اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  خراسان رضوی

«شاهنامه» رمز ماندگاری زبان فارسی و گسترش معارف اسلام در خارج از مرزهای ایران

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه اگر فردوسی نمی‌بود و اثری مانند شاهنامه را نمی‌سرود، زبان فارسی از بین می‌رفت، گفت: زبان فارسی باعث گسترش اسلام شد و از طریق زبان فارسی بود که اسلام به کشورهایی مثل هندوستان رفت و از این طریق معارف اسلامی به دنیای بزرگی متصل شد.

«شاهنامه» رمز ماندگاری زبان فارسی و گسترش معارف اسلام در خارج از مرزهای ایران

محمدجعفر یاحقی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در مشهد به مناسبت روز پایان یافتن نگارش شاهنامه فردوسی گفت: فردوسی تعالیم اسلامی را که در ان زمان رنگ عربی داشتند برای فهم مردم مسلمان ایران که با زبان و فرهنگ ایرانی اشنا هستند، تلطیف کرد.

عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پاسخ به این شبهه که حکمت فردوسی برگرفته از آیین زردشتی بوده است، اظهار کرد: البته فردوسی ایین زردشتی را می‌شناخته و به ان احترام می‌گذاشته است اما تعالیمی که در شاهنامه وجود دارد تعالیم ترکیبی از آموزه های اسلامی و دینی و انچه به عنوان فرهنگ از ایران باستان داشتیم، هستند و او ایران اسلامی را در تعالیم خودش تحقق بخشیده است.

وی افزود: بدون تردید فردوسی یک مسلمان راستین و آگاه به مسایل اسلامی و قران و حدیث و سیره ائمه معصومین(ع) است؛ البته او آگاه به آیین های قبل اسلام هم هست.

یاحقی در خصوص صحت و سقم اعلام بیست و پنجم اسفند ماه به عنوان روز پایانی سرودن شاهنامه گفت: براساس بیت «سرآمد کنون قصه یزدگرد/ به ماه سپندارمذ روز ارد» که در شاهنامه آمده، روز بیست و پنجم اسفندماه، روز پایان با به عبارتی تولد اثر فاخر شاهنامه است.

وی در خصوص نامگذاری بیست و پنجم اردیبهشت ماه به عنوان روز بزرگداشت فردوسی عنوان کرد: میان امروز و روز بیست و پنجم اردیبهشت ماه که آن را به عنوان روز بزرگداشت فردوسی پیشنهاد دادیم ارتباطی وجود دارد؛ ما در شاهنامه به دنبال تاریخی برای تعیین روز فردوسی بودیم و هیچ تاریخی دقیقتر از روز پایان شاهنامه در آن وجود نداشت. اما به دلیل اینکه اسفندماه در استانه نوروز و در زمستان قرار دارد و معمولا افق عمومی مشهد برای برگزاری برنامه این روز مناسب نبود و با توجه به این که مشهد در ایام عید بسیار شلوغ است و هجوم مسافران را شاهد هستیم و برای برگزاری مراسم بسیار مناسب نیست.

محقق و پژوهشگر زبان فارسی ادامه داد: بنابراین به جای بیست و پنجم اسفند، تصمیم گرفتیم بزرگداشت فردوسی را در روزی برگزار کنیم که هم آرامش بیشتری در شهر حاکم باشد و هم شرایط جوی مساعد باشد و بهترین ماه، اردیبهشت بود که ماه خرمی و سرسبزی است و در شاهنامه هم به مهر و ارامش بهاری اشاره شده است و بیست و پنجمین روز ان را هم به دلیل تقارن با روز پایان یافتن شاهنامه انتخاب کردیم و به دولت پیشنهاد کردیم تا این روز را به عنوان روز ملی بزرگداشت فردوسی اعلام شود.

وی با بیان اینکه فردوسی زبان عربی را خوب می‌شناخته است، افزود: زبان شاهنامه، زبان روزگار فردوسی است که این زبان در کتب دینی زمان او هم وجود دارد.

یاحقی گفت: فردوسی با سرودن شاهنامه زبان فارسی را استحکام بخشید و حرکت تازه ای به او داد. همه انچه که بعدا در ادبیات فارسی پیدا شده است و معارف اسلامی و ایرانی را برجسته کرده، به سبب باری است که بر دوش شاهنامه قرار داشته است.

این استاد «فردوسی‌شناس» اظهار کرد: اگر فردوسی نمی‌بود و اثری مانند شاهنامه را نمی‌سرود زبان فارسی از بین می‌رفت و امروزه ادبیاتی به این درخشانی نداشتیم.

وی گفت: زبان فارسی باعث گسترش اسلام شد و از طریق زبان فارسی بود که اسلام به کشورهایی مثل هندوستان رفت و از این طریق معارف اسلامی به دنیای بزرگی متصل شد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول