اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  فارس

گذری در بافت تاریخی شیراز؛ زندگی برای ساکنان بومی چگونه رونق می‌یابد؟

مدیرکل دفتر امور فنی استانداری فارس با اشاره به سیاست‌های تشویقی موجود جهت ماندگاری ساکنان بومی در بافت تاریخی گفت: در راستای بازآفرینی و مرمت خانه‌های بافت تاریخی شیراز، سه وام کم‌بهره به ساکنان و مجاوران محدوده بافت ارائه می‌شود.

گذری در بافت تاریخی شیراز؛ زندگی برای ساکنان بومی چگونه رونق می‌یابد؟

خبرگزاری فارس، شیراز؛ سمیه انصاری‌فرد: یک چیزی می‌گویم و یک چیزی می‌شنوی! اما شنیدن کی بود مانند دیدن.

وقتی قصه‌های دور و دراز زیر لایه‌های پیچ در پیچ زمان پنهان می‌ماند. وقتی درزهای در و دیوار پر از حرف نگفته است. من چطور از میان قامت پوسیده اما همچنان مقتدر بناهای بافت تاریخی رد شوم؟

قصه‌ام را گوش می کنی اما کوچه‌های پیچ در پیچ و باریک بافت تاریخی شیراز دیگر به قصه‌ها عادت کرده‌اند. هرچند دیگر حرف و زمزمه دلشان را آرام نمی‌کند چرا که مرد عمل می‌خواهند برای ایستادن دوباره و دل سپردن به زمان باقی‌مانده برای حضور.

دیگر کوچه‌های هفت پیچ، دوشنبه، کوچه ذغالی‌ها، کوچه صابونی‌ها و گذرهای تاریخی قشو رشو و طاق اسکرو، حوصله شنیدن قصه ندارند. می‌خواهند از حصار گنگ زمانه خارج شوند و مثل روزهای شادابی و طراوت، بار دیگر زندگی کنند و به ساکنان منطقه نیز زندگی ببخشند.

 

بافت رونق بگیرد تا مجاوران بومی به منطقه بازگردند

و این رونق‌بخشی، نیازمند برنامه معین و قوی است. سکونت مجاوران و کمک به ماندگاری جمعیت در بافت تاریخی، مستلزم ارائه تسهیلات و کمک مالی جهت بازسازی، بهسازی و مرمت پروژه های محرک توسعه کمک است.

که در این زمینه آخرین مدل موجود، تسهیل‌گری و توانمندسازی ساکنان برای ترغیب سکونت در بافت است تا این نقطه گریز از مرکز محو شود و مردم برای سکونت به حاشیه شهر مراجعه نکنند و بافت تاریخی خالی از سکنه نشود.

چندی پیش، استاندار فارس با اشاره به وقوع ۲ حادثه تروریستی در حرم شاهچراغ در کمتر از یک سال گفت: سکونت اتباع در شعاع ۵۷ هکتاری حرم شاهچراغ ممنوع شد.

محمدهادی ایمانیه به اقدامات امنیتی بیشتر برای حرم اشاره کرد و گفت: در این راستا تقویت هر چه بیشتر دوربین‌ها و ایجاد دستگاه‌های بازرسی بدنی بیشتر، سکونت نکردن و حضور نیافتن اتباع غیرایرانی در بافت 57 هکتاری حرم و استقرار دستگاه‌های چهره‌زنی و همچنین برگزاری مانور به جهت تقویت و آموزش نیروهای امنیتی مستقر در حرم در دستور کار است.

این خبر اول شهریور ماه امسال انتشار یافت و طی روزهای اخیر نیز اطلاعیه‌ای برای خروج اتباع از محدوده 57 هکتاری حرم مطهر منتشر شده که به موجب آن اتباع تا 14 مهر ماه جاری فرصت دارند، این محدوده را ترک کنند.

با ارائه تسهیلات به ساکنان بومی و مجاوران بافت تاریخی، می‌توان به امنیت محدوده 57 هکتاری پیرامون حرم شاهچراغ(ع) امیدوار بود.

مدیرکل دفتر امور فنی و عمرانی استانداری فارس در این زمینه به خبرنگار فارس گفت: امور اداری و ثبت ملی بافت تاریخی انجام شده و قطعی است، همچنین طرح تفصیلی نیز تصویب شده است که بر اساس این طرح حفظ بافت در اولویت قرار می‌گیرد.

امیرحسین جمشیدی ادامه داد: به دنبال این اقدامات، ساکنان بومی می‌توانند بر اساس ارزش ملک، به عملیات نوسازی و مرمت ملک خود بپردازند.

وی با اشاره به سیاست‌های تشویقی موجود جهت ماندگاری ساکنان بومی در بافت تاریخی و بازگرداندن سایر بومیان به این منطقه، اظهار داشت: طرح اقدام ملی مسکن به ارائه وام بازآفرینی ۲۰۰ میلیونی با سود ۴ درصد، به ازای هر واحد می‌پردازد، همچنین وام ۳۵۰ میلیون تومانی با سود ۱۲ درصد نیز ارائه می‌شود.

مدیرکل دفتر امور فنی و عمرانی استانداری فارس افزود: وام صندوق توسعه حرم مطهر نیز ۴۰۰ میلیون تومان است که به ساکنان بافت تاریخی ارائه می‌شود. 

پیگیری مصوبه خرید خانه‌های تاریخی و خانه‌های ثبت شده در سفر ریاست جمهوری

جمشیدی به سفر ریاست جمهوری به استان فارس اشاره نمود و گفت: در این سفر، چند مصوبه پیگیری می‌شود که مصوبه مرتبط با محدوده بافت، خرید خانه‌های تاریخی و خانه‌های ثبت شده است. 

تخصیص ۷۰۰ میلیارد تومان به مرمت و توسعه جاذبه‌های گردشگری

وی اضافه کرد: همچنین مقرر شده ۷۰۰ میلیارد تومان بابت مرمت جاذبه‌های گردشگری، محلات هدف و توسعه گردشگری در استان فارس تخصیص یابد.

 28 خانه تاریخی در مسیر مرمت و احیاء

خبر تخریب خانه‌های تاریخی، موضوعی بود که از ماه‌ها پیش در فضای مجازی منتشر شد، دوستداران میراث فرهنگی را نگران کرد.

این اخبار جسته و گریخته از منابعی اعلام میشد که معمولا با طرح توسعه حرم شاهچراغ در تعارض هستند و بخشی از گفته‌ها نیز واقعیت نداشت.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس با اشاره به احیاء خانه‌های تاریخی اظهار داشت: 28 خانه تاریخی در دستور کار اداره‌کل میراث قرار داشته که احیای تعدادی از آنان انجام شده و سایر خانه‌ها نیز در دست انجام است.

محمدتقی قلعه‌نویی در گفتگو با خبرنگار فارس گفت: همچنین بازسازی خانه منتسب به سعدی نیز در حال انجام است، هرچند این خانه در اصل متعلق به سعدی نبوده و چندی پیش حواشی بی اساسی راجع به تخریب آن به عنوان خانه‌ای با غنای تاریخی پخش شد که صحت نداشت.

وی افزود: در هر صورت، به مرمتگرانی که در بافت تاریخی مشغول کار هستند، گفتیم که مرمت این خانه را نیز انجام دهند.

معاون میراث فرهنگی فارس اظهار داشت: مالکیت تعدادی از خانه‌ها نیز با آستان احمدی است، که انتظار می‌رود آنها نیز برای مرمت پای کار بیایند و سایر خانه‌ها نیز شخصی است که اگر بودجه‌ای در قالب مشارکتی تخصیص یابد، مرمت آنان نیز در دستور کار قرار می‌گیرد.

تمام خانه‌های تاریخی تحت پوشش ملی قرار گرفته‌اند/ امسال از اعتبار خبری نیست

قلعه‌نویی با اشاره به شماره ثبت ملی برای خانه‌های بافت تاریخی گفت: مدتی پس از‌ تصویب ثبت ملی بافت تاریخی، شماره ثبت ارائه شده و به موجب آن تمام خانه‌های تاریخی تحت پوشش ملی قرار گرفته‌اند.

وی اضافه کرد: از آنجا که ثبت ملی امسال انجام شده، هنوز اعتباری به آن تخصیص نیافته است و سال آینده، پس از اختصاص بودجه می توان به مرمت بناها پرداخت.

این مسؤول خاطرنشان کرد: در راستای مرمت بناهای بافت تاریخی، تعدادی از سرمایه‌گذاران نیز اعلام آمادگی کرده‌اند و امیدواریم از حضور آنها بهره کافی را ببریم.

رونمایی از لوح ثبت ملی بافت تاریخی با حضور رئیس‌جمهور

قلعه‌نویی اظهار داشت: قرار بود برای ثبت ملی بافت تاریخی، مراسمی شایسته برگزار شود که با توجه به سفر ریاست جمهوری، این مراسم به همراه رونمایی از لوح ثبت ملی بافت تاریخی با حضور رئیس جمهور برگزار می‌شود.

به گزارش فارس، بافت تاریخی و آن‌چه - نیک یا بد - یا بر او گذشته است، ماجرای امروز و دیروز نیست اما در ماه های اخیر، زخم‌های کهنه‌اش سر باز کرده و هر فردی -از کارشناس و غیرکارشناس- وارد گود شده‌اند تا با اظهار نظر خود مرهمی بر این زخم کهنه شوند اما گاه این روند با کجروی به سمت ناکجاآباد رفته و نتیجه معکوس می‌دهد.

زخم هایی که بر قامت بافت تاریخی است حاصل سال‌های ندانم‌کاری، ناکارآمدی و سوءمدیریت گذشته و حتی نا آگاهی ساکنان بافت است که سال‌ها مسکوت مانده و امروز که دچار انباشتگی شده، فوران نموده است. به طوری که در فضای مجازی، راست و دروغ، حسن نیت و سوءنیت، فرصت و تهدید در هم آمیخته و بافت تاریخی را محاصره کرده است!

اکنون انتظار می‌رود با مرمت و احیاء خانه‌های تاریخی همچنین ارائه تسهیلات به ساکنان بومی، روند رونق‌بخشی به بافت تاریخی شیراز تسریع یابد.

پایان پیام/ن

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول