اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای

فارس گزارش می‌دهد

انتخابات افغانستان اتهامات و ابهامات/ حاشیه‌هایی که از اصل مهم‌تر شدند

دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با مشارکت میلیون‎ها شهروند این کشور علیرغم تهدیدات امنیتی با موفقیت برگزار شد اما از روز برگزاری انتخابات تاکنون، اتهامات و ابهامات زیادی در مورد تخلف در این روند مطرح شده است.

انتخابات افغانستان اتهامات و ابهامات/ حاشیه‌هایی که از اصل مهم‌تر شدند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، انتخابات افغانستان با مشارکت میلیون‎ها شهروند این کشور علیرغم تهدیدات امنیتی با موفقیت برگزار شد با این حال از روز برگزاری انتخابات تاکنون، اتهامات و ابهامات زیادی در مورد تقلب‌های گسترده در این روند مطرح شد که اعتراضات خیابانی را نیز در پی داشته است.

جنجال‎های انتخابات افغانستان از آن جا آغاز شد که «ضیاءالحق امرخیل»، رئیس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات این کشور از سوی پلیس کابل به انتقال لوازم انتخاباتی به نقطه‌ای نامعلوم و به نفع کاندیدای مشخصی متهم شد.

این موضوع که در صورت اثبات، می‎توانست تصمیم تقلب آشکار از سوی یکی از عالی‌رتبه‎ترین مقام‌های کمیسیون انتخاباتی به حساب آید، روند این انتخابات را پیچیده کرد.

هر چند امرخیل این اتهام را رد کرد و گفت که این مواد انتخاباتی به «منطقه سروبی» در جنوب کابل منتقل می‎شد؛ زیرا از این منطقه گزارش کمبود برگه‎های رای‎گیری به این کمیسیون رسیده بود اما این مسئول بلندپایه کمیسیون انتخابات در مقام دفاع، دلایل قابل قبول و قناعت‎بخشی ارائه نکرد و پرسش‎های زیادی را در ذهن و ضمیر شهروندان افغانستان کاشت.

یکی از پرسش‎های جدی و ابهامات اساسی این است که اگر امرخیل تصمیم تقلب نداشت، پس چرا با نیروهای امنیتی افغان این تصمیم خود را در میان نگذاشته بود؛ در حالی که بر اساس قانون انتخابات افغانستان، بایستی نیروهای امنیتی افغان در جریان انتقال لوازم انتخاباتی قرار می‎گرفتند تا برای انتقال این لوازم، حاشیه امنیتی ایجاد می‎کردند.

پرسش دیگر این که اگر امرخیل در پی تحقق تصمیم نهانی نبوده است چرا برای اجرای انتقال لوازم انتخاباتی به کارمندان عادی کمیسیون انتخابات دستور انجام کار را نداد و به عنوان بلندپایه‎ترین مقام این کمیسیون پا پیش گذاشت؛ در حالی که در چنان روز حساس، تهدیدات امنیتی مانند سایه‎ کارمندان این کمیسیون را تعقیب می‎کرد و برای وی به عنوان رئیس مهمترین بخش این کمیسیون مناسب نبود که با کاروان انتقال لوازم انتخاباتی همراه شود.

پرسش دیگر این که چرا کمیسیون مستقل انتخابات به هیئتی اجازه تحقیق نداد که از سوی وزارت کشور افغانستان برای بررسی این اتهام تشکیل شده بود.

پس از این ماجرا تیم «اصلاحات و همگرایی» به رهبری «عبدالله عبدالله» خواستار برکناری امرخیل شد و ادعا کردند که مدارک معتبری در اختیار دارند که امرخیل از رقیب انتخاباتی این تیم جانبداری کرده است.

استعفای دیرهنگام رئیس دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان

زمانی که درخواست برکناری رئیس دبیرخانه کمیسیون انتخابات افغانستان تحقق نیافت، تیم اصلاحات و همگرایی نوار صوتی‌ایی را در اختیار رسانه‎ها قرار داد که در آن امرخیل به یکی از اعضای ستاد انتخاباتی «اشرف‏ غنی احمدزی» به زبان پشتو دستور داده که دست روی دست نگذارد و کاری انجام دهد.

همچنین، به یکی دیگر از کارمندان ارشد کمیسیون انتخابات در فایل صوتی، دستور داده می‌‏شود که «گوسفندها را ببرد و چاق برگرداند» براساس ادعای ستاد انتخاباتی عبدالله عبدالله، منظور از این مکالمات، بردن صندوق‎های خالی و پرکردن به نفع اشرف‏ غنی احمدزی است.

پرسش این است که در صورت درستی مکالمات و اثبات جرم، چرا دولت افغانستان و کمیسیون مستقل انتخابات درباره این موضوع اقدام لازم را انجام نداده است؟

آیا وجود چنین اتهاماتی، دلیلی بر تحقیق بیشتر نیست؟ در صورت پاسخ مثبت، چرا باید اجازه داد که وجود یک فرد و اتهامات منتسب به وی، کل فرآیند انتخابات را زیر سوال ببرد.

انتخابات یک روند ملی است و کمیسیون‎های انتخاباتی افغانستان نیز باید نهاد مستقل و ملی باشد، از این جهت وجود کارمند متهم به تقلب؛ آن هم در بالاترین سطح مدیریتی این کمیسیون‎ها و زمانی که 91 درصد آرا وارد سیستم شمارش شده است، به جز این که به بدبینی‎ها نسبت به روند شمارش آرا دامن زند، ارمغان دیگری نخواهد داشت.

اما با این وصف هنوز مشخص نیست که چرا ابعاد این اتهام بررسی نمی‎شود؛ درحالی که بی‎گناهی امرخیل و رفع اتهام از وی به احیای اعتبار انتخابات کمک می‌کند و اثبات این اتهام نیز می‎تواند از سنگینی سایه سردرگمی و ابهام انتخاباتی بکاهد.

اینک روندهای شمارش آرا در کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و روند رسیدگی به شکایات انتخاباتی در کمیسیون رسیدگی به شکایت‎های انتخاباتی این کشور در حالی ادامه می‎یابد که یکی از 2 کاندیدای دور دوم(عبدالله عبدالله) نسبت به کارکرد این کمیسیون‎ها ابراز بی‎اعتمادی کرده و هیچ ناظری برای نظارت از روندهای در حال جریان، در این 2 کمیسیون حضور ندارد.

استعفای امرخیل در شرایطی که نوار صوتی حاکی از دست داشتن وی در تقلب انتخاباتی از سوی تیم اصلاحات و همگرایی در اختیار رسانه‎ها قرار گرفت، پرسش دیگری در ذهن شهروندان افغانستان خلق می‌کند که چنانچه وی تا روز یکشنبه دلیلی برای استعفای خود نمی‎دید، اما امروز چیزی جز افشای نوار صوتی منتسب به امرخیل، عوض نشده است.

اگر اتهامات علیه امرخیل دروغ است و بر اساس ادعای وی نوار صوتی ساختگی و جعلی است، پس چرا این مقام کمیسیون در زمانی استعفا می‎دهد که شمار زیادی از شهروندان افغانستان این اقدام وی را دلیلی بر صدق و صحت این نوار می‌پندارند.

اگر وجدان اخلاقی و پایبندی وی به منافع ملی افغانستان چنانچه خود آن را دلیل استعفایش عنوان کرد؛ دلیل اصلی این اقدام بوده است، چه چیزی باعث بیدارشدن این وجدان شده است؟

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول