اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  قم

قیام 19 دی در سایه غیرت و عقلانیت

قیام تاریخی 19 دی مردم قم در اندیشه و کلام رهبر حکیم انقلاب، نشانه عمق اعتقاد دینی مردم در سایه غیرت، عقلانیت و بصیرت است؛ مفاهیمی که دقت نظر بیشتر اندیشمندان و تحلیلگران را می‌طلبد.

قیام 19 دی در سایه

خبرگزاری فارس - حسن شیخ حائری: نوزدهم دی‌ماه در تقویم رسمی کشور با عنوان "قیام خونین مردم قم (۱۳۵۶ ه ش) ثبت شده است؛ قیامی که به تعبیر رهبر خبیر انقلاب اسلامی از حوادث دارای مضمون عمیق و پیام های بلند حتی برای نسل های بعد است.

از این رو و بر اساس رهنمود رهبر انقلاب در دیدار تصویری اخیر با جمعی از اقشار مختلف مردم قم به نشر این مفاهیم توسط اهل فکر و قلم و بیان، شایسته است تا تحلیل‌هایی در این‌ باره و با هدف ترویج و تعمیق این اندیشه ثبت و ضبط شود.

در این باره باید توجه داشت که رهبر بصیر انقلاب اسلامی، قیام نوزدهم دی ماه مردم قم را نشانه عمق اعتقاد دینی مردم می‌دانند و این اعتقاد را در سه کلیدواژه یعنی "غیرت"، "عقلانیت" و "بصیرت" خلاصه می‌کنند.

و اما علمای اخلاق در تعریف "غیرت" به "تلاش در نگهداری آنچه حفظش ضروری است" اشاره می‌کنند؛ همچنان که این مفهوم با واژگانی مانند حمیّت، مروّت و مردانگی و به تعبیر دیگر، حس مسئولیت‌پذیری در زندگی فردی و اجتماعی مترادف دانسته شده است.

نکته دیگر در تفسیر و تشریح مفهوم "عقلانیت" است، به‌ویژه آن که باید دانست انسانیت انسان به بهره‌مندی از عقل است: عقل باشد راه بندِ هر خطا ... .

بر همین اساس است که انسان را به توجه در پندارها، گفتارها و رفتارها تشویق کرده‌اند تا با استفاده از قوّه خِرَدورزی بتواند بهترین تصمیم ممکن را بگیرد و در مسیر راستی و درستی گام بردارد.

در ادامه، مفهوم "بصیرت" به میان می آید؛ همان که در کلام رهبری و در کنار "صبر و استقامت"، برای آحاد مردم لازم دانسته شده است. معظم له در این باره می‌فرماید: بصیرت یعنی تیزبین بودن و راه درست را شناختن. رهبر انقلاب همچنین در نوزدهم دی ماه سال ۱۳۹۹ نیز فرموده بودند: ۱۹ دی، نشانه بصیرت یک ملت است.

ایشان در مرداد ماه سال ۹۸ و در دیدار با مدال‌آوران المپیادهای علمی نیز بصیرت را به معنای داشتن نگاه انقلابی دانستند و فرمودند: اگر واقعا بخواهید برای کشورتان مفید باشید، نگاه و نگرش انقلابی مبتنی بر تفکر اسلامی را در خود حفظ و تقویت کنید.

بنابراین "بصیرت" به انسان کمک می‌کند تا با مشاهده دقیق و تحلیل درست و به موقع، به آگاهی و در نهایت "یقین" دست یابد.

کوتاه سخن آن که ملت‌های زنده و هوشیار مانند ملت ایران، با درس گرفتن از حوادثی مانند قیام نوزدهم دی‌ماه مردم قم، غیرت همراه با عقلانیت و بصیرت را در خود تقویت خواهند کرد و در یک کلام، تلاش و کوشش خویش را در شناخت وظایف فردی و اجتماعی به کار خواهند بست تا حیات طیّبه‌ای را در سایه معرفت و عبودیت الهی و ولایت اولیای خدا در کنار "مردمی‌بودن" و "استفاده از ظرفیت مردم برای نظارت عمومی" تجربه کنند. ان شاء الله.

انتهای پیام/۷۸۰۲۸

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول