خبرگزاری فارس از قم: آیتالله محمدتقی مصباحیزدی از علمای بصیر و انقلابی، مجتهد، فقیه، فیلسوف، متفکّر و صاحبنظر در مسائلِ اسلام و بنیانگذار و رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امامخمینی(ره)، عضو مجلس خبرگان رهبری، عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، رییس سابق شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت و یکی از استادان برجسته حوزه علمیه قم بود.
وی در فقه و اصول با بهره بردن از محضر استادانی چون آیات عظام بروجردی، اراکی، امام خمینی و بهجت در سن بیست و هفت سالگی به درجه اجتهاد رسید و در علم تفسیر نیز با بهره از دیدگاهها و سفارشهای خصوصی علامه طباطبایی(ره)، توانست روش صحیح تعمّق و تفکّر در قرآن را بیاموزند تا آنجا که علامه کار بازخوانی «تفسیر المیزان» پیش از چاپ را به او سپرد.
آیتالله مصباحیزدی، در فلسفه، «اسفار» و «شفا» را نزد علامه(ره) فرا گرفت و خود، سالها به تدریس فلسفه اسلامی و غرب در حوزههای علمیه پرداخت و کتاب «آموزش فلسفه» ایشان، در مراکز مختلف فرهنگی تدریس میشود؛ این استاد وارسته حوزه، پس از مدتی تحمل بیماری، عصر جمعه دوازدهم دی ماه دارفانی را وداع گفت.
در مطلب پیشرو گزیدهای از بیانات رهبر انقلاب و جمعی از علما دربارهی شخصیت، اندیشه و آثارِ ایشان را بازخوانی میکند.
* کسی مثل آقای مصباح با این خصوصیات نداریم
دیدار آیت الله مصباح یزدی با مقام معظم رهبری
رهبر انقلاب اسلامی: مرحوم آقای مصباح (رضوان الله علیه) یک خصوصیّات منحصربهفردی داشتند که من در مجموعهی فضلای برجستهی قم که از قدیم میشناختیم، و حالا هم بحمدالله برکات بعضیشان ادامه دارد، نگاه میکنم، جامع این خصوصیّات را کسی مثل مرحوم آقای مصباح مشاهده نمیکنم؛ علم فراوان، فکر خوب و نوآور، بیان رسا و واضح، انگیزهی تمامنشدنی و بینظیر، خلقیّات و رفتارهای شایسته و برجسته، سلوک و معرفت و توجّه معنوی و مانند اینها؛ مجموع اینها را واقعاً انسان نمیتواند پیدا کند. اینها در آقای مصباح جمع بود. ۱۴۰۱/۱۰/۰۵
* ایشان قیام برای خدا داشت
آیتالله نوریهمدانی: ایشان قیام برای خدا داشت و قیام فکری و قلمی ایشان که برآمده از علم و آگاهی ایشان بود نیز نمونهای از این قیام است. آثار مکتوب متعددی که از ایشان باقی مانده، از آثار قیام قلمی ایشان است، این قیام بسیار ارزشمند و مهم بهقدری حائز اهمیت است، که بزرگان ما آرزو داشتند از آنها آثار علمی و مکتوب قابل فهم برای مردم باقی بماند، امروز ما میبینیم آیت الله مصباح یزدی با این قیام قلمی و علمی که داشت، آثار و برکتهای متعددی را برای شناخت دین به مردم برجای گذاشته است.
* زندگی او سراسر خدمت به اسلام و مکتب اهل بیت(ع) بود
آیتالله مکارمشیرازی: آیتالله مصباحیزدی عالمی فرزانه، فاضل و با تقوایی بود که همواره از نظام اسلامی دفاع نمود؛ شاگردان فاضلی تربیت کرد و سخنرانی های بسیار سودمندی داشت و زندگی او سراسر خدمت به اسلام و مکتب اهل بیت(ع) بود.
* آیت الله مصباح همانند چراغی راه را برای همگان روشن میکرد
آیتالله جعفر سبحانی: فقید سعید حضرت آیتالله مصباح از دوره جوانی تقواپیشه بودند و زیر نظر اساتید روحپرور نظیر مرحوم آیتالله طباطبایی و آیتالله بهجت تکامل روحی و معنوی در پیش گرفتند و آثار علمی، کلامی و اخلاقی ایشان حاکی از آن است که پیوسته خواهان آن بودند که جوانان هم این راه را بپیمایند و از این نظر حقی بزرگ بر عصر حاضر دارند که از آثار او بهرهمند شده و یا خواهند شد.
او ملقب به مصباح است و مصباح همان چراغی است که راه را برای همگان روشن میکند و او عِلما و عملاً دارای چنین قابلیت و شایستگی بود. از خداوند متعال برای او و روان او علو درجه و برای پویندگان راه او توفیق پیروی و برای بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل خواهانم.
* آقاى مصباحیزدى مورد تأیید من است
حجتالاسلام مرتضى آقاتهرانى نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی: قبل از پیروزى انقلاب، عدهاى از بازاریان قم خدمت آیتالله بهجت(ره) آمده و از ایشان درخواست کرده بودند که خودشان یا یک نفر از روحانیون مورد تأییدشان یک درس اخلاق برگزار نمایند. آیتالله بهجت(ره) گفت که جناب آقاى مصباحیزدى در این زمینه مورد تأیید من است، بروید از ایشان بخواهید و من هم از ایشان مىخواهم که درس اخلاق را برگزار کنند.
این درس اخلاق تا مدت ها در منزل مرحوم اسلامى در قم که بعداً به حسینیه یا مسجد تبدیل شد، ادامه داشت.
آیت الله مصباح یزدی استاد فکر و اندیشه و در عرصههای علمی، فرهنگی و اخلاص انسانی بی نظیر بود.
* علامه مصباح در میدان های مورد نیاز متشر دستور کسی نمیماند
آیت الله محمود رجبی رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره): آیت الله مصباح یزدی شخصیتی بود که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در عرصههایی که نیاز بود، در میدان حضور داشت و در این خصوص منتظر دستور کسی نمیماند.
پس از سالهای پیروزی انقلاب اسلامی کمتر شخصیتی همانند علامه مصباحیزدی در عرصه تربیت نیرو و کادرسازی موفق بوده است، خودسازی از جمله ویژگیهای علامه مصباح یزدی بود.
وی از دوران نوجوانی و جوانی به امر تهذیب و خودسازی میپرداخت. داشتن روحیه جهادی و بسیجی در وجود ایشان بود و هر کجا که نظام اسلامی نیازمند حضور و حمایت داشت در عرصه حاضر میشد.
* آیتالله مصباحیزدی مدافع حقیقی نظام و ولایت
آیتالله کاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران: ایستادگی در برابر انحرافهای مختلف هرچند هزینه داشت ولی او ایستادگی کرد و لحظهای دست از وظایف خود برنداشت؛ این عالم برجسته انقلابی در طول زندگی خود مدافع حقیقی نظام و ولایت بود و برای کمک به حوزههای علمیه و در تربیت نیروهای کارآمد برای جامعه اسلامی تلاش مضاعفی داشت و در این مسیر از هیچ کوششی دریغ نکرد و هزینههای زیادی در قبال آن پرداخت کرد.
یکی از ویژگیهای بارز آیتالله مصباح یزدی، نمونه بودن در دشمنشناسی، ولایتمداری، جریانشناسی، فقه و تفسیر و فعالیتهای گسترده علمی برای کشور و خدمت به اهداف و آرمان والای نظام مقدس جمهوری اسلامی بود.
این روحانی برجسته را باید یک حکیم واقعی و جامع همه کمالات در جامعه اسلامی ذکر کرد که از هیچ کوششی برای نشر معارف دین و دفاع از نظام کوتاهی نکرد و در خط مقدم بود و باید افکار و مسیر او در جامعه اسلامی ادامه یابد.
* دفاع عالمانه مستمر و بدون تعلل و شجاعانه از انقلاب ولایتفقیه
آیتالله سیدمحمدرضا مدرسییزدی امام جمعه یزد: آمادگی جدی در مرزداری از ایمان و ارزشهای معنوی و انقلابی جزو ویژگیهای اصلی این علامه و متفکر اسلامی بود؛ دفاع عالمانه مستمر و بدون تعلل و شجاعانه از انقلاب و دفاع از ولایت فقیه را باید از دیگر ویژگیهای اخلاقی و رفتاری برجسته آیت الله مصباحیزدی ذکر کرد که توسط کارشناسان دینی تبیین شود.
این فیلسوف متعهد همواره در طول زندگی در توجه به نظام اسلامی از هیچ کوششی دریغ نکرد و پاسدار حقیقی اندیشههای انقلابی بود، دشمنان نظام که نمیتوانستند در برابر آیتالله مصباح ایستادگی کنند به وی تهمت میزدند.
اندیشمندی وارسته و مجاهد نستوهی بود
آیت الله سیدمحمدمهدی حسینیهمدانی نماینده ولیفقیه در استان البرز و امامجمعه کرج: علامه مصباحیزدی اندیشمندی وارسته و مجاهد نستوهی بود که در عرصه مرزبانی و پاسداری از مرزهای عقیده و اخلاق و دفاع از ارزشهای الهی و انقلابی فرصتی را از دست نمیداد؛ او برای رشد و تعالی و گسترش فکر و اندیشه ناب از هر اقدامی ولو با تأسیس مؤسسات، تشکیل جلسات، نوشتن کتاب، بیان مطالب جهت تربیت شاگردان و هر جان مستعدی، خستگیناپذیر استقبال میکرد.
تواضع و زهد همراه صفا و خوشخلقی در کنار دشمنشناسی و بصیرت همراه با دفاع بهموقع صادقانه و منصفانه از ارزشها و آرمانهای انقلاب و همچنین حضور مستمر در عرصههای مختلف موردنیاز نظام و انقلاب شخصیت او را کمنظیر و مورد حقد دشمنان قرار داده بود.
* دفاع از جبهه ارزشها و مبانی دین و انقلاب
آیتالله محسن اراکی از اعضای مجلس خبرگان رهبری: شاید در تاریخ اسلام کمتر برههای داشتیم که به مبانی و ارزشهای انقلاب این طور حمله شود و حتی این تهاجمها از لحاظ کمّی و کیفی بی سابقه بود و اگر آیت الله مصباح در برابر اینها استقامت نمیکرد، معلوم نبود چه سرنوشتی مذهب اهلبیت(ع) و مبانی دین را تهدید میکرد؛ از دیگر ابعاد این فقیه فیلسوف، جامعیت ایشان در دو بُعد علمی و عملی است.
از کمالات ایشان در بُعد علمی، فیلسوف، فقیه، متکلم، مفسر، عارف، قرآن شناس، حدیث شناس، مسلط بر مبانی فقهی و اصولی، حکیم، و مسلط بر همه علوم اسلامی بود و در بعد عملی ایشان عارفی زاهد، مجاهدی پا در رکاب و در میدان بود.
از ویژگیهای مهم آیتالله مصباح جریان سازیهایی بود که تضمین کننده انقلاب و ارزشها در جامعه اسلامی بود، وی جریانهای اصیلی در جامعه به وجود میآورد که اساس آن استقامت و اصالت فکری و سیاسی و فرهنگی در مقابل تحریف و تحریم بود و این جریانها را گسترش میداد.
پایان خبر/ 78041