اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

فارس از ضرورت ایمنی در هیئت‌های عزاداری گزارش می‌دهد

تکرار نشدن حادثه «مسجد ارک» در گرو رعایت نکات ایمنی در تکایا

برپایی هیئت‌ها و تکایای عزاداری زیر سقف چادرها، به دلیل رعایت نکردن اصول ایمنی موجب می‌شود حوادثی مانند «آتش‌سوزی مسجد ارک» به وجود بیاید که هنوز تبعات آن ادامه دارد پس بهتر است از توصیه‌های پیشگیرانه بهره ببریم.

تکرار نشدن حادثه «مسجد ارک» در گرو رعایت نکات ایمنی در تکایا

خبرگزاری فارس - سمانه سادات فقیه سبزواری: یکی از شب‌های محرم است و مانند شب‌های گذشته قرار است پس از اقامه نماز مغرب و عشا، سوگواری حضرت اباعبدالله(ع) آغاز شود که از طبقه بالای مسجد سمت خواهران، صدای فریاد و جیغ می‌آید که نشان از وقوع پیش آمدی نابهنگام دارد.

چادر یکی از خانم‌های نمازگزار به بخاری نفتی چسبیده و موجب آتش گرفتن او می‌شود و تا پیش از اینکه کسی بخواهد حرکتی برای پیشگیری از گسترش آتش و نجات جان این عزادار حسینی داشته باشد، آتش به چادر برزنتی که سقف مسجد را پوشانده سرایت می‌کند و به دلیل سرعت اشتعال 800 متر مربع چادر برزنتی آتش گرفته و لحظاتی بعد آتش باران بر سر نمازگزاران نازل می‌شود، زمان برای هیچ کاری نیست همه تلاش می‌کنند خود را به نوعی از آتش نجات دهند ولی هرچه بیشتر تلاش می‌کنند کمتر به نتیجه می‌رسند.

این حادثه دل‌خراش، 61 کشته و 296 زخمی برجای گذاشت و ده‌ها خانواده را داغدار کرد و موجب شد کمتر کسی این واقعه را به فراموشی بسپارد.

****

با وجود اینکه هر سال بر تعداد تکایا و هیئت‌های عزاداری ماه محرم که در چادرها برپا می‌شوند افزوده می‌شود، نگرانی مدیران سازمان‌های پیشگیری از حوادث و سوانح را فراهم می‌کند. با وجود اینکه تلاش فراوانی برای پیشگیری از حوادث در این ایام می‌شود شاهد هستیم که رعایت نکردن نکات ایمنی در برخی از تکایا و هیئت‌های عزاداری حوادثی را رقم می‌زند که مشخص است توصیه‌هایی که برای پیشگیری از بروز این حوادث شده بود را کسی جدی نگرفته است.

مسئولان مدیریت بحران کشور توصیه می‌کنند که مسئولان هیئت‌ها دو درب خروجی به ازای هر 50 تا 300 نفر در تکایا، مساجد و هیئت‌های عزاداری و به ازای هزار نفر بیشتر چهار درب خروجی پیش‌بینی کنند.

در این بین توصیه‌هایی همواره به هیئت‌های مذهبی می‌شود که باید به صورت جدی نسبت به انجام آن اهتمام داشت که خودداری از روشن کردن بخاری‌های کارگاهی، بدون دودکش، هیزم سوز، شعله عریان و بدون حفاظ از جمله توصیه‌های ایمنی مسئولان مدیریت بحران است.

*فعالیت 1700 هیئت مذهبی در قم

با توجه به اینکه استان قم از زمره استان‌های مذهبی کشور به شمار می‌رود و شمار فراوانی از جوانان این استان نسبت به برپایی هیئت‌های خودجوش اهتمام دارند که در این راستا حجت‌الاسلام سید محمد چهل اخترانی رئیس هیئت‌های مذهبی در قم ، شمار هیئت‌های مذهبی در این استان را یک هزار و 700 هیئت عنوان کرد.

با ذکر شمار هیئت‌های مذهبی در قم ، ضرورت مراقبت و پیشگیری از وقوع حوادث در این هیئت‌ها قوت بیشتری پیدا می‌کند و ضروری است که مسئولان امر نسبت به این موضوع اهتمام بیشتری داشته باشند.

*نظارت آتش نشانی بر ایمنی هیئت‌های مذهبی

مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری قم، با ذکر توصیه‌هایی برای پیشگیری از وقوع حوادث در تکایا و هیئت‌های عزاداری بیان داشت: هیئت‌ها باید از عبور دادن دودکش بخاری‌ها از سقف‌های با مصالح قابل اشتعال خودداری کنند.

وی در دسترس بودن و مجهز بودن به کپسول‌های آتش نشانی را از دیگر مواردی عنوان کرد که لازم است تکایا و هیئت‌ها به آن توجه جدی داشته باشند.

عباس جعفری تاکید کرد: قبل از برگزاری مراسم، شبکه‌های برق، گاز و همچنین لوازم الکتریکی و گرمازا باید مورد بازبینی افراد متخصص قرار بگیرد.

وی ادامه داد: با تکایا و هیئت‌ها مکاتبه صورت گرفته است که نمایندگان خود را برای یادگیری نکات مهم آموزشی در ایمنی معرفی کنند.

مدیرعامل سازمان آتش نشانی قم اضافه کرد: از تمام مساجد و تکایا توسط نیروهای عملیاتی آتش نشانی بازدید به عمل آمده و نکات ایمنی نیز به متولیان مساجد و تکایا آموزش داده شده است.

وی تصریح کرد: پس از بازدید از تکایا و مساجد، کپسول‌های اطفای حریق به هیئات اهدا و آموزش‌های لازم نیز به آنان ارائه شده است.

با توجه به اینکه برزنت سرعت اشتعال زیادی دارد نباید پرده‌های برزنتی و پرچم‌های عزاداری، در کنار سیم‌های برق و وسایل گرمازا قرار بگیرد زیرا احتمال وقوع خطر آتش سوزی در این زمان بسیار جدی می‌شود.

* قطع جریان برق و گاز در حوادث ضروری است

ممکن است بر اثر رعایت نکردن اصول ایمنی در استفاده از وسایل گرمازا و اجاق‌ها، مسمومیت با گاز منو اکسید کربن به وجود بیاید که در این راستا نیز به کار گرفتن برخی از نکات کاربردی و ایمنی از زبان مسئولان ضروری است.

جواد باقری رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی استان قم در این راستا استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد، اطمینان از مکش کامل و مناسب لوله‌های بخاری‌ها، بازبینی صحت کار وسایل گرمایشی و باز بودن مسیر دودکش را از نکاتی ذکر کرد که در هیئت‌های عزاداری سالار شهیدان باید به آن توجه داشت.

وی با تاکید بر اینکه ممکن است رعایت نکردن اصول ایمنی در هیئت‌های مذهبی مسمومیت با گاز منو اکسید کربن را به همراه داشته باشد تصریح کرد: سردرد، سرگیجه، استفراغ و کاهش سطح هوشیاری از نشانه‌های مسمومیت با این گاز است.

وی تاکید کرد: در صورت بروز حادثه و مشاهده چنین مواردی باید به سرعت فرد مسموم شده را از محل خارج کرد و فرد مسموم در معرض هوای آزاد قرار بگیرد.

باقری خاطرنشان کرد: در صورت وقوع چنین حادثه‌ای باید پنجره‌ها را باز کرد تا هوای تازه وارد شود و پس از شناسایی منبع نشت گاز، به سرعت باید جریان برق را قطع و سپس با اورژانس 115 تماس گرفته شود.

شاید یک لحظه غفلت و جدی نگرفتن توصیه‌هایی که بسیار کاربردی است حوادث ناگواری مانند حادثه مسجد ارک را به دنبال داشته باشد پس لازم است مسئولان هیئت‌های مذهبی توجه به نکات ایمنی را لحظه‌ای فراموش نکنند.

انتهای پیام/78005/ط40

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول