اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

گزارش فارس از یک نگرانی به نام گرانی نان در همدان

از فراز «قیمت» تا فرود «کیفیت»

با افزایش زمزمه‌های افزایش قیمت نان در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها، دغدغه‌های مردم نیز در ارتباط با این افزایش قیمت و بیش از آن کیفیت نان، سر باز کرده است.

از فراز «قیمت» تا فرود «کیفیت»

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، نان به عنوان قوت غالب مردم، همیشه درون سفره‌ها حاضر بوده و فرقی بین سفره‌ اغنیا و فقرا نگذاشته است، البته این دو گروه جدای از قیمت نان، در یک موضوع وجه اشتراک دارند و آن هم چیزی نیست جز «کیفیت نان».

مبحث «کیفیت نان» موضوعی است که شاید بارها و بارها در رسانه‌ها و جراید مورد توجه قرار گرفته تا مسئولان را نسبت به «نام بلند کیفیت نان» حساس کنند؛ اما کو گوش شنوا؟!

با افزایش زمزمه‌های افزایش قیمت نان در مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها، دغدغه‌های مردم نیز در ارتباط با این افزایش قیمت و بیش از آن کیفیت نان، سر باز کرده است.

در مرحله اول هدفمندی یارانه‌ها، بحث بر سر افزایش قیمت و به تبع آن افزایش کیفیت نان بود که البته این وضعیت بیش از چندصباحی دوام نیاورد و دوباره همان آش شد و همان کاسه؛

شاید در فاز اول هدفمندی یارانه‌‌ها، بازار نمکی‌ها از سکه افتاد و دیگر صدای «نان خشکیه» کمتر به گوش می‌رسید اما باز هم مدت‌هاست این صدای قدیمی، دوباره در کوچه‌ها و پس‌کوچه‌های شهر بلند است و ضایعات نان‌ها را به بهای اندکی می‌خرد و می‌برد؛

نارضایتی از کیفیت نان، بحثی همیشگی و تکراری مردم است که شاید برای مسئولان به مسئله‌ای عادی تبدیل شده باشد؛ اما این روزها با افزایش قیمت نان، طرح این گلایه‌ در بین مردم نیز شدت گرفته است.

سری به یکی از نانوایی‌های سطح شهر زدم تا هم نانی خریده باشم هم از چند و چون نظرات مردم در ارتباط با وضعیت کیفیت نان باخبر شوم.

وارد نانوایی شدم، سوال کردم «نفر آخر کیست»، بعد از دریافت پاسخ، منتظر ماندم تا نوبتم برسد، در این بین در پی فرصتی برای باز  کردن بحت با دیگران بودم که دیدم اصلا نیاز به پرسش نیست چون به ناگاه یکی از افراد با ابراز تاسف از کیفیت پایین نان، در حالی که قسمت‌های خمیر و سوخته آن را جدا می‌کرد؛ گفت: این دیگر چهخ وضعی است، تازه شنیده‌ایم که قرار است قیمتش هم افزایش پیدا کند!

یک شهروند دیگر با تأیید سخنان این فرد، با ابراز نارضایتی از وضع پخت نان در نانوایی‌ها گفت: متأسفانه مسئولان فقط وعده افزایش کیفیت نان را می‌دهند اما در عمل خبری از این وعده وعیدها نیست.

وی با بیان اینکه به تبع افزایش قیمت نان باید شاهد بهبود کیفیت آن نیز باشیم، اما این طور نشد ابراز داشت: باید فکری به حال این وضعیت شود.

شهروند دیگری نیز که سر صف نانوایی ایستاده بود، گفت: مسئولان وعده دادند با هدفمندسازی یارانه‌ها و حذف یارانه نان، کیفیت این محصول افزایش یابد اما انگار هیچ خبری نیست.

یکی دیگر از شهروندان از رها شدن «نظارت بر عملکرد نانوایی‌ها» انتقاد کرد و ادامه داد: بعضی از نانواها نه تنها مسائل بهداشتی را رعایت نمی‌کنند که در حین پخت نان سیگار هم می‌کشند.

وی گفت: وقتی هم به این وضعیت اعتراض می‌کنیم با عصبانیت آنها مواجه می‌شویم٫؛، یا اینکه می‌گویند؛ «می‌توانی بروی و از جای دیگری نان تهیه کنی»!.

این خانم اظهار داشت: باید گفت که نظارت بر عملکرد نانوایی‌ها رها شده و نظارت واقعی بر مراکز پخت نان صورت نمی‌گیرد.

پیرمرد دیگری نیز با حرکت سر، سخنان این افراد را تأیید کرد و در ادامه گفت: علاوه بر افزایش قیمت نان و کاهش قیمتش، می‌بینیم که وزن آنها نیز تغییر کرده و کمتر شده است.

وی سوختگی نان، سبوس‌گیری آن و عدم رعایت بهداشت در نانوایی‌ها را از مشکلاتی دانست که باید مسئولان نسبت به رفع آن اقدام کنند.

این شهروند گفت: اگر قرار است قیمت نان افزایش پیدا کند حداقل مسئولان کاری کنند هم کیفیت نان بهبود یابد و هم اینکه با نگرفتن سبوس آن، ارزش غذایی بیشتری از این طریق به جامعه تزریق شود.

وی از خاطره‌های قدیم‌ و نان‌های سبوس‌دار آن دوران سخن گفت و با کشیدن آهی، و با گفتن جمله « یادش بخیر» ادامه داد: باید فواید نان سبوس‌دار را به مردم بگوییم تا به سمت خرید آن رغبت پیدا کنند.

در این میان یک آقای سی و چند ساله نیز با اشاره به اینکه باید از طریق صدا و سیما و رسانه‌ها در ارتباط با ضرورت استفاده مردم از نان سبوس‌دار فرهنگسازی شود، گفت: اگر مردم از فواید نان سبوس‌دار و مضرات نان بدون سبوس مطلع شوند، هیچ گاه به سمت استفاده از این گونه نان‌ها نمی‌روند.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر باید این نکته را نیز مد نظر داشت که وقتی نان سبوس‌دار به مردم عرضه نمی‌شود، آنها هم مجبور به استفاده از نان سفید هستند.

این شهروند با بیان اینکه نان‌هایی که از آرد سبوس‌دار تهیه می‌شوند، سالم‌ترین نان‌ها هستند، تأکید کرد: مسئولان باید از یک جا شروع کنند و مردم را نسبت به استفاده از این نوع نان ترغیب کنند.

هر یک از شهروندان، به نحوی دغدغه‌های خود را در ارتباط با نان مطرح کردند که موضوع افزایش کیفیت، بیش از هر چیز دیگر خودنمایی می‌کرد.

اغلب آنها معتقد بودند « حال که گریزی از افزایش قیمت نیست، حداقل باید به افزایش کیفیت نان توجه شود»

رئیس اتحادیه نانوایان همدان نیز با تأیید افزایش قیمت نان پس از اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها اظهار کرد: البته هنوز میزان افزایش قیمت مشخص نیست.

حسین شوندی افزود: حقوق کارگران، قیمت آرد، بیمه و گاز از مهمترین مولفه‌های افزایش قیمت نان به شمار می‌رود که به علت افزایش هزینه‌ها قیمت نان نیز افزایش می‌یابد.

 باید هم‌ر‌استا با افزایش قیمت نان، توجه به کیفیت آن نیز به صورت جدی در دستور کار باشد زیرا اگر قیمت افزایش یابد و کیفیت کاهش؛ این وضعیت اجحاف در حق مصرف‌کننده خواهد بود.

استاندار همدان نیز در جلسه کمیسیون تنظیم بازار استان، به فرمانداران نسبت به افزایش نظارت بر کیفیت پخت نان در شهرستان‌ها گوشزد کرده بود که امید است این دستور در حد حرف باقی نماند و جنبه عملیاتی به خود بگیرد.

نیکبخت گفته بود از آن جا که توجه به اینکه نان اهمیت زیادی در سبد خانوارهای ایرانی دارد، بنابراین نظارت بر کیفیت نان مصرفی مردم و ارتقای کیفیت آن برای من ارزشمند است.

به کار بردن واژه «ارزشمند» از سوی استاندار، معنایی جز لزوم تلاش برای برنامه‌ریزی درست و نظارت عالی به منظور افزایش کیفیت نان نمی‌تواند داشته باشد پس از استاندار می‌خواهیم که به داد کیفیت نان برسد و از پس واژه «ارزشمند»؛ به ارزش سلامتی مردم بنگرد.

استاندار اعلام کرد که باید در تنظیم بازار گندم، آرد و نان استان تلاش شود تا با اختلاط گندم‌های قوی و ضعیف و ارائه گندم‌هایی با رنج متوسط به بالای کیفیت به کارخانجات آردسازی، آرد تولیدی برای تهیه نان از کیفیت لازم برخوردار باشد.

نیکبخت گفته که دلایل بی‌کیفیتی نان منحصر به یک عامل و آن هم کیفیت آرد نیست، بلکه باید بر شیوه پخت نان نیز نظارت شود تا کیفیت نان در استان افزایش یابد.

در هر حال باید به این نکته توجه داشت که افزایش کیفیت آرد، نظارت بر عملکرد نانوایان، استفاده از نیروهای ماهر در پخت نان و  جلوگیری از توزیع آردهای پایین‌تر از استاندارد از راهکارهای اساسی در افزایش کیفیت نان است که باید مدنظر مسئولان ذی‌ربط باشد.

انتهای پیام/89002/ی40/ژ1001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول