اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

مدیر دفتر مطالعات شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی:

وضعیت منابع آب‌های زیرزمینی خراسان شمالی نگران کننده است

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی با اشاره به روند اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی استان و کاهش این منابع در 10 سال گذشته گفت: منابع آب‌های زیرزمینی خراسان شمالی در وضعیت نگران کننده قرار گرفته است.

وضعیت منابع آب‌های زیرزمینی خراسان شمالی نگران کننده است

به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد به نقل از اداره روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی، جواد مشکینی اظهار کرد: برای نمونه از منابع آب زیرزمینی دشت اسفراین طی 10 سال گذشته به طور متوسط در هر سال معادل حجم آب سد اسفراین آب به صورت غیرمجاز و بیش از توان تغذیه آبخوان‌های این دشت برداشت شده است.

وی افزود: توان تنظیم آب توسط سد اسفراین سالانه 40 میلیون متر مکعب و حجم مخزن آن بیش از این مقدار است.

مشکینی تصریح کرد: به علت برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی استان، وزارت نیرو و توسعه بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی هفت دشت از 11 دشت استان را ممنوع کرده و یک دشت دیگر نیز در آستانه ممنوعیت قرار گرفته است.

وی گفت: وضعیت منابع آب زیرزمینی در سه دشت اسفراین، شیروان، فاروج و جاجرم به حد بحرانی رسیده و طی 2 دهه گذشته سطح آب زیرزمینی در دشت اسفراین 15 متر، دشت شیروان 11 متر و دشت صفی‌آباد هشت متر کاهش یافته است.

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی تصریح کرد: اگر چه کاهش سطح آب زیرزمینی دشت اسفراین در سه سال اخیر با اقدامات حفاظتی و پیشگیرانه نظیر تجهیز چاه‌های برقی کشاورزی استان به شمارشگرهای هوشمند آب و برق کنترل شده است و از شدت روند افزایشی کاهش آب زیرزمینی کاسته شده اما با این وجود این دشت در سال زراعی گذشته نیز بیش از 20 میلیون متر مکعب بیش از تغذیه آبخوان‌های زیرزمینی، آب از دست داده است.

وی اظهار کرد: وضعیت کاهش سطح آب زیرزمینی در دشت‌های شوقان و رباط نیز در این استان به خاطر عمق کم آبرفت آن، نگران کننده‌تر است.

مشکینی ادامه داد: حجم اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی استان به صورت غیرقانونی بیش از 60 میلیون متر مکعب در سال معادل حجم متوسط ذخیره آب در سد شیرین‌دره است.

وی تصریح کرد: از بین رفتن آبخوان و سفره‌های آب زیرزمینی و کاهش ظرفیت تغذیه منابع آب زیرزمینی و به تبع آن نشست زمین و وارد شدن خسارت سنگین به زیرساخت‌ها و تأسیسات زیربنایی، کاهش کیفیت منابع آب موجود، خشک شدن قنوات و چشمه‌ها، بایر شدن زمین‌های کشاورزی و ایجاد بیکاری و هجوم کشاورزان به شهرها از دیگر پیامدهای ناگوار برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی خواهد بود.

به گفته مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی، آب مورد نیاز در این استان برای مصارف کشاورزی، صنایع و آشامیدنی از 4 هزار و 300 حلقه چاه، 3 هزار و 100 دهنه چشمه، 630 رشته قنات، 2 هزار و 200 سردهنه اصلی، 72 آب بند، 3 هزار و 700 موتور تلمبه و در مجموع 14 هزار منبع آبی و همچنین چهار شبکه آبیاری مدرن در پایاب سدهای شیرین دره، شیروان، اسفراین و چری برداشت می‌شود.

انتهای پیام/63002/ز/آ3004

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول