اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

تعلیم و تربیت  /  پنجره تربیت

اکثر آموزش‌های دینی ما به درد نمی‌خورد!

تنها با مسائل اعتقادی نمی‌شود انسان‌ها را تربیت کرد. امروز باید اسلام را با واقعیت زندگی افراد تطبیق داد و به او نشان داد که دین برایش منافع مادی دارد و او را در همین دنیا به شکوفایی و زندگی بهتر می رساند. استاد علیرضا پناهیان

اکثر آموزش‌های دینی ما به درد نمی‌خورد!

استاد علیرضا پناهیان

من احترام به همۀ معلمان و اساتید حوزه و  دانشگاه، و منابر تبلیغ دین، باید با صراحت گفت که تربیت دینی ما در آموزش و پرورش، مساجد و منابرها، اکثراً صحیح نیستند، و تقریبا بیشتر درس‌های دینی ما به درد نمی‌خورند.

تربیت دینی ما در آموزش و پرورش، مساجد و منابرها، اکثراً صحیح نیستند.

 

اجازه دهید در این خصوص مطلبی را از نابغۀ تاریخ اسلام، یعنی شهید محمد باقر صدر مورد نظر قرار دهیم. ایشان می‌فرماید ما اگر قرار است اسلام را برای افراد معرفی کنیم، باید آن را به عنوان برنامه‌ای برای اصلاح زندگی امروز آنها معرفی کنیم، و به قیامت واگذار نکنیم. باید ضمن مقایسه طرح اسلام با سایر اندیشه‌ها و طرح‌ها، به افراد نشان دهیم که اسلام تنها راهی است که در جامعۀ اسلامی، زندگی واقعی را برای انسان فراهم می‌کند.

باید به افراد نشان دهیم که اسلام تنها راهی است که در جامعۀ اسلامی، زندگی واقعی را برای انسان فراهم می‌کند.

 

این شهید والا مقام همچنین می‌فرماید امروز دیگر مسئلۀ بهشت و جهنم برای بیشتر مردم اهمیتی ندارد. چرا که انسان امروزی مادی‌گرایانه تربیت می‌شود، مادی‌گرایانه رشد می‌کند، براساس اعداد و ارقام محسوس و قابل شمارش بزرگ می‌شود، براساس منطق سیلی نقد به از حلوای نسیه زندگی می‌کند؛ بنابراین روش تربیتی و الگوهای رفتاری وی باعث می‌شود که اندیشۀ بهشت و جهنم نزد او بی‌فروغ شود و برایش انگیزه‌ای ایجاد نکند.

به عبارت دیگر، از منظر ایشان تنها با مسائل اعتقادی نمی‌شود انسان‌ها را تربیت کرد. عین همین روشی که هم اکنون آموزش و پرورش ما در تربیت دینی در مدارس دارد. انسان امروزی ممکن است به بهشت و جهنم باور داشته باشد، اما این اندیشه احساسات او را تحریک نمی‌کند.

انسان امروزی ممکن است به بهشت و جهنم باور داشته باشد، اما این اندیشه احساسات او را تحریک نمی‌کند.

 

در ادامه شهید صدر می فرماید این‌که مسلمانان صدر اسلام جان‌شان را فدای اسلام می‌کردند و در راه اسلام از خودگذشتگی می‌نمودند و در این مسیر از هم پیشی می‌گرفتند، بخاطر بهشت و جهنم نبود، بلکه به‌خاطر این بود که به اسلام عشق می‌ورزیدند. یعنی می‌دیدند زمانی جاهل بودند و اسلام آنها را عالم کرد؛ زمانی پراکنده بودند و اسلام آنها را یکپارچه کرد؛ سرگردان بودند و اسلام آنها را هدایت کرد؛ فقیر بودند و اسلام سیرشان کرد. یعنی آنها فواید مادی دین را در زندگی خود دیدند.

در  صدر اسلام هم پیامبر اکرم با قیامت مردم را به دین دعوت نکرد، بلکه فواید اجتماعی را نشان آنها داد! شهید صدر می فرماید چون این انسان در عالم حس و جهان مادی زندگی کرده، این سخن که فقط بعد از مرگ دین برای تو خوشبختی می‌آورد هیچ زمان کافی و مؤثر نخواهد بود؛ حتی در زمان خود پیامبر.

پیامبر اکرم با قیامت مردم را به دین دعوت نکرد، بلکه فواید اجتماعی را نشان آنها داد!

 

لذا باید به انسان بگوییم تو امروز سختی‌های دین‌داری را بپذیر و فردا اسلام راه خوشبختی را مقابل تو باز می‌کند. امروز باید اسلام را با واقعیت زندگی تطبیق داد و باید در عمل به مردم نشان داد که اسلام همین الان می تواند زندگی آنها را خوشبخت کند.

امروز باید اسلام را با واقعیت زندگی تطبیق داد و باید در عمل به مردم نشان داد که اسلام همین الان می تواند زندگی آنها را خوشبخت کند.

 

 هرچه هست عقلانیت است، و هرچه هست منفعت انسان است. بحث تعالی روح انسان، بحث شکوفایی انسان، بحث منافع حداکثری برای جامع، و بحث این است که انسان قدرتمند شود. دین دنبال تعالی جامعه است. دنبال تعالی‌ای است که افراد ضددین هم عقلانیت و منافع دین را ببینند و سمت دین بیایند.

 

 

نقل از سایت استاد علیرضا پناهیان

انتهای پیام/

از شما صاحبنظر گرامی در حوزه تعلیم و تربیت هم دعوت می کنیم، از نویسندگان، ممیزان و اعضای هیئت تحریریه پنجره تربیت باشید. برای ارسال مطالب و عضویت در هیئت تحریریه، از طریق ایمیل FarsPanjarehTarbiat@gmail.com مکاتبه فرمائید.

 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول