اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی

/بسته گزارشی روزانه فارس/

تفاوت نگاه رئیس‌جمهور و معاون اول دولت در مسئله تحریم‌ها/ طلسم ۱۴ ساله اصلاح‌طلبان با دو اکبر و دو حسن می‌شکند؟!

خوش‌بینی‌ها به اوج رسید؛ «آمریکا مصمم است تحریم‌ها را بردارد»! و طلسم ۱۴ ساله اصلاح‌طلبان با دو اکبر و دو حسن می‌شکند؟! از جمله مطالبی است که در بسته امروز گزارش تحلیلی فارس به آنها پرداخته‌ایم.

تفاوت نگاه رئیس‌جمهور و معاون اول دولت در مسئله تحریم‌ها/ طلسم ۱۴ ساله اصلاح‌طلبان با دو اکبر و دو حسن می‌شکند؟!

بسته گزارش تحلیلی روزانه فارس به تحلیل و بررسی برخی اخبار و مطالب کمتر دیده شده در لابه‌لای رسانه‌های کشور می‌پردازد. در این بسته گزارشی _ تحلیلی علاوه بر خوانش اخبار؛ سوابق و برخی تحلیل‌های موجود پیرامون این مطالب نیز آورده شده است.

 

***

 

جهانگیری:سرمایه‌گذاری‌ها با تحریم و بی‌تحریم توسعه می‌یابد

تفاوت نگاه رئیس‌جمهور و معاون اول دولت در مسئله تحریم‌ها

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور روحانی روز دوشنبه گذشته در جمع خبرنگاران گفت: با تلاش مسئولان و مشارکت مردم و با تحقق اقتصاد مقاومتی، بدون تردید سرمایه‌گذاری در کشور می‌تواند با تحریم و بی‌تحریم توسعه پیدا کند.

به گزارش فارس، او همچنین تصریح کرده است: اقتصاد امروز ایران یک اقتصاد بزرگ است و در سطح 30 اقتصاد اول دنیا قرار دارد که حجم تجارت داخلی آن در شرایط تحریم بیش از 180 میلیارد دلار است.

جهانگیری در بخش دیگری از صحبت‌های خود نیز می‌گوید:‌ اتکا به ظرفیت‌های داخلی مورد توجه و تاکید دولت قرار دارد و امیدوار هستیم با تلاش شبانه‌روزی به هدف خود برسیم.

 

*صحبت‌های جالب توجه و صحیح جهانگیری پیرامون اقتصاد ایران و بی‌تأثیری یا کم‌تأثیری تحریم‌ها در حالی است که رئیس جمهور روحانی، یک روز قبل از جهانگیری در سخنانی در مراسم جایزه ملی محیط زیست گفته بود: اینکه می‌گوییم تحریم ظالمانه باید از بین برود بعضی‌ها چشم‌هایشان را زیاد نچرخانند!

رئیس جمهور همچنین در اظهاراتی جنجال‌برانگیز افزوده بود: تحریم‌های ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید. تحریم‌های ظالمانه باید برود تا مسئله محیط زیست و اشتغال جوانان حل شود. تا منابع آبی زیاد شود، تا بانک‌ها احیا شوند!

رئیس جمهور روحانی البته در حالی به ارتباط تحریم‌ها با منابع آبی کشور! اشاره کرد که سال گذشته طی یک سخنرانی غیرتمدانه و متناقض با این صحبت‌ها، از صفر شدن تقریبی اثر تحریم‌ها سخن گفته و اینطور بیان کرده بود که «ملت ایران از فشار تحریم درس‌های فراوانی آموخته است...اولین درس این بود که اگر ملتی اراده کند، ‌می‌تواند آثار تحریم را به عدد "صفر" نزدیک کند و حتی در این شرایط برنامه‌های اقتصادی خود را با قوت به پیش ببرد»

گفتنیست درباره اظهارات برخی مقامات اجرایی مبنی بر وابستگی عمده مشاکل کشور به مسئله تحریم‌ها؛ حمیدرضا فولادگر، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در بخشی از مصاحبه خود با خبرگزاری مهر که به تازگی منتشر شد؛ با تاکید بر اینکه رفع بسیاری از موانع سرمایه‌گذاری و رونق تولید در دست دولت است، گفت: دوستانی که در این دولت هستند وقتی می‌خواستند به دولت قبل انتقاد کنند اعلام می‌کردند که 30 درصد مشکلات اقتصاد و تولید مربوط به تحریم است و 70 درصد مشکلات مدیریتی و ساختاری است.

تأثیر صرفاً 30 درصدی تحریم‌ها بر اقتصاد ایران تاکنون مورد اذعان بسیاری از کارشناسان اقتصادی و سیاسی کشور قرار گرفته و به آن اشاره شده است.

این حقیقت به این معناست که 70 درصد مشکلات اقتصاد کلان ایران با حسن تدبیر و حسن مدیریت قابل رفع هستند.

 

***

 

از «سرنوشت دو اکبر» تا «دو حسن»

طلسم 14 ساله اصلاح‌طلبان با دو اکبر و دو حسن می‌شکند؟!

روزنامه شرق در شماره دوشنبه گذشته خود طی گزارشی با عنوان «سرنوشت دو اکبر»! به بررسی وضعیت سیاسی ناطق نوری و هاشمی رفسنجانی پرداخته است.

در این گزارش، به نقل از آخوندی، باجناق حجت‌الاسلام ناطق نوری آمده است: آقای ناطق تغییرات جدی کرده بودند، از مواضع نحوه اداره مملکت گرفته تا نگاه سیاسی ایشان، در سال٨٨ و در سال٨٤ مواضع خودشان را روشن کرده بودند و بارها اعلام کردند که با آن روند افراطی و رویکرد پوپولیستی که دولت گذشته داشت، موافق نیستند. در واقع آقای ناطق در سال٩١ یک کارنامه روشن و درخشانی داشتند.

در بخش دیگری از این گزارش همچنین آمده است: مسیری که این دو (اکبر هاشمی و اکبر ناطق نوری) طی کردند در انتخابات ٩٢ بیش از پیش با هم تلاقی داشت. رقیب نامزد اصلاح‌طلبان در انتخابات سال٧٦ به‌ اضافه سلف خود حالا این پتانسیل را داشتند که تبدیل به نامزد انتخاباتی خود اصلاح‌طلبان شوند. رقبا یکی شده بودند. ناطق، هاشمی و خاتمی از جمله گزینه‌هایی بودند که اصلاح‌طلبان بیشترین اجماع را روی آنها داشتند. بعد از انتخابات ٩٢ هم، هاشمی اول پست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص را به ناطق پیشنهاد کرد که نپذیرفت.

 

*قبل از این گزارش نیز، محمد قوچانی نائب رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران سازندگی ایران در سرمقاله هفته نامه صدا (ارگان رسمی حزب کارگزاران) از استراتژی «2 حسن» نام برده و گفته بود:‌ اگر اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس دهم کارها را به مثلث «هاشمی، روحانی، خاتمی» سپرده‌اند در انتخابات مجلس پنجم(خبرگان) باید امور را در مثلث «هاشمی، روحانی،‌ خمینی» بجویند که خبرها حکایت از آن دارد که خود لیدر اصلاح‌طلبان نیز چنین ترکیبی را بیشتر می‌پسندد!

به گزارش جهان، او افزوده بود: حُسن استراتژی «دو حسن» در این است که چشم‌انداز تداوم اصلاحات در تداوم انقلاب را پیش روی ما قرار می‌دهد و این مثلث می‌تواند حتی جناح راست سنتی و حوزوی را با گزینه‌های بهتری برای تداوم و تعالی جمهوریت و اسلامیت کشور آشنا کند و آنها را از هراس تجدیدنظرطلبی در دام بنیادگرایی نیندازد.

به نظر می‌رسد استراتژی‌های عجیب جریان خاص در ماه‌های اخیر که با طرح سرفصل‌هایی همچون «ضرورت ائتلاف با اصولگرایان»! «سرنوشت دو اکبر» و «استراتژی دو حسن» در برخی تریبون‌ها مطرح می‌شوند؛ قرار است طلسم 14 ساله شکست اصلاح‌طلبان در تمام انتخابات‌های کشور را بر زمین بکوبند.

شاه‌بیت عمومی این راهبردها و تئوری‌ها نیز «شخصیت‌ها» هستند که در نبود یک گفتمان مشخص و روشن نبودن مواضع جریان خاص نسبت به جریاناتی همچون فتنه و خطوط قرمز نظام؛ به آنها اشاره می‌شود.

در همین زمینه، محمدجواد لاریجانی، دیپلمات سابق و از چهره‌های مبرّز اصولگرا در بخشی از مصاحبه اخیر خود با خبرگزاری تسنیم به مسئله «شخصیت‌بازی» توسط اصلاح‌طلبان اشاره کرده و گفته است: «فضای گفتمانی غالب جریان اصلاحات، بازی با شخصیت‌هاست؛ اینکه می‌گویند فلانی کم شخصیتی نیست! یا فلان آقا علامه دهر است یا همه گرفتاری‌ها زیر سر دوره احمدی‌نژاد است؛ نشانه شخصیت‌بازی این جریان است»

او تصریح می‌کند: اصلاح‌طلبان به خاطر افلاس تئوریک‌شان هاشمی را سوژه انتخابات کرده‌اند.

گفتنیست، حجت‌الاسلام ناطق نوری که تاکنون هیچ فعالیت مشترکی با اصلاح‌طلبان انجام نداده است؛ چندی قبل در خبری که یک رسانه اصلاح‌طلب آنرا منتشر کرد؛ گویا با اشاره به انتخابات مجلس دهم بیان کرده بود: میانه‌روها را تنها نخواهم گذاشت و اگر به مشورت نیاز داشتند در خدمت آنها خواهم بود.

 

***

 

خوشبینی‌ها به اوج رسید؛«آمریکا مصمم است تحریم‌ها را بردارد»!

علی خرّم، دیپلمات سابق و از چهره‌های نزدیک به دولت در بخشی از مصاحبه خود با سایت جماران که گویا به تازگی انجام شده، گفته است: درباره برداشته شدن تحریم‌ها باید اشاره کنم آنطوری که از مذاکرات و موضع گیری‌های دولت آمریکا برمی‌آید آنها مصمم هستند که تحریم‌ها را بردارند!

وی افزوده است: به نظر می‌رسد پس از توافق نهایی آنها قصد دارند تحریم‌هایی که به خودشان مربوط است را به همراه آن تحریم‌هایی که مربوط به کنگره است را به همراه موافقتنامه در قالب یک گزارش به کنگره بدهند تا نظر آنها نیز در این خصوص اخذ شود.

 

*مشخص نیست خرّم از کجا به نیت نامکشوف آمریکایی‌ها مبنی بر تصمیم قطعی برای رفع تحریم‌ها پی برده است اما بر اساس آنچه که از مواضع اعلامی و رفتارهای دولت آمریکا و مقاماتش برمی‌آید؛ این ادعا صحیح نیست و اتفاقاً نتیجه‌ای خلاف ادعای خرّم در نیت و سویدای طرف آمریکایی وجود دارد.

جدای از این مسئله؛ طی هفته‌های اخیر مسائلی همچون «رفع تحریم‌های صرفاً هسته‌ای» و «تعلیق تحریم‌های هسته‌ای صرفاً ثانویه» نیز از جانب برخی مذاکره‌کنندگان به‌گوش رسیده است که به تنهایی ادعای خرّم را زیر سؤال می‌برد و فقط دانستن همان‌ها؛ جویندگان حقیقت را از کند و کاو در نیت آمریکایی‌ها پیرامون تحریم‌ها بی‌نیاز می‌کند.

قبل از این ادعای تازه درباره حسن نیت آمریکایی؛ محمود سریع‌القلم که گفته می‌شود سمت مشاورت رئیس جمهور روحانی را نیز عهده‌دار است طی یادداشتی که در سایت حزب ندای ایرانیان منتشر شد، گفته بود: فکر براندازی نظام ایران از سوی دولت آمریکا مدت‌هاست کنار گذاشته شده!

خوشبینی‌های ابراز شده از سوی این چهره‌های نزدیک به دولت در حالی است که آمریکا تاکنون چندین مرتبه به اذعان مذاکره‌کنندگان و مقامات ایرانی در فرایند توافقات دبّه کرده است و پس از توافق موقت ژنو بیش از 100 تحریم جدید را علیه ایران اعمال کرد.

کاخ سفید همچنین علی‌الدوام نسبت به تهدید نظامی ایران اقدام می‌کند و مقامات ایالات متحده نیز صریحاً اعلام کرده‌اند که تمام تحریم‌ها لغو نمی‌شوند، تحریم‌های تعلیق شده نیز قابلیت بازگشت‌پذیری فوری دارند و ...

گفتنیست، سایت جماران در بخش دیگری از مصاحبه اشاره شده در بالا در جملاتی قابل تأمل نوشته است:

«این کارشناس مسائل بین‌المللی در خصوص افرادی که همیشه منتقد مسائل هسته‌ای هستند و عکس‌العمل این افراد در صورت رسیدن به توافق نهایی هسته ای، گفت: این موضوع به نظر نظام برمی‌گردد، چون اگر تمایلی برای به پایان یافتن مذاکرات باشد، می‌دانند چطور فرصتی ایجاد نکنند برای آدم‌های تندرویی که منافع کشور و مصالح کشور را درک نمی کنند»

خرّم که پیش از این نیز گفته بود: «ایران و آمریکا تمایل دارند با برداشتن مرزهای رسمی در روابط‌شان٬ مشکلات دوجانبه خود را بیشتر از طرق غیر رسمی حل‌وفصل کنند»! چند سال قبل طی یادداشتی مطبوعاتی در اشاره به توافق موقت ژنو از چیزی به نام «تفکرات بانفوذ»! یاد کرده و نوشته بود:

«ظرف 10 ماه آثار موفقیت‌های سیاست‌های خارجی در اقتصاد، صنعت و اوضاع اجتماعی پدید آمد و اگرچه با "اعمال نفوذ برخی تفکرات" دامنه این موفقیت‌ها نتوانست وسعت یابد»!

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول