اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  گیلان

پیگیری یک وعده: چه زمانی ارقام جدید بادام زمینی معرفی می‌شود؟

بادام‌زمینی نقش مهمی در اقتصاد گیلان دارد و توجه ویژه برای از بین بردن آفات این محصول و معرفی ارقام جدید بادام و مقاوک سازی آن در برابر آفات، توسط جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات نقش مهمی در افزایش تولید و رونق مجدد این محصول در گیلان را ایفا می‌کند.

پیگیری یک وعده: چه زمانی ارقام جدید بادام زمینی معرفی می‌شود؟

خبرگزاری فارس؛ سعید شفیعی‌ثابت: به دلیل وجود رودخانه سفیدرود و حاصلخیزی خاک، ۶۰ درصد بادام‌زمینی کشور به عنوان یکی از محصولات استراتژیک گیلان در آستانه‌اشرفیه تولید می‌شود.

 وجود بیش از ۲ هزار و ۶۵۰ هکتار باغ بادام و تولید حدود ۱۰ هزار و ۱۲۰ تن در شهرستان آستانه‌اشرفیه موجب شده تا این شهرستان قطب تولید بادام‌زمینی کشور می‌نامند.

با توجه به افزایش قیمت خشکبار مثل پسته، فندق و بادام درختی در کشور بادام‌زمینی جایگاه ویژه‌‌تری را در بین سبد کالایی مردم پیدا کرده و به لحاظ اهمیت غذایی نیز یکی از مفیدترین خشکبارهاست.

تولید ۱۰ هزارتن بادام مصرفی کشور در آستانه‌اشرفیه

اگرچه در دیگر شهرستان‌های گیلان از جمله رشت و تالش بادام کشت می‌شود ولی تولید ۱۰ هزار تن بادام از ۳۰ هزار تن بادام مصرفی کشور در شهرستان آستانه‌اشرفیه نشان می‌دهد که این شهرستان کماکان یکی از قطب‌های تولید بادام در کشور است.

با این وجود بادام‌کاران این شهرستان با مشکلات فراوانی در کاشت این محصول به دلایلی همچون نبود بذر و وجود نوعی قارچ سمی به نام «آفلاتوکسین» مواجه هستند.

 

آفت و بیماری پوسیدگی ساقه بلای‌جان بادام‌کاران آستانه‌ای

ارقام بادام زمینی در شهرستان آستانه‌اشرفیه از نوع NC2 بوده و این رقم بیش از ۳۰ سال است که در اراضی کشاورزی این شهرستان کشت می‌شود و همین امر منجر شد تا در چند سال اخیر آفت و بیماری‌هایی چون پوسیدگی سفید طوقه، آفلاتوکسین‌ و قارچی با عنوان ساپروفیت بلای جان بادام کاران آستانه‌ای شود.

رسول خدادادی یکی از بادام‌کاران آستانه‌ای می‌گوید: «وجود بیماری‌ در بادام زمینی و نبود آموزش لازم در این خصوص سبب شد تا سالانه ۳۰ الی ۳۵ درصد از محصول خود را از دست دهیم و هیچ نهادی هم پاسخگو خسات وارد شده به ما نیست.»

به گفته این بادام‌کار آستانه‌ای، هرساله تعدادی از کارشناسان حوزه جهاد کشاورزی برای درمان بیماری‌ و آفت‌های موجود در بادام به روستاهای استان مراجعه می‌کنند اما علیرغم توضیحات آنان، اتفاق خاصی در این خصوص نمی‌افتد.

 

گلایه بادام‌کاران از عدم معرفی ارقام جدید بادام در آستانه‌اشرفیه

یکی دیگر از کشاورزان فعال در حوزه بادام زمینی می‌گوید: «جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات برنج متولی مبارزه با آفات و معرفی ارقام جدید کشاورزی است ولی در چند سال اخیر با وجود قول‌های داده شده دستاورد مهمی در این حوزه اتفاق نیافتاده است.»

این فعال حوره بادام زمینی می‌گوید: «بذر بادام‌زمینی کاشته شده در آستانه‌اشرفیه nc2 است که یک بذر بسیار قدیمی است و همین امر در کنار عدم معرفی ارقام جدید بادام زمینی توسط مرکز تحقیقات کشاورزی سبب شد تا اکنون شهرستات پارس آباد دشت مغان جای آستانه‌اشرفیه در تولید بادام زمینی را بگیرد.»

زمان ۱۰ ساله برای معرفی ارقام جدید زراعی به بازار نیاز است

در همین خصوص مهران غلامی معاون برنامه‌ریزی و پشتیبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان به مطالعات متعددی توسط مراجع دانشگاهی و تحقیقاتی استان اشاره می‌کند و می‌گوید: «مطالعات متعددی توسط مراجع دانشگاهی و تحقیقاتی استان انجام می‌شود تا یک رقم با میزان محصول بیشتر، شناسایی و در صورت داشتن شرایط مناسب برای کشت وسیع معرفی شود.»

غلامی به چرایی عدم معرفی ارقام جدید بادام زمینی در چند سال گذشته در گیلان نیز اشاره می‌کند و معتقد است که برای معرفی یک رقم زراعی جدید نیاز که حتی ۱۰ سال کارهای تحقیقاتی انجام شود وسپس در یک سطح اراضی کم کشت و پس از موفقیت در وسعت بیشتری کشت می‌شود.

به گفته معاون برنامه‌ریزی و پشتیبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان، این زمان برای معرفی اکثر ارقام اصلاح شده گیاهان زراعی مثل برنج، گندم، جو، حبوبات، دانه‌های روغنی و سایر محصولات زراعی لازم است و امری کاملاً علمی و بدیهی است.

آن‌طور که کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی، هر رقم زراعی باید در طول آزمایشات متوالی مزرعه‌ای، مورد بررسی های لازم توسط متخصصین قرار بگیرد تا پس از معرفی بتواند عملکرد محصول در منطقه را افزایش دهد.
 

 

مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها مهم‌ترین هدف از معرفی ارقام جدید باران

یکی از دغدغه‌های مهم بادام‌کاران آستانه‌ای وجود برخی آفات در بادام است لذا و به گفته غلامی  معاون برنامه‌ریزی و پشتیبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان، عملکرد محصول اولین هدف است و بعد از آن توجه به کیفیت، و سپس مقاومت به آفات و بیماری‌های شایع در منطقه و تحمل به تنش های محیطی (مانند خشکی و کم آبی و ...) مورد توجه و بخشی از اهداف محققان در معرفی اراقام مختلف زراعی از جمله بادام زمینی است.

معرفی رقم جدید بادام‌زمینی در گرو تأیید نهایی

چندی پیش بود که سیدعلی موسوی، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان خبر از معرفی ارقام جدید بادام زمینی‌ داد و گفت که مطالعات در خصوص معرفی ارقام مقاوم بادام زمینی در حال انجام است و پس از طی مراحل قانونی و زمان لازم اعلام می‌شود.

به گفته موسوی رقم تولید شده بادام در آستانه‌اشرفیه از عملکرد چندان مطلوبی برخوردار نبوده و در برابر برخی از بیماری‌ها مثل آفات و بیماری‌ها ضعف دارد که مهم‌ترین دلیل در کاهش هرساله برداشت بادام در آستانه‌اشرفیه است.

 

کشت ارقام جدید بادام‌زمینی در ۲ هزار متر از اراضی کشاورزی آستانه‌اشرفیه

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان می‌گوید: «از چندین سال گذشته مرکز تحقیقات محصولات کشاورزی اقدامات مهمی را در خصوص معرفی ارقام جدید بادام زمینی انجام داده و با توجه به مجموعه بررسی‌ها، ۱۹ لاین وارداتی بادام از ارقام جدید شناسایی و در نهایت ۲ محصول برتر شناسایی و کارهای تحقیقاتی و نهایی بای معرفی محصول در حال انجام است.»

به گفته موسوی، ۲ رقم معرفی شده از لاین وارداتی و از کشور هند بوده که در مقایسه با رقم NC۲ مقاوم تر است و در سال گذشته در ۲ هزار متر مربع از اراضی کشاورزی آستانه‌اشرفیه، تالش و لشت نشا کشت شده و در سال جاری هم برای کشت و تست نهایی به دشت آباد مغان برده شده تا نتایج نهایی مشخص شود.

آن‌طور که موسوی می‌گوید: «کارهای نهایی برای معرفی ارقام جدید بادام زمینی در حال انجام است زیرا عملکرد ۲ لاین معرفی شده از بادام به نسبت دیگر ارقام عملکرد بهتری داشته و نتایج نهایی آن پس از بررسی و تأیید نهایی تدوین و در نهایت یک محصول از این ۲ محصول به کشاورز معرفی خواهد شد.»

بادام‌زمینی روزگاری مایه افتخار گیلان بوده و سالانه ۱۴ هزار و ۵۰۰ هزار تن پیله تر بادام‌زمینی در آستانه‌اشرفیه برداشت می‌شد، محصولی که فروش آن بین ۱۶ الی ۱۷ میلیون تومان است لذا توجه ویژه برای از بین بردن بیماری پوسیدگی سفید ساقه بادام و توجه به چگونگی حفاظت از این محصول و باغات زیرکشت و معرفی ارقام جدید بادام آن توسط جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی نقش مهمی در افزایش تولید این محصول در گیلان دارد. 

پایان پیام/۳۳۸۹/ک

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول