اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

گزارش فارس از ریزگردهای مشکل‌آفرین در همدان

گرده‌های گل زیر پای ریزگردها/ زنبورها ناله می‌کنند

ریزگردها، مهمان‌های ناخوانده‌ای هستند که انگار بنا ندارند به خانه خود بازگردند و با بودنشان مشکلات بسیاری را ایجاد کرده‌اند که از آن میان می‌توان به معضلات ایجاد شده در صنعت کشاورزی به خصوص زنبورداری اشاره کرد.

گرده‌های گل زیر پای ریزگردها/ زنبورها ناله می‌کنند

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، متأسفانه چند سالی است ریزگردها مناطق مختلف کشور از جمله استان همدان را احاطه کرده است.

به عقیده کارشناسان این ریزگردها حاصل تخریب محیط زیست از سوی بشر است، این ریزگردها علاوه بر تهدید سلامت انسان‌ها، خسارت قابل توجهی را به بخش‌های مختلف اقتصادی، کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی وارد می‌کند.

پرورش زنبور عسل یک از فعالیت‌هایی است که به شدت تحت تأثیر پدیده ریزگرد قرار گرفته است. نباید این نکته را از نظر دور داشت که زنبور عسل وابسته به عوامل محیطی است که نگرانی تولیدکنندگان عسل استان را به دنبال داشته است.

در همین رابطه با معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان همدان به گفت‌وگو نشستیم.

محمد نظرپور با بیان اینکه زنبور عسل به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تأثیر اثرات مخرب ریزگردها قرار می‌گیرد اظهارداشت: نتیجه این عامل مخرب کاهش تعداد زنبوران کندو و تولیدات کندو از جمله عسل، گرده و موم است.

وی با اشاره به اثرات مستقیم ریزگردها بر روی زنبور عسل ابراز داشت: اثرات مستقیم زنبور عسل به این صورت است که به دلیل تنفس هوای غبارآلود از نظر تنفسی زنبور دچار مشکل شده و با عارضه التهاب شدید سیستم داخلی، طول عمر آن کاهش پیدا می‌کند.

معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان همدان به دیگر اثرات مستقیم ریزگردها اشاره و بیان داشت: قدرت دید زنبور عسل در طبیعت به شدت کاهش می‌یابد و در نتیجه برای جست‌وجوی شهد و گرده نمی‌تواند به مسافت‌های دور برود.

وی تصریح کرد: سیستم جهت‌یابی زنبورعسل مختل شده و نمی‌تواند به کندوی خود برگردد یا احتمال ورود اشتباهی به کندوهای دیگر و تلفات افزایش پیدا می‌کند.

نظرپور بیان داشت: ریزگردها به پوشش مویی بدن زنبورعسل چسبیده و با گرده مخلوط شده و در نتیجه گرده جمع‌آوری شده از سوی زنبور که باید به عنوان بخشی از غذای لاروها در کندو استفاده شود، کیفیت خود را از دست می‌دهد.

نظرپور افزود: با نشستن ریزگردها بر روی پرچم گل‌ها توسط زنبور به کندو حمل می‌شود و در نتیجه غذای زنبور عسل کیفیت خود را از دست داده و در پرورش لارو اختلال ایجاد می‌شود.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود به اثرات غیرمستقیم گرد و غبار بر زنبور عسل اشاره و خاطرنشان کرد: اثرات غیر مستقیم ریزگردهای موجود در هوا روزنه تنفسی گیاهان را مسدود کرده و توان زیستی آن‌ها را کاهش می‌دهد و با بسته شدن روزنه‌های تنفسی گیاهان و نشستن غبار روی آن‌ها انجام عمل فوتوسنتز یا غذاسازی گیاه مختل می‌شود.

معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان همدان گفت: کاهش تولیدات گیاهی و نشستن خاک بر روی گیاهان و گل‌ها اختلال تولید مثل و گرده‌افشانی گیاهان و در نهایت زندگی زنبور عسل را موجب می‌شود.

وی ادامه داد: طول عمر زنبور عسل کوتاه شده و تعداد زنبورها در کندو کاهش می‌یابد و در نتیجه میزان تولید محصول و کیفیت محصول تولیدی به مقدار زیادی کم و در موارد حادتر، باعث مرگ کلنی می‌شود.

نظرپور با بیان اینکه عامل ریزگرد اثرات مخربی در صنعت زنبورداری استان برجای می‌گذارد افزود: پیشنهاداتی در رابطه با کاهش اثرات ریزگرد ارائه شده است که انجام آن برای زنبورداران ضروری است.

وی به چند پیشنهاد ارائه شده اشاره و بیان داشت: زنبورداران حتی‌الامکان کلنی‌های خود را در مسیر هوای آلوده قرار ندهند و در هنگام وقوع گرد و غبار با استفاده از شربت رقیق (به ازای هر یک لیوان شکر، دو لیوان آب)، کیک‌های جانشین و مکمل گرده، کلنی های خود را تغذیه نمایند.

معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان همدان گفت: انجام این عمل با توجه به گرانی شکر برای زنبورداران هزینه در بر دارد و زنبورداران استان را با مشکل مواجه کرده است.

وی اظهار داشت: در راستای کاهش اثرات ریزگرد حدود 200 تن شکر برای توزیع بین زنبورداران از طریق اتحادیه‌ها و تعاونی‌های زنبورداران صورت می‌گیرد.

نظرپور تصریح کرد: بیمه همگانی زنبور عسل با استفاده از اعتبارات دولتی در نظر گرفته شده است تا بتوان در زمان بروز خسارت نسبت به حمایت زنبوردار اقدام کرد ولی متأسفانه عامل ریزگرد شامل آیتم‌های بیمه نمی‌شود.

باید در نظر داشته باشیم اگر چه این اقدامات از سوی جهاد کشاورزی استان همدان در راستای حمایت از زنبورداران صورت می‌گیرد اما باید این نکته را در نظر بگیریم که صندوق بیمه در قبال ضرری که زنبوردار متحمل می‌شود هیچ گونه حمایتی نمی‌کند و در مواقع بحرانی زنبورداران پشت خود را خالی احساس می‌کنند. 

========

گزارش از مریم کشانی

========

انتهای پیام/89024/ر40/ژ1001

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول