اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  آفریقا

/گفت‌وگوی فارس با نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر/

مرسی: شورای نظامی در صورت تقلب خود را مقابل اراده مردم قرار می‌دهد/مصر دیگر گنج استراتژیک اسرائیل نیست

خبرگزاری فارس: نامزد اخوان‌المسلمون در انتخابات ریاست جمهوری مصر احتمال تقلب در انتخابات ریاست جمهوری و تحمیل نامزد خاص از سوی شورای نظامی بر مردم را بعید دانست و گفت: اگر شورای نظامی از نامزدی خاص حمایت کند، خود را مقابل خواست مردم قرار می‌دهد.

مرسی: شورای نظامی در صورت تقلب خود را مقابل اراده مردم قرار می‌دهد/مصر دیگر گنج استراتژیک اسرائیل نیست

"محمد مرسی"، نامزد حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی جماعت اخوان المسلمون مصر و رئیس این حزب، عضو  سابق دفتر ارشاد جماعت اخوان المسلمون است که در سال‌های 2000 و 2005 نماینده پارلمان مصر نیز بود و مبارزاتی علیه رژیم سابق نیز داشت و همین موجب شده بود تا رژیم او و پسرش را تهدید به بازداشت کند.

محمد مرسی گزینه ذخیره جماعت اخوان المسلمون بود که پس از رد صلاحیت "خیرت شاطر" جایگزین وی شد.

وی متولد 5 آگوست 1951 در روستای "العدوه" در استان الشرقیه مصر است. محمد مرسی در خانواده‌ای فقیر و کشاورز به دنیا آمد و دارای سه برادر و دو خواهر است و هم اکنون متاهل دارای پنج فرزند و 3 نواده است.

محمد مرسی دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی فلزات در سال 1978 از دانشگاه قاهره و دارای مدرک دکترای محافظت از موتورهای فضاپیما از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی آمریکاست که پس از فراغت از التحصیل در این دانشگاه نیز به تدریس مشغول شد.

وی به عنوان یکی از اعضای کمیته مقاومت در برابر صهیونیسم در استان الشرقیه و همچنین عضو کنفرانس بین المللی احزاب و نیروهای سیاسی و سندیکای کارگری انتخاب شد. محمد مرسی همچنین بنیانگذار کمیته مصری مقاومت در برابر طرح صهیونیسم هم به شمار می رود.

مرسی از سال 1992 در دایره سیاسی جماعت اخوان المسلمون مشغول به فعالیت شد و در سال 1995 و همچنین سال 2000 کاندیدای انتخابات پارلمان الشعب شد که در سال 2000 موفق به راه‌یابی به پارلمان الشعب مصر شد و سمت سخنگوی جماعت اخوان المسلمون در پارلمان مصر را برعهده گرفت.

وی در سال 2004 "جبهه ملی تغییر" را به همراه عزیز صدقی تاسیس کرد و در 30 آوریل 2011 جماعت اخوان المسلمون وی را به عنوان رئیس حزب تازه تاسیس آزادی و عدالت انتخاب کرد.

مرسی در مصاحبه با خبرنگار فارس در قاهره به تشریح برنامه‌های خود در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پرداخت و  موضوعات خود را بر سه پایه و رکن دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی تقسیم کرد.

وی در این مصاحبه شورای نظامی مصر را مسئول هرج و مرج و مانع تراشی در مسیر قانونگذاری پارلمان دانست و گفت: این شورا طی یک سال و نیم گذشته به شکلی بسیار آشفته و هرج و مرج کشور را اداره کرد و هم اکنون تلاش می‌کند، در برابر قانونگذاری‌های پارلمان منتخب خود و دولت انتصابی‌اش مانع تراشی کنند تا به این ترتیب مانع ادای وظایف قانونگذاری و نظارتی پارلمان شوند.

این نامزد اسلامگرا احتمال تقلب در انتخابات ریاست جمهوری و تحمیل نامزد خاص از سوی شورای نظامی بر مردم را بعید دانست و تصریح کرد: من اطمینان دارم که این شورا نمی‌تواند، در انتخابات تقلب کند و اگر مد نظر داشته باشد، چنین ایده‌ای را به اجرا بگذارد و از نامزدی خاص در انتخابات حمایت کند، نمی‌تواند با خواست و اراده مردم مقابله کند.

وی در این مصاحبه خواستار از سرگیری روابط قاهره با تهران شد و افزود: روابط ایران و مصر در دوران حاکمیت حسنی مبارک دچار بحران و مشکل شد، اما به اعتقاد من این روابط و به ویژه روابط دیپلماتیک و استراتژیک با ایران و تمام کشورهای اسلامی در سراسر جهان باید دوباره از سرگرفته شود.

مرسی همچنین خواستار تجدید نظر در مناسبات این کشور با رژیم صهیونیستی شد و گفت: مصر در روابط خود با اسرائیل بازنگری خواهد کرد و ما از موضع قدرت و نه به عنوان کشوری تابع وابسته به کشورهای خارجی با این رژیم تعامل خواهیم کرد.

وی خواستار تغییر سیاسیت آمریکا در قبال موضوع فلسطین شد و گفت: آمریکا باید در رابطه و تعامل خود با مصر و کشورهای عرب تجدید نظر کند و موضع خود در برابر قضیه فلسطینی را تغییر دهد.

متن کامل این مصاحبه در زیر می‌آید:

فارس: از مهمترین برنامه‌های انتخاباتی خود بگویید؟

مرسی: برنامه من در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری بر سه رکن دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی متکی است،‌ به این شرط که مانع حاکمیت و نفوذ بیش از حد دولت در دو بخش دیگر یعنی جامعه مدنی و بخش خصوصی باشم و همچنین ارائه برنامه‌های اصلاحی در دو سطحی استراتژیکی و اجرایی تا تعادل و توازن مورد نظر بین این سه بخش به وجود آید.

برنامه‌های من چهار سطح را براساس ارزش‌های حاکم بر جامعه و اهداف مورد نظر دربرمی‌گیرد که شامل شهروند مصری، خانواده مصری، جامعه مصر و کشور مصر است.

تکمیل ساخت و بنای نظام سیاسی که تجدید نظر ریشه‌ای و عمیق در ساختار دولت و تبدیل آن از دولتی سلطه‌گرا به دولت موسسات مدنی که دارای اختیارات مشخص و معین است که مورد احترام گذاشته می‌شود به همراه اقدام برای ایجاد و اجرای اصل همکاری و هماهنگی میان سه قوه قضائیه ، مجریه و مقننه و تاکید بر استقلال هر یک از این قوا پایه و اساس برنامه مرا تشکیل می‌دهد.

همچنین درصدد ایجاد شبکه‌ای کامل و فراگیر برای مبارزه با فساد در سراسر سه قوه و فراهم ساختن زمینه دستیابی شهروندان به اطلاعات مورد نیاز از عملکرد و فعالیت‌های دولت و ایجاد ابزاری برای نظارت مردمی بر عملکرد دولت هستیم تا این عملکرد، عملکردی شفاف و پاک و عیان برای مردم باشد.

از دیگر برنامه‌ها باید از جوانان و استفاده از آنها در روند سیاسی نام ببرم و این اقدام را از طریق پایین آوردن سن مدیران در مناصب عمومی و تکیه بر کفایت و درایت و قدرت و توانمندی افراد به انجام خواهم رساند که یکی از مهمترین اصول و پایه‌های فعالیت سیاسی کارا و سودمند در جامعه است.

و بالاخره اینکه تلاش خواهم کرد، به سرعت و به شکل کلان اقتصاد کشور را از اقتصادی بی‌هدف و ناکارآمد به اقتصادی متکی بر ارزش افزوده با اتکا بر دو اصل مهم دانش و تولید تبدیل کنم و در این راستا طرحی ملی به ارزش بیش از یک میلیارد دلار را به اجرا خواهم گذاشت تا تضمین کننده افزایش تولید ناخالص ملی طی 5 سال آینده با میانگین سالیانه 6.5 تا 7 درصد رشد باشد.

فارس: تصور نمی‌کنید که شورای عالی نظامی حاکم بر مصر قدرت را به یکی از نامزدهای مورد تایید خود منتقل کند؟

مرسی: من واقعا نمی‌دانم شورای عالی نظامی از مصر چه می‌خواهد. این  شورا طی یک سال و نیم گذشته به شکلی بسیار آشفته و هرج و مرج کشور را اداره کرد و هم اکنون تلاش می‌کند، در برابر قانونگذاری‌های پارلمان منتخب خود و دولت انتصابی‌اش مانع تراشی کنند تا به این ترتیب مانع ادای وظایف قانونگذاری و نظارتی پارلمان شوند، اما من اطمینان دارم که این شورا نمی‌تواند، در انتخابات تقلب کند و اگر مد نظر داشته باشد، چنین ایده‌ای را به اجرا بگذارد و از نامزدی خاص در انتخابات حمایت کند، نمی‌تواند با خواست و اراده مردم مقابله کند که در برابر تخلف هر فرد یا موسسه یا دستگاهی که درصدد به بازی گرفتن آینده مصر است،‌ ایستادگی کند، به ویژه انتخابات ریاست جمهوری و به همراه آن تشکیل مجلس موسسان که آخرین ایستگاه انقلاب مصر و یکی از مهمترین خواسته‌های آن به شمار می‌آید.

فارس: نظر شما درباره آینده روابط تهران – قاهره چیست؟ به نظر شما آیا این روابط باید از سرگرفته شود، چرا؟ و اهمیت این امر را در چه چیز ملاحظه می‌کنید؟

مرسی: بالطبع باید اعتراف کرد که روابط ایران و مصر در دوران حاکمیت حسنی مبارک دچار بحران و مشکل شد، اما به اعتقاد من این روابط و به ویژه روابط دیپلماتیک و استراتژیک با ایران و تمام کشورهای اسلامی در سراسر جهان باید دوباره از سرگرفته شود، همچنین باید در روابط خارجی و سیاست خارجی مصر پس از انقلاب به طورکلی تجدید نظر کرد.

فارس: لطفا درباره توافقنامه کمپ دیوید برای ما بگویید، نظرتان درباره این توافقنامه چیست؟

مرسی: ما متعهد به تمام توافقنامه‌های بین المللی هستیم،‌ اما این تعهد و التزام ما تا زمانی لازم الاجراست که طرف مقابل نیز به آن متعهد و ملتزم باشد. اما درباره توافقنامه صلح با اسرائیل باید بگویم که باید در برخی مواد این توافقنامه اصلاحات و تعدیل‌هایی صورت بگیرد، به ویژه آنکه رژیم صهیونیستی به این بندها احترام نمی‌گذارد،‌ به عنوان مثال به خط سبز احترام نمی‌گذارد که در توافقنامه ذکر آن رفته است و همچنان به کشتار فلسطینیان و تجاوز و تعدی به آنها ادامه می‌دهد. در حالی‌که اسرائیل باید در برابر هر اقدام نابخردانه‌ای که انجام می‌دهد، مسئول باشد و مورد محاسبه و بازخواست قرار گیرد.

فارس: آینده روابط مصر پس از انقلاب با اسرائیل را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مرسی: مصر تا 30 سال گنج استراتژیک اسرائیل بود و دلیل این امر را فقط باید در شخص حسنی مبارک خلاصه کرد که به تمام شیوه‌ها و به هر طریق ممکن به آمریکا و اسرائیل خدمت می‌کرد. اما در حال حاضر مصر در روابط خود با اسرائیل بازنگری خواهد کرد و اسرائیل نیز باید بداند که از ما از موضع قدرت و نه به عنوان کشوری تابع وابسته به کشورهای خارجی با این رژیم تعامل خواهیم کرد.

فارس: آینده روابط مصر و آمریکا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ در دوره مبارک روابط دو کشور بسیار نزدیک و گسترده بود، آیا این موضوع پیشرفت کشور را نیز به دنبال داشت؟

مرسی: در این شک نیست که روابط دو کشور در دوران حاکمیت حسنی مبارک 100 درصد به سود آمریکا و رژیم صهیونیستی بود و برپایه منافع آنها تنظیم می‌شد، اما هم اکنون آن دوره به پایان رسیده است، من از رابطه با  آمریکا استقبال می‌کنم، اما این رابطه باید بر پایه منافع مصری باشد و در این میان آمریکا باید در رابطه و تعامل خود با مصر و کشورهای عرب تجدید نظر کند و موضع خود در برابر قضیه فلسطینی را تغییر دهد.

دوست دارم در اینجا تاکید کنم که ما با مردم آمریکا هیچ مشکلی و نه تنها ملت آمریکا که تمام ملل جهان را دوست داشته و محترم می‌شماریم و اختلاف نظر و دیدگاه ما با دولت آمریکاست که با معیارهایی دوگانه و به سود اسرائیل به ویژه درباره پرونده فلسطینی با کشورهای عربی برخورد و تعامل می‌کند.

فارس: در صورت پیروزی در انتخابات و رسیدن به قدرت روابط مصر و عربستان سعودی را به ویژه در سایه حوادث اخیر چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مرسی: چنین حوادث کوچک و پیش‌ پا افتاده‌ای نمی‌تواند،‌ به روابط گسترده و چندین ساله مصر و عربستان لطمه بزند اما در عین حال ملت مصر نمی‌تواند، توهین به خود بپذیرد و در برابر آن ساکت باشد و به همین دلیل است که پس از حادثه الجیزاوی فورا هیئتی مصری راهی عربستان شد تا بحران و تنش پیش آمده را حل و فصل کند.

فارس: نظر شما درباره قضیه فلسطینی چیست؟

مرسی: در این شک نیست که حق و حقوق فلسطینیان به طور کامل باید به آنها بازگردانده شود و فلسطینیان نیز به آن دست یابند، به همین دلیل آنها باید بتوانند کشوری مستقل به پایتختی قدس شریف تاسیس کنند، همچنین باید به محاصره نوار غزه پایان داده شود و گذرگاه رفح همواره باز باشد و ملت فلسطین اجازه یابند دوباره به کشور خود بازگردند و نیازهای آنها از جمله نفت و گاز و برق برآورده شود.

فارس: آینده روابط مصر با کشورهای منطقه را چگونه را ارزیابی می‌کنید؟

مرسی: مصر روابط خوب و حسنه‌ای با کشورهای منطقه از جمله کشورهای عرب حوزه خلیج فارس دارد و بالطبع مصر دربهای خود را به روی سرمایه‌گذاری عربی که سود آن هم اعراب و هم مسلمانان را دربرگیرد باز می‌کند و ما باید در برابر خطرهایی که امنیت و استقرار کشورهای عربی و منطقه را تهدید می‌کند با یکدیگر متحد شویم.

انتهای پیام/++

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول