اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  یزد

روایتی از «باغ بهشت» و بی‌توجهی به آن در اردکان

کاروانسرای ارجنان بنایی تاریخی و به جا مانده از دوره قاجاریه است که علی‌رغم ثبت ملی مورد بی مهری متولیان امر قرار گرفته و در حال تخریب است.

روایتی از «باغ بهشت» و بی‌توجهی به آن در اردکان

به گزارش خبرنگار فارس از اردکان، بانی کارونسرای تاریخی ارجنان که از نظر لغوی به معنای باغ بهشت است،‌ «حاجی شیخ آقابابای هرندی» بوده و از نظر پلان و نقشه، چهار ایوانی است که برای ورودی اصطبل ها از آنها استفاده شده و همین امر باعث تمایز آن با دیگر کاروانسراها شده است.

ورودی کاروانسرا در ضلع شمالی است که درب دولنگه بزرگ چوبی بر آن نصب شده است، هشتی این بنا در پشت درب ورودی بوده و ورودی اصطبل و راه پله داخلی است.

حیاط کاروانسرا مربع شکل و ایوان‌ها و حجره‌ها برگرد آن ایجاد شده است و در وسط حیاط کاروانسرا ساختمانی هشت ضلعی  است که بر روی پایاب ساخته شده است، یکی از کابرهای آن در قسمتبالایی آن نهفته است که به عنوان جایگاهی برای باراندازی و استراحت کارونیان استفاده می شده است و کاربرد دیگر آن حوضخانه پایین آن بود که آب مجموعه را از قنات تأمین می کرده است و هم اکنون نیز فعال است.

در کاروانسرای ارجنان، با ایجاد دریچه‌ای کوچک بر دروازه برای سرایدار تمهیدی اندیشیده شده تا در موارد غیرضروری نیازی به باز و بسته کردن در سنگین و بزرگ نباشد.

باغ بهشت در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و آخرین زمانی این کاروانسرا فعال بوده، مربوط به اواخر دوره قاجار بوده است.

ارجنان روستای کوچکی است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی اردکان در میانه راه عقدا- اردکان قرار دارد و آب و هوای باغ بهشت گرم و خشک است.

پایان پیام/خ

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول