اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

هنر و رسانه  /  سینما و تئاتر

فارس به بهانه تعطیلی یک تماشاخانه گزارش می‌دهد

اما و اگرهای سالن‌های استیجاری تئاتر/ حمایت دولت از تماشاخانه‌های خصوصی؟

یکی از مشکلات اساسی سالن‌های خصوصی در تهران املاک استیجاری است که آنها را مجبور به پرداخت هزینه‌های سنگین اجاره‌بها و انتقال هر از گاه از این سالن‌ها می‌کند، نمونه‌ای که این روزها درباره تماشاخانه پالیز شاهدیم.

اما و اگرهای سالن‌های استیجاری تئاتر/ حمایت دولت از تماشاخانه‌های خصوصی؟

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، سال‌هاست که تماشاخانه‌های خصوصی تهران با همه پستی و بلندی‌هایی که در مسیرشان وجود داشته چراغ خود را روشن نگه داشته‌اند و البته کاستی‌های زیادی نیز با فشارهای اقتصادی تحمل کرده‌اند. 

در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای حمایت بیشتر از سالن‌دارهای خصوصی از سوی دولت صورت گرفته است که بخشی از آنها در حد حرف باقی مانده و بخشی نیز امروز به نگارش آیین نامه تماشاخانه‌های خصوصی با همکاری خانه تئاتر، سالن‌های خصوصی و مرکز هنرهای نمایشی انجامیده است.

اما در چند روز اخیر شایعاتی مبنی بر تعطیلی تماشاخانه پالیز در بین رسانه‌ها قوت گرفته و نگرانی‌های زیادی را بین هنرمندان و صنف تئاتر کشور ایجاد کرده است. بخشی از بار نمایش‌های تهران بر گُرده سالن‌های خصوصی همچون مستقل، پالیز، شهرزاد و ... است که در صورت رخ دادن مشکل برای این سالن‌ها، روند خیلی از کارهای نمایشی دچار مشکل می‌شود.

تماشاخانه پالیز یکی از قدیمی‌ترین تماشاخانه‌های خصوصی تهران است که علاقه‌مندان زیادی داشت و نمایش‌های خوبی را هم در این سال‌ها پذیرا بوده است که ذکر تعطیلی آن در چند روز اخیر قوت گرفته بود، در حالیکه خود سالنداران پالیز مطرح کرده بودند که به دلیل برخی از مشکلات تصمیم دارند مکان سالن را تغییر دهند.

اما شهرام کرمی مدیر کل هنرهای نمایشی نیز در این باره به فارس می‌گوید: تعطیلی تماشاخانه پالیز جای تأسف دارد اما مدیران مجموعه درحال آماده کردن فضای دیگری برای تماشاخانه هستند که امیدوارم بتوانند سالن را به زودی در جای دیگری تأسیس کنند. بهرحال بخش خصوصی مجبور است از املاک استیجاری در یک مقطع استفاده کند و دوباره آن را عودت بدهد که در نتیجه منجر به تعطیلی می‌شود، این یکی از مشکلات سالن‌های خصوصی است که سهم زیادی از درآمدش را مجبور است بابت اجاره ملک بدهد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره مشکلات مالی پالیز با هنرمندان می‌گوید: مدیران مجموعه التزام به پرداخت بدهی‌هایشان دارند و قرارداد با گروه‌های نمایشی دو طرفه است، امیدوارم در زمان مناسب با گروه‌ها تسویه حساب بشود و تعهداتشان را عملی کنند. مطابق روال اداری اگر شکایتی به ما برسد آن را بررسی می‌کنیم اما تعطیلی تماشاخانه زمان کوتاهی است که رخ داده و علی الظاهر قرار است مکان دیگری تأسیس بشود.

*آیین نامه سالن‌های خصوصی به کجا رسید

اما نکته دیگر درباره وضعیت تماشاخانه‌های خصوصی نبود روال مشخص برای کار آنها و حمایت مناسب از سوی مرکز هنرهای نمایشی در سال‌های اخیر بوده است. در این زمینه خانه تئاتر و مدیریت جدید آن نظر خاصی دارند؛ گیل‌آبادی معتقد است که باید کمک خوبی به تماشاخانه‌های خصوصی به لحاظ حمایت‌های مختلف و ایجاد یک آیین نامه برای آنها صورت بگیرد.

گیل آبادی مدیرعامل خانه تئاتر در این باره می‌گوید: ما از همان ابتدا که هیئت مدیره را ترتیب دادیم کارگروهی برای بررسی آیین‌نامه تماشاخانه‌های خصوصی تشکیل شد که اکنون بخش بزرگی از آن انجام شده و به هیئت مدیره سپرده شده است و قرار است با همکاری خود سالن‌دارها و مرکز هنرهای نمایشی به جای خوبی برسیم. حیف است که سالن‌های خصوصی با این همه سال سابقه و تلاشی که داشتند بیش از این دچار مشکلات بشوند.

کرمی نیز در این زمینه می‌افزاید: اداره کل هنرهای نمایشی خود را حامی تماشاخانه‌های خصوصی می‌داند بهرحال تماشاخانه‌های خصوصی در راستای هدف و کاهش تصدی‌گری دولتی و استفاده از بخش خصوصی ایجاد شدند ما سهم زیادی از تئاترمان در اختیار بخش خصوصی در تهران و دیگر شهرها است و سیاست‌گذاری دولت این است که کارها به سمتی برود که خود مراکز و سالن‌ها را بخش خصوصی اداره کنند اما با این حال ما خود را حامی تماشاخانه‌های خصوصی می‌دانیم که در این سال‌ها این تماشاخانه‌ها مرحله معرفی خود را طی کردند پیش‌تر خیلی هنرمندان با این سالن‌ها آشنا نبودند اما الان تجربیات کسب شده و نوع رابطه هم تعریف شده و به نظرم مشکلاتی که ما سال‌های پیش با سالن‌های خصوصی داشتیم الان کمتر شده است.

وی نیز درباره تصویب آیین نامه تئاتر خصوصی می‌گوید: این آیین نامه اکنون در مرحله ویرایش حقوقی است،‌ زیرا قرار است رسمی، اداری و حقوقی باشد که امیدواریم به زودی به نتیجه برسد چرا که سالن‌های خصوصی به عنوان مؤسسه هستند و نباید سند یک طرفه تدوین کنیم تا فعالیت‌شان دچار نقص شود بلکه باید آسیب‌ها را شناسایی و رابطه هنرمندان و سالن‌ها تعریف شود.

نکته دیگر در زمینه فعالیت تماشاخانه‌های خصوصی وجود امکانات مناسب در آنها است که از گذشته مورد نقد هنرمندان و کارشناسان تئاتر ما قرار می‌گرفت. سعید اسدی ریس مجموعه تئاتر شهر مدتی قبل درباره این امکانات عنوان کرد که نقص مهم ما در این سالن‌ها مطلوب نبودن امکانات است. نکته دیگر اینکه باید بپذیریم که تماشاخانه‌های خصوصی باید هزینه‌هایشان را تأمین کنند با این حال نیاز به حمایت مرکز دارند.

در نهایت نکته اصلی این است که حمایت مرکز هنرهای نمایشی از سالن‌های خصوصی به چه صورتی قرار است باش؟د چرا که این امر در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و طبق گفته‌های مسئولان قرار نیست به صورت مالی باشد. باید دید که وضعیت سالن‌های خصوصی با همه نگرانی‌هایی که بین سالندارها وجود دارد و نبود منابع مالی به کجا خواهد رسید و آیا قرار است در این زمینه خانه تئاتر و مرکز هنرهای نمایشی به داد سالن‌ها برسند یا اینکه خود سالندارها همچون گذشته فکری به حال خودشان بکنند؟

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول