اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دفاتر منطقه ای

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مرحله دیگر تشدید تنش‌ها بین کابل و واشنگتن

دولت کابل در این روزها شاهد سیاست متوازن «حامد کرزی» رئیس‌جمهور افغانستان و دیگر مقام‎های خود، خصوصاً در برابر آمریکا و سایر کشورهای غربی که در این کشور حضور دارند، در راستای جلوگیری از مداخلات خارجی در انتخابات پیش رو می‌باشد.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مرحله دیگر تشدید تنش‌ها بین کابل و واشنگتن

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، سیاست دولت کابل در بخش خارجی خود خصوصاً در برابر آمریکا، شاهد تنش‎هایی است، که این تنش‌ها تنها شامل امروز نمی‌شود، بلکه ریشه چندین ساله دارد.

ریشه‎های تنش بین دولت کابل و آمریکا را می‎توان در اتفاقات پس از سال 2005 میلادی جستجو کرد که ناشی از برخی اقدامات غیرمنتظره مقام‎های آمریکایی برای مقام‎های افغان بوده است.

آمریکا پس از حضور در افغانستان در سال 2001 میلادی، همواره کوشیده است که مقام‎های افغان را به نحوی مطیع خود کرده و روند دولت‎داری در این کشور را به نفع منافع ملی خود رقم بزند.

به نظر می‎رسد، این یکی از دلایل افزایش تنش‎ها بین دولت کابل و واشنگتن باشد، زیرا هرچند در قدم نخست این گزینه را می‎توان در راستای حمایت یک کشور بزرگ و صنعتی از یک کشور جهان سوم مانند افغانستان دانست.

اما از سوی دیگر تاریخ نشان داده است که هیچ کشوری صرفاً برای حفظ منافع کشور دیگر و پیشرفت در مسائل امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و حقوق بشری در آن کشور همکاری نمی‎کند، بلکه برای برآورده‌شدن خواست‎ها و منافع ملی خود به بهانه‎های مختلف وارد یک کشور دیگر می‎شود.

با این حال، سردمداران کشورهای قدرتمند تلاش می‎کنند، تا رهبران مردمی و مقام‎های کشورهای ضعیف را مطیع خود کرده و آن‎ها را وادار به اجرای اعمالی کنند که برای رسیدن به منافع خود الزامی می‎پندارند.

با این وجود، گفته می‎شود که آمریکا نیز با حضور در افغانستان از این عرف برای برآورده‌شدن خواسته‎های خود که همانا تأمین منافع آن کشور از افغانستان می‌باشد، تلاش کرده است.

ریشه‎های تلاش آمریکا را می‎توان در سخنان «حامد کرزی» مبنی بر این که آمریکا، قصد داشت وی را در انتخابات ریاست جمهوری پیشین افغانستان از قدرت کنار زند، یافت.

با آنکه به نظر می‎رسد، این سخن حامد کرزی تازگی ندارد، اما بیانگر امریست که کشورهای قدرتمند آن را اساس سلطه خود بر کشورهای ضعیف قرار داده‌اند.

این سخنان حامد کرزی بیانگر این است که وی براساس خواست‎ها و منافع آمریکا در افغانستان عمل نکرده و همواره منافع ملی افغانستان را در پس عمکرد خود مدنظر قرار داده است.

با توجه به این اقدامات حامد کرزی، به نظر می‎رسد آمریکا تلاش خواهد کرد تا سمت و سوی فکری رئیس جمهور آینده افغانستان را به خود جلب کند و به همین علت می‎خواهد از یک نامزد مشخص در انتخابات ریاست جمهوری این کشور حمایت نماید.

با این وضع، با نزدیک شدن موعد تعیین‌شده انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، نگرانی مقام‎های دولت این کشور از مداخله غرب و جهت‌دهی نتیجه انتخابات به نفع نامزد مورد نظر خود بیشتر می‎شود.

مقام‎های افغان بر این باورند که انتخابات ریاست جمهوری سال آینده در این کشور، باید عاری از مداخله آمریکا برگزار شده و مردم افغانستان باید فرد مورد نظر خود را با رأی خود انتخاب کنند.

انتخابات ریاست جمهوری سال آینده افغانستان از دیدگاه مقام‎های دولتی این کشور یکی از سرنوشت‎سازترین اتفاقات ملی است که ضمن برگزاری شفاف و عادلانه آن، قدرت سیاسی از یک رئیس جمهور به رئیس جمهور دیگر منتقل خواهد شد.

از سویی دیگر ملت افغانستان می‎خواهد با استفاده از حق رأی خود سرنوشت خود را رقم زده و آینده روشنی را برای خود به بار آورد.

این خواست ملت افغانستان، می‌تواند نتایج مهمی را برای آن‎ها و این کشور در پی داشته باشد، زیرا یک رئیس جمهور که با آرای عمومی یک ملت انتخاب شود، براساس خواست‎های این ملت عمل خواهد کرد.

بدون شک، سرنوشت هر ملتی را تنها خود آن ملت است که تغییر می‎دهد و هیچ کشور و ملت دیگری در پی تغییر سرنوشت آن‎ها خصوصاً در راه پیشرفت، خودکفایی‎ اقتصادی و استقلال سیاسی نخواهد بود.

اما با همه این باورها، خواست‎ها و امیدهای ملت و دولت افغانستان به آینده، دغدغه مداخله آمریکا در این روند ملی بیش از پیش شده است.

رئیس جمهور افغانستان در آخرین سخنرانی خود در مراسم افتتاحیه پارلمان این کشور، یکبار دیگر از امکان مداخله کشورهای خارجی در امور انتخابات و نتیجه آن ابراز نگرانی کرده و به آن کشورها هشدار داد که در این روند سرنوشت‌ساز مداخله نکنند.

این سخنان حامد کرزی، بیانگر خواسته‎های دولت کابل است و هشدار رئیس جمهور افغانستان نیز می‎تواند در نوع خود تداوم سیاست‎های وی در برابر آمریکا در مورد منافع افغانستان باشد.

با این حال، به نظر می‎رسد، آمریکا برای رسیدن به خواسته‌ها و تداوم سودجویی از منابعی که تأمین‌کننده منافع آن کشور است، در جهت مداخله در انتخابات و سوق‎دهی نتیجه این روند به سوی نامزد مورد نظر خود، تلاش خواهد کرد.

اما از سویی دیگر، دولت افغانستان با توجه به حفظ منافع ملی و آینده خود تا آخرین حد تلاش خواهد کرد تا انتخابات ریاست جمهوری سال آینده این کشور را دور از دستبرد آمریکا و دیگر کشورهای غربی، برگزار کند.

با توجه به این تنش‎ها بین دولت افغانستان و آمریکا، برگزاری انتخابات شفاف ریاست جمهوری آینده افغانستان براساس اراده مردم این مرز و بوم، مرحله بسیار حساسی به نظر می‌رسد.

گفته می‎شود، انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در کنار اهمیت همه‌جانبه‌ای که برای سرنوشت دولت و ملت افغانستان دارد، به دلیل تهدید منافع آمریکا در آینده، می‎تواند مرحله دیگری از تشدید تنش‌ها بین دولت‌های کابل و واشنگتن باشد.

انتهای پیام/.

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول