۱۷ کیلومتر از شبکه‌های آب شرب استان نیاز به بازسازی دارند که برای نوسازی آن بیش از هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

بهزاد هرمزی بیان کرد: در سال ۱۳۹۹ حدود ۵ میلیارد تومان اعتبار برای اصلاح شبکه‌های فرسوده ابلاغ شد که از این میزان فقط ۸۳۲ میلیون تومان تخصیص پیدا کرد.

وی تاکید کرد: اگر فکر اساسی برای چاه‌های غیرمجاز، برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و اصلاح کشت در استان نشود قطعا سال آینده وضعیت منابع آبی بدتر خواهد شد و شرایط نابسامان ادامه دارد.

هرمزی با اشاره به کمبود اعتبارات بخش آب در سال‌های گذشته بیان کرد: اعتبارات آب در سال ۱۴۰۰ رشد بی‌سابقه داشته و به عدد ۵۰ میلیارد تومان رسیده است و تلاش می‌شود خدمات‌رسانی در این زمینه بهبود پیدا کند.

انتهای پیام/83001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول