اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای  /  آسیای مرکزی و روسیه

سفر «لاوروف» به ازبکستان؛ انتظاراتی که روی کاغذ مانده است

سفر دو روزه «سرگئی لاوروف» به «تاشکند» غیرعادی بود؛ گرچه عنوان می‌شد هدف اصلی سفر بررسی تمهیدات سفر رسمی رئیس جمهور ازبکستان به روسیه بوده اما این سفر هیچ تاثیری بر این موضوع نداشت.

سفر «لاوروف» به ازبکستان؛ انتظاراتی که روی کاغذ مانده است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، سفر دو روزه «سرگئی لاوروف» به «تاشکند» غیرعادی بود گرچه عنوان می‌شد هدف اصلی سفر تمهیدات برای سفر رسمی «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان به روسیه بوده اما این سفر هیچ تاثیری بر این موضوع  نداشت. 

بر اساس گزارش منابع آگاه، این سفر باید در نیمه اول تابستان انجام می‌گرفت.

«ییلینا چرنینکو» خبرنگار ویژه سنترال آسیا با اشاره به این سفر نوشت: سرگئی لاوروف به تاشکند به عنوان وزیر امور خارجه وارد شد اما نیم ساعت بعد در واقع کفیل وزیر امور خارجه شد چون دولت روسیه استعفا کرد.

وی افزود: میزبان این موضوع را انتظار نداشت و نتوانست برنامه خود را با آن هماهنگ کند. در دفتر کاری «عبدالعزیز کامل‌اف» وزیر امور خارجه ازبکستان نیز «سفر وزیر امور خارجه روسیه» نوشته شده بود و فقط هنگام امضای برنامه همکاری‌ها بین وزارتخانه‌های امور خارجه 2 کشور برای سال‌های 2020 و 2021 میلادی از سرگئی لاوروف به عنوان کفیل وزیر امور خارجه روسیه نام بردند.

ولی با توجه به رفتار میهمان نمی شد گفت که برای وی چیزی در آینده نزدیک تغییر می‌کند یا خیر.

اگر خبرنگاران در مورد سمت و برنامه‌های آینده وی سوال نمی‌کردند این موضوع همچنان پشت پرده باقی می‌ماند.

سرگئی لاوروف با شوخی پاسخ داد: تمام این سال‌ها، فورا پس از اتمام انستیتوی دانشگاه دولتی ارتباطات بین المللی مسکو، من وارد دولت شدم و همچنان آنجا خواهم ماند.

در تاشکند شب یکشنبه منتظر «سرگئی لاوروف» بودند ولی این سفر به تعویق افتاد.

وزیر امور خارجه و وزیر دفاع ترکیه و همچنین نمایندگان هر 2 طرف مناقشات در لیبی موافقت کردند به مسکو سفر کنند. با توجه به تشدید اوضاع در لیبی طرف ازبکی موافقت کرد از هیئت روسیه روز دیگر میزبانی کند.

دستور کار سفر سرگئی لاوروف نیز با برنامه اولیه متفاوت بود.

بر اساس گزارش منابع آگاه، هیأت روسیه توقع داشت نظر طرف ازبک در مورد استراتژی جدید آمریکا در مورد آسیای مرکزی را بشنود.

برنامه ریزی شده بود «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز 6 ژانویه در تاشکند نیز با وزرای امور خارجه 5 کشور آسیای مرکزی دیدار کند اما برنامه سفر وزیر امور خارجه آمریکا نیز تغییر کرد.

پس از ترور سردار «قاسم سلیمانی» و پاسخ موشکی ایران به پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق «مایک پامپئو» ناچار بود سفر خودرا به تعویق اندازد. به احتمال زیاد، این سفر در آخر ژانویه یا اول فوریه انجام گیرد.     

اما این عوامل بر هدف اصلی سفر «سرگئی لاوروف» تاثیری نداشت. وی برای هماهنگی سفر «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان به روسیه وارد تاشکند شده است.

بر اساس گزارش، این سفر برای نیمه اول تابستان برنامه ریزی شده بود و طرفین از این سفر انتظارات زیادی داشتند. برنامه ریزی شده در چارچوب آن بیانیه جامع در مورد همکاری‌های راهبردی بین روسیه و ازبکستان به ابتکار تاشکند امضا شود.

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد از سوی وزارت و ادارات روسیه 20 سند دیگر در حال تنظیم است که آنها را در نشست کمیسیون بین دولتی در همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی به تفصیل بررسی می‌کنند. برخی ابعاد همکاری‌ها برای طرفین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به گفته برخی منابع، دولت ازبکستان خواستار عفو وسیع مهاجران کاری خود در روسیه  است. چند صد هزار شهروندان ازبک نمی‌توانند به روسیه سفر کنند چون قبلا قانون مهاجرت را نقض کردند. همچنین همین تعداد نیز که هنوز مقیم روسیه هستند با بیم اینکه بعدا به آنها اجازه ورود به روسیه را نمی‌دهند می‌ترسند این کشور را ترک کنند.    

مسکو نیز علاقه‌مند به جذب تاشکند به جریانات همگرایی پیش از هر چیز، اتحادیه اقتصادی اوراسیا است.

گزارشاتی مبنی بر اینکه ازبکستان می‌تواند عضو این سازمان باشد در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی پخش شد. تاشکند هنوز این موضوع را تا آخر حل و فصل نکرده و هنوز مزایا و معایب آن را ارزیابی می‌کند.

در آستانه سفر لاوروف کارشناسان مرکز مطالعات و اصلاحات اقتصادی وابسته به ریاست جمهوری ازبکستان گزارشی را با موضوع ارزیابی مزایا و ریسک‌های عضویت کشور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا ارائه کردند.

این مرکز اعلام کرد که از لحاظ اقتصادی حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای ازبکستان سودمند است.

در صورت ورود به اتحادیه، تولیدکنندگان داخلی دسترسی برابری را به بازار چند کشور پیدا می‌کنند، شرایط مهاجران کاری را بهبود می‌بخشند، به منابع سرمایه گذاری و فن آوری‌های روسیه دسترسی پیدا می‌کنند. 

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد ازبکستان در رده بزرگ ترین همکاران اقتصادی روسیه در فضای پساشوروی قرار دارد. بر اساس گزارش سازمان فدرال گمرک روسیه، مبادلات بازرگانی با ازبکستان در سال 2018 میلادی نسبت به سال 2017 میلادی بیش از 20 درصد افزایش یافته و به 4 میلیارد و 400 میلیون دلار رسیده است.

صادرات روسیه به ازبکستان 26.5 درصد و تا 3 میلیارد و 300 میلیون دلار افزایش پیدا کرد.    

لاوروف اعلام کرد در آینده مقامات 2 کشور برنامه ریزی می‌کنند حجم مبادلات بازرگانی را حداقل به 10 میلیارد دلار برسانند.    

یکی از مهم ترین زمینه‌های همکاری‌های دوجانبه باید همکاری‌های هسته‌ای صلح آمیز باشد. در سال‌های 2017 و 2018 میلادی مسکو و تاشکند در مورد ساخت «روس اتم» نخستین نیروگاه هسته‌ای در ازبکستان به توافق رسیدند.

برنامه ریزی شده شرکت دولتی «روس اتم» در ازبکستان یک نیروگاه شامل دو بلوک روز نسل "3+" ВВЭР-1200 احداث کند ولی گفت‌و‌گوها مبنی بر شرایط قرارداد هنوز به پایان نرسیده است.

اخیرا «الکسی لیخاچوف» مدیر کل شرکت دولتی «روس اتم» در جمع خبرنگاران گفت: توافقات نهایی با تاشکند باید در سه ماهه اول سال جاری میلادی حاصل شود.

بر اساس گزارش، وی در آینده نزدیک می‌تواند به ازبکستان سفر کند.

طرفین تلاش می‌کنند قرارداد نهایی را تا سفر رسمی رئیس جمهور ازبکستان آماده کنند.

انتهای پیام/ح

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول