۱۳۲ اثر تاریخی کشور طی تجاوز دشمن آسیب دیده‌اند

دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در نشست خبری «گزارش سفر دبیر کل ملی یونسکو در ایران در بررسی وضعیت میراث فرهنگی پس از حملات اخیر» بیان کرد: ما تا یک ساعت قبل از تحویل سال ۱۴۰۵ با هفت تن از مسئولین یونسکو از جمله دبیر کنوانسیون لاهه برای پاسداشت میراث فرهنگی ایران جلسه داشتیم.
حسن فرطوسی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در نشست خبری «گزارش سفر دبیر کل ملی یونسکو در ایران در بررسی وضعیت میراث فرهنگی پس از حملات اخیر» بیان کرد: ما تا یک ساعت قبل از تحویل سال ۱۴۰۵ با هفت تن از مسئولین یونسکو از جمله دبیر کنوانسیون لاهه برای پاسداشت میراث فرهنگی ایران جلسه داشتیم.در جلسه تشویق و ترغیب کردیم که هیأتی از یونسکو برای ارزیابی بیاید؛ اما یونسکو این ممنوعیت را داشت که نمایندکان و ارزیابان حضور پیدا کنند و ما به عنوان کمیسیون ملی یونسکو گفتیم نه تنها منعی نمی‌بینیم، بلکه وظیفه خود می‌دانیم ارزیابی از میراث فرهنگی ایران داشته باشیم.مسئله ما این بود که اگر مستندات از آسیب‌ها را ارائه دهیم، آیا برای میراث فرهنگی و ساختمان‌های تاریخی ایران مفید خواهد بود؟ فلذا سفری را از دوم فروردین شروع کردیم. ابتدا از تهران و با کاخ گلستان و کاخ سعدآباد آغاز و از نقاط تاریخی دیگر هم مستندات تهیه کردیم و در محل‌ها هم اصحاب رسانه حضور پیدا کردند. سپس به سنندج رفتیم. از همدان که رد شدیم این خبر ناگوار که همدان بمباران شد و ساختمان باباطاهر و نماد ابن‌سینا مورد هدف قرار گرفته بود را نیز شنیدیم. در سنندج نیز از عمارت آصف و عمارت‌های دیگر که مربوط به دوره صفوی بود بازدید داشتیم. جای تأسف داشت که برخی از عمارات که حتی در طول در ۴۵۰ سال نیاز به مرمت نداشتند، از بین رفته بودند. مسئله میراث فرهنگی این بود که هم بمباران وجود داشت و هم باران.
افراد کارشناس و میراث‌بان واقعا انگار خانه و زندگی خود را از دست داده بودند. ساختمان‌ها و تکه‌های باقی‌مانده را با پلاستیک می‌بستند برای این که باران نزند. دور از استاندارد بود ولی چاره دیگری هم نبود.خواستیم که دانشجویان دکترا و کارشناسی ارشد رشته‌های مرتبط بیایند و درنکه‌داری و مرمت کمک کنند. در کرمانشاه نیز باران شدید باریده بود. در خرم‌آباد نیز وضعیت چنین بود. همه مقامات و مردم در استان‌ها به همان اندازه که نگران ساختمان‌های دولتی و تجاری و ... بودند نگران میراث فرهنگی نیز بودند.در کرمانشاه تکیه بیگلر بیگی  و مسجد دولتشاهی آسیب زیادی خورده است. در خرم‌آباد اداره کل میراث که یک طرف آن رودخانه است و سوی دیگرش قلعه فلک‌الافلاک و خیابان و یک طرف دیگر باز میراث فرهنگی. ساختمان میراث فرهنگی استان و اطرافش مورد حمله مستقیم واقع شده بود. بازارچه صنایع دستی از بین رفته بود آن هم نه در حریم بلکه در عرصه قلعه فلک الافلکی که مراحل آخر برای ثبت جهانی را طی می‌کند. مقصد بعدی ما اصفهان بود، از تالار اشرف و سپس چهل‌ستون آغاز کردیم. ساختمان استانداری که در دولتخانه اصفهان مستقر است، کاملا از بین رفته است.مردم ایران نشان دادند که حتی جایی که دغدغه معیشت دارند به فکر فرهنگ‌اند. ما سال نو را در حالی آغاز کردیم که به مصیبت های متعدد گرفتار شدیم. با هر اختلاف سلیقه کشور ما پای مذاکره بوده و این تجاوز یک جفای بزرگ است نه به کشور ما ،بلکه به حریم حقوق بین الملل. ۱۴۹ مورد آسیب دانشگاهی داشتیم. دانشگاه صنعتی و دانشگاه هنر اصفهان و دانشگاه علم و صنعت تهران. آزمایشگاه‌ها آسیب بسیار دیدند. در این تحریم ظالمانه چنین مراکزی ایجاد کردن و دوباره تأسیس کردن کار آسانی نیست و جای نگرانی جدی دارد.
یونسکو ۲۴ ساعت پس از حمله آمریکا و رژیم صهیونیستی به مدرسه میناب، بیانیه محکومیت صادر کرد و همچنین پس از حمله به کاخ گلستان نیز یونسکو بیانیه دیگری در محکومیت تجاوز به آثار تاریخی صادر کرد. آمریکا تاکنون سه‌بار از یونسکو خارج شده است. ایران ما عضو یک‌سری کنوانسیون‌ها نیست مثل تنوع فرهنگی یونسکو و مهم هست عضو باشیم که درراستای عضویت در تلاشیم، اما عضو کنوانسیون لاهه هستیم. درباره کنوانسیون لاهه در رابطه با پاسداشت میراث فرهنگی در زمان مخامصات عضو کمیته بین دولتی هستیم. امسال در سمرقند چهار کمیته بین دولتی عضو شدیم.تا دوشنبه شب، دهم فروردین ماه ۱۳۲ مورد از میراث فرهنگی ما آسیب دیده و بیم آن می‌رود که دشمن بخواهد تعداد بیشتری را هدف قرار دهد.
19:17 - 11 فروردین 1405
جامعه

1 بازنشر
139٫5k بازدید


1 پاسخ

@IranParastt55 دقیقه پیش
در پاسخ به
ا
ایران پرست

@IranParastt  •  7 ساعت پیش

مطالبه

درخواست از کشور اسپانیا برای بستن تنگه جبل الطارق بر کشتی های دشمن

ممانعت از ورود دریایی تسلیحات دشمن به منطقه

وزارت امور خارجه

100
گزارش از مطالبه
1000
پیگیری از مسئول مربوطه