اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

آیت‌الله مصباح یزدی عنوان کرد

موارد وجوب قصاص از دیدگاه اسلام

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: گاهی اوقات قصاص فرد خاطی واجب می‌شود؛ در روایات است که اجرای یکی از حدود الهی می‌تواند برکاتی بیشتر از 40 روز باران برای یک شهر و امت داشته باشد.

موارد وجوب قصاص از دیدگاه اسلام

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی پنجشنبه شب در بیست و دومین جلسه درس اخلاق رمضان خود در حسینیه امام خمینی(ره) دفتر رهبر معظم انقلاب در قم، اظهار کرد: صبر در مقابل مشکلات و بلایا به اختیار انسان صورت می‌گیرد و اگر آدمی در مقابل اینگونه پیشامدها کارهای سبکی را انجام ندهد و از بی‌تابی کردن بپرهیزد آنگاه عملی شایسته را انجام داده است.

وی افزود: حلم هم آن است که انسان حتی در مقابل کسانی که به او ظلم کرده و ضرری رسانده‌اند هم صبر پیشه کند و از او انتقام نگیرد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم با بیان اینکه حق قصاص برای همه انسان‌ها در نظر گرفته شده و آدمی می‌تواند در مقابل ظلم دیگران به اصطلاح آن را تلافی کند، گفت: حتی برای تظلم‌خواهی اجازه داد و فریاد هم در اسلام داده شده و سوال اینجاست که آیا عفو و گذشت همواره مطلوب است یا در جایی باید قصاص کرد.

وی ادامه داد: اسلام قصاص را وسیله حیات جامعه معرفی می‌کند بنابراین به نظر می‌رسد لازم است که علاوه بر عفو و گذشت، گاهی هم از احکام جزایی و قصاص استفاده کرد.

آیت‌الله مصباح یزدی با اشاره به برخی روایات مبنی بر گذشتن از کسانی که گناه و ظلمی را مرتکب شده‌اند، گفت: این عمل زمانی معنا می‌یابد که آنها متنبه شده و حتی با عمل نیک در مقابل کردار زشت خویش تربیت و دشمنی‌ها به دوستی تبدیل شوند هرچند این کار یعنی پاسخ دادن بدی دیگران با رفتار خوب، صبر و ایمان فراوانی می‌طلبد و هر کسی قادر به انجام آن نخواهد بود.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) ظلم و توهین را دارای انواعی دانست و عنوان داشت: برخی اوقات تنها یک شخص به دلیل وجودی خودش مورد توهین و آزار قرار می‌گیرد؛ در اینجا آن فرد حق دارد قصاص کند یا ببخشد و گاهی هم اعتقادات، دین، لباس یا شخصیت اجتماعی او هتک حرمت می‌شود که در اینجا نمی‌توان از شخص خاصی گذشت زیرا جمع بسیار زیادی را ناراحت کرده یا حتی موجب توهین به دین و باورهای گروهی از مردم شده است.

وی اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر دارای شرایط و مراتبی است که ابتدا رفتار خوب در نصیحت کردن مورد توجه قرار دارد و پس از آن کمترین مرحله برخورد آن است که انسان روی در هم بکشد و ناراحتی خود را از عمل زشت دیگران نشان دهد؛ روایات اسلامی ناظر به این حقیقت هستند که اگر کسی در مقابل گناه همین کار را هم انجام ندهد در روز قیامت آتش جهنم روی او را در هم می‌کشند.

آیت‌الله مصباح یزدی ادامه داد: مراحل نهی از منکر آنچنان پیش‌ می‌روند که اگر مقام ولایت اجازه دهد نبرد مسلحانه هم لازم می‌شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه در کلام بزرگان دین گاهی اوقات قصاص اولویت می‌یابد گفت: اگر شخص گناهکار و ظالم بخشیده شود ممکن است جرأت بیشتری یافته و زمینه را برای ارتکاب جرایم بیشتر فراهم ببیند یا فکر کند می‌توان از صبر و عفو دیگران سوء استفاده کرد که در این صورت باید او را قصاص کرد.

وی افزود: قوانین و مقررات جزایی برای نظم بخشیدن و حیات جامعه وضع شده‌اند و اگر هیچ وقت اجرایی نشوند تفاوتی با عدم وجود خود نخواهند داشت بنابراین باید گاهی اوقات این قوانین پیاده شوند تا متخلفان و گناهکاران بدانند که سدی در برابر اعمال آنها وجود دارد.

آیت‌الله مصباح یزدی تصریح کرد: کار تا آنجا اهمیت می‌یابد که گاهی اوقات قصاص فرد خاطی واجب می‌شود؛ در روایات است که اجرای یکی از حدود الهی می‌تواند برکاتی بیشتر از 40 روز باران برای یک شهر و امت داشته باشد.

استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به لزوم تفاوت گذاشتن میان حق شخصی و حق الهی گفت: دین اسلام وظیفه افراد را در مواقع مختلف معین کرده و آنجا که باید قصاص صورت گیرد نمی‌توان بحث از گذشت و بخشش به میان آورد.

انتهای پیام/78004/ی40/چ3000

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول