اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کهگیلویه و بویراحمد

سد چم‌شیر گچساران راه نجات کشاورزان در روزگار کم بارش+فیلم

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران گفت: با وجود بارش های کم و ورودی آب بسیار کم اجازه ندادیم تا کشاورزان پایین دست سد چم شیر دچار کمبود جهت تامین آب اراضی شوند.

سد چم‌شیر گچساران  راه نجات کشاورزان در روزگار کم بارش+فیلم

خبرگزاری فارس- گچساران- ندانعمتی- کهگیلویه و بویراحمد استان چهار فصل با زمین های حاصل‌خیز در حوزه های مختلف به خصوص کشاورزی در کشور قد علم کرده و به برکت انقلاب اسلامی به پیشرفت های خوبی در حوزه سدسازی دست پیدا کرده است.

محض اطلاع اینکه در استان کهگیلویه و بویراحمد طبق آمارها سالیانه به‌ طور میانگین از ۵۷۴ میلی متر بارش باران برخوردار است.

در این بین سد و نیروگاه چم‌شیر نمادی از تلاش دولتمردان انقلاب اسلامی در شهرستان گچساران واقع در کهگیلویه و بویراحمد است.

این سازه غول پیکر با حمایت و تلاش مسوولان کهگیلویه و بویراحمد و پشتکار جهادی برای پیشرفت منطقه و بر طرف شدن مشکلات مردم با وجود حرفهای غیر کارشناسانه به سرانجام رسید و در سال ۱۴۰۲ در دور دوم سفر رئیس جمهور دولت سیزدهم افتتاح شد.

پس از بهره برداری از این سد و خاموش شدن هیاهوی زیاد، مزایای بسیار خوب این پروژه عظیم نیز در میان برخی از دغدغه ها کمرنگ شد.

بهره مند شدن زمینهای تشنه کشاورزان که با خود توسعه و رونق اقتصادی و کشاورزی را به همراه دارد با افتتاح سدچم شیر به خوبی مشهود است.

سد چم‌شیر در نزدیکی گچساران در جنوب کهگیلویه و بویراحمد احداث شد که یکی از بلندترین سد‌های وزنی از نوع بتنی غلتکی ایران است که بر روی رودخانه زهره احداث شده و مخزن این سد ۲.۳ میلیارد مکعب ظرفیت دارد و دارای یک میلیون و ۱۰۰ متر مکعب حجم بدنه و سه دهنه سرریز اوجی دریچه دار است.

مطالعه احداث سد چم شیر در سال ۷۳ از سوی سازمان آب منطقه‌ای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفت.

از مزایای سد و نیروگاه چم‌شیر می‌توان به تولید انرژی برقابی به میزان حدود 482 گیگاوات ساعت در سال مدیریت و بهبود کمی و کیفی آب برداشتی از رودخانه زهره، اشتغال زایی و ایجاد بستر مناسب جهت توسعه صنایع آبزیان و گردشگری منطقه، کنترل سیلاب‌ها و استفاده بهینه از آب و جلوگیری از بروز خسارات سیلاب، تامین آب صنعت و کشاورزی جهت بهبود اراضی پایین دست و بالا دست اشاره کرد.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران می‌گوید: با وجود بارش های کم و ورودی آب بسیار کم اجازه ندادیم تا کشاورزان پایین دست سد چم شیر دچار کمبود جهت تامین آب اراضی شوند.

محمد رضا فاضل در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گچساران اظهار کرد: بدنه سد چم شیر از نوع بتن Rcc بزرگترین طرح برق و آبی در کشور است که با هدف ذخیره ۲/۳ میلیارد متر مکعب آب و بهبود کیفیت و کنترل سیلابها بر روی رودخانه زهره ساخته شده است.

وی با بیان اینکه تراز نرمال مخزن این سد از سطح دریا ۵۹۸ متر است، گفت: هم اکنون تراز این سد بیش از ۵۴۷ متر است.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر تصریح کرد: هم اکنون بیش از ۲۲.۵ درصد از ظرفیت این سازه آبی معادل ۳۶۰ میلیون متر مکعب پر شده است، از زمان آغاز ذخیره سازی آب در پشت این سد ۵۲۰ میلیون متر مکعب بیشترین میزانی بوده که در چم شیر ذخیره آن شده بود.

فاضل عنوان کرد: همچنین این سد با هدف تولید ۴٨٠ گیگاوات ساعت انرژی برق آبی در سال احداث شده است.

وی گفت: ظرفیت نیروگاه ۳ واحد ۵۵ مگاواتی و ۲ واحد کوچک هر یک به ظرفیت ۵/ ۵ مگاوات که در مجموع ۱۷۶ مگاوات است.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر خاطرنشان کرد: آورده متوسط دراز مدت رودخانه زهره بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیون متر مکعب بوده و هم اکنون پیشرفت کلی سد چمشیر بیش از ۹۸ درصد است.

فاضل بیان کرد: هدف از ساخت سد چمشیر ذخیره سیلاب ها و استفاده از آب ذخیره شده برای توسعه و بهبود فعالیت های کشاورزی در پایین دست سد است.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر ادامه داد: با آبگیری طرح و ذخیره سازی مناسب آب، کشاورزان پایین دست سد چمشیر در تابستان و پاییز آبی مناسب از لحاظ کیفیت و کمی برای آنها تنظیم شد.

فاضل اظهار کرد: در حال حاضر ۵۳۱ نفر نیروی ماهر و نیمه ماهر در این سد فعالیت دارند.

وی گفت: با وجود بارش های کم و ورودی آب بسیار کم اجازه ندادیم تا کشاورزان پایین دست سد چم شیر دچار کمبود جهت تامین آب اراضی شوند.

معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه «چمشیر» گچساران گفت: آبگیری این سازه آبی از دی ماه ۱۴۰۱ آغاز شد و در این مدت 489 میلیون متر مکعب آب برای بخش کشاورزی و حق آبه زیست محیطی از سوی این سد رها سازی شده است.

محمدرضا فاضل عنوان کرد: هم اکنون تراز این سد 538 متر از سطح آزاد دریاست.

وی افزود: ورودی آب سد چم شیر را ۶.۵ تا هفت متر مکعب در ثانیه و دبی خروجی این سد 45 مترمکعب در ثانیه است و بنا به درخواست کشاورزان پایین دست سد چم شیرهم اکنون 45 مترمکعب در ثانیه رهاسازی انجام می‌دهد.

 حسن بهبودی کارشناس فنی سد چمشیر هم در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در گچساران گفت: کیفیت متوسط آب مخزن سد چمشیر(EC) در حال حاضر معادل 2 هزار و 400 میکرو موس بر سانتیمتر است.

وی بیان کرد: این سد با هدف تولید ۴۸۳ گیگاوات ساعت انرژی برق آبی در سال احداث شده است.

کارشناس فنی سد چمشیر اظهار کرد: ظرفیت نیروگاه ۳ واحد ۵۵ مگاواتی و ۲ واحد کوچک هر یک به ظرفیت ۵/ ۵ مگاوات که در مجموع ۱۷۶ مگاوات است.

بهبودی افزود: هدف از ساخت سد چمشیر ذخیره سیلاب ها و استفاده از آب ذخیره شده برای توسعه و بهبود فعالیت های کشاورزی در پایین دست سد است.

 کارشناس فنی سد چمشیر خاطرنشان کرد: هم اکنون با وجود بارش های کم در سال آب جاری بیش از 360 میلیون متر مکعب آب پشت سد چم شیر ذخیره است.

بهبودی عنوان کرد، از ابتدای سال با توجه به‌ حجم خروجی از سد بطور متوسط ، ۱۶ مترمکعب بر ثانیه دبی خروجی از محور سد بوده است.

وی اضافه کرد: در فصل تابستان با وجود دبی ورودی ۵.۵ مترمکعبی رودخانه زهره، دبی خروجی این سد آبی بیش از ۱۵ مترمکعب بر ثانیه و معادل سه برابر دبی ورودی بوده است.

 کارشناس فنی سد چمشیر تصریح کرد: در حال حاضر نیز باتوجه به دبی ورودی ۶.۵ متر مکعب بر ثانیه، بنا به درخواست کشاورزان پایین دست این سد هم اکنون 45 مترمکعب در ثانیه رهاسازی انجام می‌دهد.

پایان پیام/ ۸۲۰۳۳

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول