اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کرمانشاه

زیستگاه شوکای ایرانی در «آتش و خون»/ آتش ارتفاعات «پاوه» را بلعید!

آتش‌سوزی منطقه حفاظت شده «بوزین و مره‌خیل» شهرستان پاوه پس از هفت روز همچنان ادامه دارد به گفته مدیر کل حفاظت محیط زیست، امروز(یازدهم تیرماه) نیروهای امدادی قصد دارند جاده‌ای که در این منطقه را تبدیل به آتش‌بُر کنند تا که شاید از سرایت آتش جلوگیری کنند.

زیستگاه شوکای ایرانی در «آتش و خون»/ آتش ارتفاعات «پاوه» را بلعید!

خبرگزاری فارس-کرمانشاه-پرستو چمنی: در استان کرمانشاه سه منطقه حفاظت شده شامل منطقه حفاظت شده «بیستون» با 54 هزار هکتار، «بوزین و مره‌خیل» در پاوه با 23 هزار هکتار و قلاجه هم با حدود 43 هزار هکتار وجود دارد.

منطقه حفاظت‌شده بوزین و مره‌خیل منطقه‌ای حفاظت‌شده و نمونه گردشگری در شهرستان پاوه و جوانرود است که با هدف حمایت از گونه‌های با ارزش و در حال انقراض «شوکای ایرانی» یا گوزن مینیاتوری و ارزش‌های رویشگاهی در پاییز 74 به عنوان منطقه شکار و تیراندازی ممنوع و در سال 78 به عنوان منطقه حفاظت‌شده به ثبت رسیده‌ است.

حال این منطقه هفت روز است که در آتش بی‌رحمی می‌سوزد، بامداد پنجشنبه هفته گذشته (پنجم تیرماه) به دلایلی نامعلوم آتش در منطقه حفاطت شده بوزین و مره‌خیل در حوزه جوانرود آغاز و با گسترش آن به مراتع پاوه رسید باتوجه به مرزی بودن و صعب‌العبور بودن منطقه و همچنین وزش باد خاموش کردن آن علی‌رغم تلاش طاقت‌فرسای نیروهای امدادی و مردمی به طول کشید.

آتش بالاخره غروب روز شنبه «هفتم تیرماه» مهار شد، طبق گفته فرماندار پاوه، آتش در این دو روز پوشش گیاهی 500 هکتار از مراتع مشجر این منطقه را نابود کرد.

«پرویز ایده پور» در گفت‌وگو با فارس در این خصوص، اظهار داشت: آتش در منطقه حفاظت شده «بوزین و مرخیل» از ساعت 6 بامداد یکشنبه 8 تیر ماه مجددا شعله ور شده و نیرو‌های مردمی، محیط زیست، منابع طبیعی و سایر دستگاه‌ها برای مهار آتش به منطقه اعزام شده‌اند.

منطقه بوزین و مرخیل به دلیل مین‌های به جا مانده از زمان جنگ تحمیلی به دشت خطرناک و دسترسی برای عملیات اطفاء با سختی‌های خاصی مواجه است. 500 هکتار از پوشش گیاهی این منطقه طعمه آتش شده است.

فرماندار پاوه ادامه داد: با بیان اینکه آتش سوزی در منطقه بوزین و مرخیل نخستین بار بامداد پنجشنبه (۵ تیر) رخ داد، افزود: تا کنون در چندین مرحله این آتش سوزی مهار شده، ولی با وجود مراقبت‌های انجام شده متأسفانه آتش دوباره در این منطقه شعله ور می‌شود.
 
وی خاطرنشان کرد: بر اساس برآورد‌های اولیه تا کنون بیش از ۵۰۰ هکتار از مراتع و جنگل‌های منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل در آتش سوخته است.

آتش جان سه فعال محیط زیست را گرفت

گسترش آتش سوزی موجب مرگ سه فعال محیط زیست در عملیات اطفاء شد؛ یکی از محیط بانان محلی در با اعلام این خبر به فارس از مصدوم شدن چند نفر دیگر نیز خبر داد.

بر پایه این منبع مطلع؛ «مختار خندانی» و «بلال امینی» و «یاسین کریمی» از فعالان محیط زیست جان خود را از دست دادند. بر همین اساس چند نفر دیگر نیز مصدوم شدند.


سه تن از فعالین محیط زیست در عملیات اطفاء حریق کشته شدند؛ خبری که موجب برانگیخته شدن احساسات مردم شد.

کشته شدن این سه فعال محیط زیست موجی از احساسات را در میان مردم این منطقه برانگیخت و مردم بدون توجه به شرایط کرونا، پیکر این سه فرد را تشییع و به خاک سپردند.

گفتنی است اطفاء حریقی که از روز پنج‌شنبه در این منطقه مرزی رخ داده به‌دلیل صعب‌العبور بودن و باقیماندن میدان‌های مین از دوران جنگ تحمیلی دسترسی بسیار سختی دارد و پس از یک بار مهار آن در روز شنبه از روز 7 تیر ماه دوباره شعله ور شده است.

علی‌رغم مراقبت‌های به عمل آمده، گدازه‌هایی از آتش دور از چشم نیروهای امدادی و مردمی زیر تن زخمی کنده‌های درختان کهن این منطقه همچنان خود را پنهان کرده بود که با وزش باد ناگهان دوباره شعله‌ور شد.

 

فیلم| شدت آتش سوزی در ارتفاعات پاوه زیاد است

 آتش همچنان در کمبود امکانات زاگرس‌نشینان از جمله سایت مجهز به هواپیما و یا بالگرد آب‌پاش برای اطفای حریق زبانه می‌کشد و کماکان نیروهای مردمی و علاقه مندان محیط زیعازم منطقه شدند.

دوستداران محیط زیست که سال‌هاست دست خالی به جدال آتش می‌روند این بار هم برای نجات جنگل‌های اورامانات عازم میدان نبرد شدند، آتش به ارتفاعات «ماسان» در حد فاصل ارتفاعات بوزین به سمت رودخانه سیروان رسیده بود، وزش باد شدید از سمت رودخانه سیروان به سمت مرکز آتش، آتش‌سوزی را هر لحظه گسترده‌تر و شعله‌ورتر می‌کرد.

«مختارخندانی» از مؤسسین انجمن ژیوای شهرستان پاوه، «یاسین کریمی» عضو کمیته عملیاتی این انجمن و نیز «بلال امینی» از نیروهای مردمی در قسمت جنوبی صحنه آتش‌سوزی به علت وزش باد شدید، گستردگی آتش، ارتفاع بالا شعله‌ها و دود غلیظ هنگام اطفای حریق در محاصره آتش گرفتار شدند و نتوانستند جان خود را از مهلکه نجات دهند و آسمانی شدند.

 

آتش‌سوزی منطقه بوزین و مره‌خیل در بخش باینگان پاوه همچنان در هفتمین روز در جریان است، شیب تند و سخت‌گذر بودن منطقه و همچنین وزش باد، پوشش گیاهی مناسب همه دست به دست هم داده تا این منطقه را به خاکستر تبدیل کند.

محیط زیست: متاسفانه آتش مهار نشده است

مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس درباره آخرین وضعیت آتش‌سوزی منطقه حفاظت شده بوزین و مره‌خیل، اظهار داشت: متاسفانه امروز (یازدهم تیرماه) علی رغم تلاش‌های بسیاری نیروی مردمی و امدادی موفق به مهار و خاموش کردن، آتش نشدیم.

فریدون یاوری با بیان اینکه آتش در دو منطقه اصلی هنوز شعله‌ور است، گفت: آتش در امتداد «دره ژاله به سمت پاسگاه مرزبانی» و منطقه «هیرتا» همچنان زبانه می‌کشد و شعله‌ور است.

 شرایط جغرافیایی منطقه اجازه استفاده از بالگرد را نمی‌دهد، منطقه صعب‌العبور با دره‌های عمیق است درضمن وزش باد در این منطقه شدید است.

این مسئول وزش باد، صعب‌العبور بودن، پوشش گیاهی، متراکم بوده گونه‌های علفی که ارتفاع آن‌ها به شکل انبوه به یک متر می‌رسد را مزیدی بر علت آتش‌سوزی دانست و گفت: اکنون نیروهای مستقر در منطقه جاده خاکی که در حاشیه این منطقه قرار دارد را می‌خواهند به یک آتش‌بُر یا همان میان‌بر تبدیل کنند تا به شکل کنترل‌شده‌ای از سرایت آتش جلوگیری کنند.

یاوری تصریح کرد: در حاشیه این جاده خاکی پوششی از علف وجود دارد که نیروهای امدادی با استقرار در آن‌جا، قصد دارند از سرایت آتش جلوگیری کنند.

امکان استفاده از بالگرد وجود ندارد

یاوری درباره علت استفاده نکردن از بالگرد برای خاموشی آتش، اضافه کرد: تفاهمنامه‌ای بین سازمان حفاظت محیط زیست و هوانیروز در این رابطه منعقد شده، اما شرایط جغرافیایی منطقه اجازه استفاده از بالگرد را نمی‌دهد، منطقه صعب‌العبور با دره‌های عمیق است درضمن وزش باد در این منطقه شدید است.

وی امکانات اطفای حریق را در حد داشتن نیروهای انسانی، 25 دستگاه دمنده و آتش‌کوب خلاصه کرد و گفت: به خاطر شرایط خاص منطقه تنها با این امکانات، امکان خاموشی آتش را داریم ولی با این وجود شیب تند و دروه‌های عمیق منطقه امکان خاموشی آتش را در جاهایی از نیروهایی امدادی می‌گیرد.

مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه در خصوص خسارات اقتصادی این آتش‌سوزی، گفت: تا دور روز گذشته حدود یک‌هزار و 400 هکتار از مراتع منطقه دچار آتش‌سوزی شده که هنوز خسارت این دو روز را برآورد نکرده‌ایم؛ تاکنون چندین بار آتش این منطقه مهار و کنترل شده اما به دلیل حجم بالای گیاه، وزش باد، سخت گذر بودن منطقه و وجود دره‌های عمیق و شیب‌دار آتش باز شعله‌ور شده است.

به گفته این مسئول، اکنون تنها در منطقه «دره ژاله» که نقطه ای سخت گذر، دارای شیب تند و پوشیده از گیاه خشک است، شاهد وجود آتش هستیم و همکاران محیط زیست، منابع طبیعی و نیروهای مردمی در حال تلاش برای مهار آتش هستند.

او گفت: به اندازه کافی اکنون دمنده در اختیار همکاران ما قرار دارد و بخشی نیز از منابع طبیعی گرفته‌ایم و قرار است امروز از سازمان محیط زیست کشور نیز تعدادی دستگاه دمنده به استان ارسال شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در ادامه در مورد امکانات و تجهیزات نیروهای اطفای حریق در منطقه نیز گفت: روز گذشته مجوز پرواز بالگرد برای کمک به مهار آتش سوزی منطقه بوزین و مرخیل را اخذ کردیم اما باتوجه به وزش باد و ارتفاع بالای منطقه آتش گرفته اگر بالگرد آب را بر روی آتش بریزد جریان باد مانع از افتادن آب بر روی آتش می‌شود و از این رو فعلا از بالگرد استفاده نکرده ایم.

وی همچنین اظهار داشت: روزهای گذشته که آتش در نزدیکی جاده بود از ماشین آتش نشانی برای مهار آتش استفاده کردیم اما اکنون راه دسترسی ماشین آتش نشانی وجود ندارد.

وی در خصوص آسیب به گونه‌های جانوری منطقه، گفت: تا الان به گونه‌های جانوری بزرگ جثه نکرده‌ایم چون این جانواران وقتی احساس تهدید کنند سریع مهاجرت می‌کنند، ولی مطمئنا گونه‌های از خزندگان و جوندگان در آتش از بین رفته است.

نماینده اورامانات خواستار ایجاد پایگاه اطفاء حریق در این منطقه شد

 «آرش زره تن لهونی» نماینده مردم اورامانات در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس بر لزوم ایجاد پایگاه ویژه اطفاء حریق در منطقه اورامانات تاکید و اعلام کرد که این پایگاه باید به امکانات و نیروهای زبده و مهارت دیده در اطفاء حریق مجهز شود.

وی افزود: این پایگاه باید در طول دوره زمانی آتش سوزی‌های معمولِ منطقه به صورت شبانه روزی آماده عملیات ضد حریق باشد.

لهونی در ادامه از کمبود امکانات و تجهیزات اطفاء حریق در منطقه اورامانات انتقاد کرد و خواستار تامین امکانات مورد نیاز از سوی دستگاه‌های متولی شد.

او با اشاره به پیگیری‌های خود در چند روز اخیر در خصوص آتش سوزی‌های جنگل‌ها و مراتع اورامانات، افزود: در این راستا تماس‌هایی با دکتر کلانتری معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و دکتر منصور رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور گرفتم و کمبود امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای اطفای حریق را به مسوولان اعلام کردم.

وی با ابراز تاسف از اتفاقات پیش آمده در روزهای اخیر که منجر به فوت چهار نفر از عزیزان ایثارگر عرصه حفاظت از محیط زیست شد، بر لزوم تناسب امکانات با میزان پوشش جنگلی و گیاهی منطقه تاکید و متذکر شد که برای ما هیچ‌گونه کم کاری در این قضیه قابل قبول نیست.

او در ادامه بر ارسال تجهیزات و تامین امکانات و اقلام مورد نیاز مهار آتش سوزی‌های اورامانات تاکید کرد و اظهار داشت: در این آتش سوزی‌ها سه نفر از نیروهای ایثارگر مردمی و  یک نفر از نیروهای خدوم و تلاشگر سپاه پاسداران در راه حفاظت از جنگل‌های منطقه جان خود را از دست دادند.

نماینده مردم اورامانات در مجلس شورای اسلامی در ادامه از روسای سازمان های حفاظت محیط زیست و جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور خواست که برای بررسی و رصد میدانی این موضوع و اتخاذ تصمیمات متناسب در اسرع وقت در منطقه حاضر شده و از نزدیک در جریان مشکلات قرار گیرند.

انتهای پیام/ح/ر

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول