اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  قم

انتقاد عضو خبرگان رهبری از ضعف دستگاه‌ها در بیان دستاوردهای نظام

آیت الله اراکی،عضو مجلس خبرگان رهبری با انتقاد از تبلیغات ضعیف نهادها در بیان دستاوردهای نظام اسلامی گفت: سخنگوی هر دستگاه باید قدرت بیان تحلیلی و اقناعی برای مردم داشته باشد.

انتقاد عضو خبرگان رهبری از ضعف دستگاه‌ها در بیان دستاوردهای نظام

به گزارش خبرگزاری فارس از قم، آیت الله اراکی امروز در جمع رؤسای برخی دانشگاه های سراسر کشور و مدیران حوزه علمیه استان قم در دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری در قم، گفت: نظام اسلامی ما یک ساختار، محتوا و پدیده نو، منحصر به فرد و البته شایسته شناخت و تحقیق و همچنین یک اتفاق عجیب در تاریخ اسلام است.

وی اظهار کرد: آن چه توسط امام راحل، مردم، حوزه های علمیه و اندیشمندان بزرگ در قالب انقلاب اسلامی محقق شد، صرفا بحث در تغییر یک سیستم حاکمیتی نبود، بلکه جایگزینی یک نظریه تمدنی بر جامعه بشر بود که باید آن را یک کار کارستان دانست.

وی با بیان این که جمهوری اسلامی یک نظام تمدنی نوین است، از حوزه های علمیه خواست تا در استخراج فقه این نظام از متون دینی کوشا باشند.

اراکی ادامه داد: بر این اساس، باید قرآن را یک کتاب اجتماعی بدانیم، ضمن آن که وجه اجتماعی و پیوستگی عبادات نیز بر همین مبنا قابل تأمل و تدبر است و حتی آیاتی مانند «ایاک نعبد و ایاک نستعین» در نماز نشان می دهد که یک فرد نمازگزار نیز  بخشی از یک جامعه و امت است و باید در سطح کلان نیز مورد توجه قرار گیرد.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم سپس بیان کرد: خدای متعال جامعه را به عنوان یک واحد کلان در نظر می گیرد و مولِّد این جامعه هم، نبی اکرم(ص) و امام (ع) است و از این رو، رسول اکرم (ص) را پدر جامعه می دانیم و در تفسیر آیه مبارکه «النّبی اولی بالمومنین مِن انفسهم»، عبارت «و هو اب لهم» مطرح می شود که البته این ابوّت، ابوّت جسمانی نیست.

عضو مجلس خبرگان رهبری سپس به برخی آیات قرآن کریم درباره حضرت ابراهیم (ع) توجه داد و گفت: آیاتی مانند «و اذ ابتلی ابراهیم ربّه بکلمات فاتمهنّ قال انّی جاعلک للنّاس اماما ...» و البته آیات بعدی آن، آیات مهمی است که باید در آن ها تتبع و غور داشت؛ چراکه بعد از تعیین امامت در این آیات، از کعبه به عنوان «خانه امام (ع)» یاد شده و سپس موضوع «شهر امام (ع)» مطرح می شود و عملا بر اساس یک طرح منطقی و محکم، شکل گیری یک جامعه و امت بر محوریت امام (ع) مورد بحث قرار می گیرد.

وی افزود: هویت اجتماعی جامعه و حتی شخصیت فردی انسان ها را نه پدر و مادر جسمی، بلکه امام (ع)  شکل می دهد.

اراکی با گرامیداشت یاد استاد شهید آیت الله مطهری (ره) اضافه کرد: این استاد شهید در یکی از بحث های خود، شخصیت انسان را مانند یک ساختمان ترسیم می کند که انسان، خشت خشت آن را با اراده و عمل اختیاری خویش می سازد؛ البته اگر این اراده فرد در جامعه، خاضعِ آن قانونی باشد که امام (ع) تعیین می کند و «سلم لمن سالمکم و حرب لمن حاربکم» تحقق پیدا کند، جامعه ای واحد شکل می گیرد و هر فرد در این جامعه، نمادی از شخصیت امام (ع) خواهد بود.

وی اضافه کرد: بر این اساس، ولایت فقیه هم به معنای تنظیم اراده اجتماعی البته نشأت گرفته از یک دستور بالاتر و بر اساس قانون تجلی اراده حاکم خواهد بود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در این جا لازم است تا این نکته تبیین شود که نظام اسلامی ما ممکن است در ظاهر، اشتراکاتی با نظام غرب داشته باشد، اما در حقیقت اشتراکی ندارد و حتی مبحثی مانند انتخابات در نظام اسلامی، بر اساس مسئولیت امام (ع) و البته فرد فرد جامعه شکل می گیرد که درباره آن می توان به آیاتی مانند آیه شش سوره اعراف «فلنسئلنّ الذین اُرسل الیهم و لنسئلن المُرسلین» ارجاع داد.

استاد دروس عالی حوزه های علمیه با اشاره به این که بر اساس آیات قرآن، هر جامعه ای بر مبنای دو پیمان اطاعت و پیمان نصرت شکل می گیرد یادآور شد: همه مردم در نظام اسلامی باید قدر این نظام را بدانند و در پشتیبانی و نصرت آن تلاش کنند.

اراکی افزود: بدیهی است نهادها در نظام اسلامی نیز باید قدردان مردم باشند و همواره در ارتقای زندگی مردم و تعالی کشور بکوشند، ضمن آن که مسئولان هم باید بر اساس روند سیستمی در کشور، پاسخگوی عملکرد خود باشند.

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنان خود، کار اصلی این مجلس را انتخاب رهبری دانست و گفت: البته خبرگان رهبری به عنوان یک نهاد مهم متشکل از منتخبان مردم، می تواند با کار کارشناسی در کمیسیون های تخصصی خود، یاور قوای سه گانه باشد، همچنان که در حال حاضر هست و با دعوت از مسئولان مختلف، بحث های گوناگونی مطرح شده و می شود.

وی افزود: به طور مثال در موضوع فضای مجازی، پیگیری ها، تبیین ها، اعتراض ها و بازخواست های زیادی از مسئولان این عرصه توسط نمایندگان مردم در مجلس خبرگان انجام شده که امیدواریم به ثمر بنشیند؛ اگرچه برخی مسائل در بطن فضای سیاسی و اجتماعی کشور رسوخ کرده و شاید فسیل شده که اصلاح آن ها، کار آسانی نیست و نیاز به زمان دارد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: نباید فراموش کرد که نظام ما در بطن یک نظام جهانی زندگی می کند و برخی از مشکلات نیز ناشی از فشارهایی است که از خارج بر این نظام وارد می شود.

وی سپس به دوران پایان دفاع مقدس توجه داد و گفت: در آن زمان، فضای آماده ای برای تعالی فرهنگی کشور داشتیم، ولی عملا این فرصت طلایی را از ما گرفتند و سیاست های اقتصادی مبتنی بر اقتصاد جهانی را اولویت دادند، با این استدلال که اگر اقتصاد درست شود، فرهنگ هم درست می شود که البته این بیان، استدلال درستی نیست.

وی با تصریح بر این که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر و با وجود همه فشارهای بین المللی، از اقتصادهای زنده دنیا شمرده می شود بیان کرد: البته مشکلاتی هم هست که نمی توان آن ها را انکار کرد.

عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین خواستار تبیین دستاوردهای نظام اسلامی بویژه در موضوعاتی گسترش بیمه ها شد و گفت: خوشبختانه وضع بیمه درمانی ما از برخی کشورهای پیشرفته بهتر است.

*سخنگوی دستگاه‌ها باید قدرت بیان تحلیلی داشته باشند

وی با انتقاد از تبلیغات ضعیف نهادهای نظام در بیان دستاوردهای نظام اسلامی اظهار کرد: سخنگوی هر دستگاه باید قدرت بیان تحلیلی و اقناعی برای مردم داشته باشد.

اراکی در پاسخ به پرسش برخی رؤسای دانشگاه ها در زمینه برنامه های کامل قابل اجرا برای حل مشکلات کشور تأکید کرد: در بسیاری از زمینه ها، پیشنهادهای آماده عملی برای حل مشکلات داریم، به طور مثال فقه نظام بانکی را در بحث با متخصصان این عرصه و در قالب یک طرح کامل اجرایی و عملیاتی تدوین و منتشر کرده ایم، اما چالش اصلی با برخی افرادی است که جرأت فکر کردن به غیر نظام سرمایه داری را ندارند.

استاد دروس عالی حوزه های علمیه ادامه داد: باید دانست که اساس تورم، پول اعتباری افتراضی است، یعنی ‌وقتی کالای تولیدی کمتر از پولی است که در دست مردم قرار دارد و پول، پول اعتباری است، هر چه پول بیشتر منتشر شود توان خرید پول کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه منجر به تورم خواهد شد و اگر دلار هم در این معادله در نظر گرفته شود که خود هم یک پول اعتباری است موجب مضاعف شدن تورم خواهد شد.

اراکی با تصریح بر این که پول باید حقیقی بشود خاطر نشان کرد: نظام مالیاتی ما باید بر اساس خُمس و زکات شکل بگیرد و در صورت نیاز می توان محدوده کالاهایی را که زکات به آنها تعلق می‌گیرد فراتر از موارد نه گانه معروف زکات مقرر کرد، چنانکه در زمان حضرت امیر آن حضرت زکات بر اسب ماده (خیل اناث) را واجب کردند.

پایان پیام/ ۷۸۰۳۶

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول