اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  نفت و انرژی

یک میلیون‌ چاه سفره‌های آب زیرزمینی را می‌بلعد

طبق آخرین آمار یک میلیون و 20 هزار و 709 حلقه چاه در کشور وجود دارد که سالانه 41 میلیارد و 367 میلیون متر مکعب آب را از سفره‌های آب زیرزمینی برداشت می‌کند، در این راستا دولت با اتکا به هوشمندسازی مصارف، قصد مدیریت برداشت آب از منابع زیرزمینی را در دستور کار قرار داده است.

یک میلیون‌ چاه سفره‌های آب زیرزمینی را می‌بلعد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، نتایج آماربرداری سراسری منابع و مصارف آب در سال 1400 بیانگر جزئیات قابل توجهی از روند مصرف آب در کشور است.

در این راستا یکی از مهمترین اطلاعات ذکر شده در این آماربرداری توجه به برداشت آب از منابع آب زیرزمینی است. بر اساس این اطلاعات تا پایان سال 1400، یک میلیون و 20 هزار و 709 چاه در کشور وجود دارد که سالانه 41 میلیارد و 367 میلیون متر مکعب آب از آن برداشت می‌شود.

*جزئیات دقیق از برداشت آب زیرزمینی کشور

3 استان کرمان، فارس و خراسان رضوی با برداشت 5.7 میلیارد متر مکعب، 5.4 میلیارد متر مکعب و 3.7 میلیارد متر مکعب صدرنشین جدول برداشت آب زیرزمینی هستند و استان‌های کهگیلویه و بویر احمد، اردبیل و ایلام نیز با برداشت 107 میلیون متر مکعب، 219 میلیون متر مکعب و 272 میلیون متر مکعب به ترتیب کمترین سهم در برداشت آب زیرزمینی را به خود اختصاص می‌دهند.

از منظر تعداد چاه اوضاع در فهرست استان‌های کشور متفاوت است و 3 استان مازندران، فارس و آذربایجان غربی با 196 هزار 534 چاه، 94 هزار 554 چاه و 91 هزار 108 چاه به ترتیب در صدر فهرست تعداد چاه‌های کشور قراردارند و استان‌های ایلام، خراسان جنوبی و یزد نیز با 2 هزار 227 چاه، 3 هزار 784 چاه و 4 هزار 307 چاه در رتبه‌های پایانی تعداد چاه در کشور هستند.

بر اساس آمار یاد شده متوسط برداشت از هر حلقه چاه طی یک سال در کشور 40 هزار 527 متر مکعب است.

* 95 درصد چاه‌های کشور مالکیت خصوصی دارد

در این راستا، محمد پورحمید کارشناس حوزه آب در گفت‌وگو با خبرنگار فارس گفت: بیش از 65.6 درصد از منابع آبی سالانه کشور از طریق منابع آب زیزمینی با استفاده از ابزار چاه برداشت می‌شود که عدد بسیار بالایی است و ضرورت دارد تا توجه مدیریت منابع آب به سمت منابع اب زیرزمینی بیشتر از گذشته شود.

این کارشناس آب با اشاره به وضعیت مالکیت چاه‌های مستقر در کشور گفت: 95 درصد از چاه‌های ایران مالکیت غیردولتی و خصوصی دارد و همین مسئله می‌تواند مدیریت منابع آب زیرزمینی را دشوار کند، زیرا دولت باید با تنظیم قوانین در این حوزه اقدامات لازم را انجام دهد و اقدام مستقیم جوابگو نخواهد بود، کما اینکه طرح تعادل بخشی طی این سال‌ها نتیجه خاصی به همراه نداشته است.

به گزارش فارس، طی 2 سال گذشته به منظور حفظ برداشت منابع آب زیرزمینی اقدامات قابل توجهی در دستور کار قرار گرفته است.

* هوشمندسازی برداشت منابع آب زیرزمینی در دستور کار دولت

در این راستا، علیرضا الماسوندی، معاون شرکت مدیریت منابع آب در گفت‌وگو با خبرنگار فارس عنوان کرد: استفاده از ابزارهای هوشمند برای مدیریت منابع آب زیرزمینی در دستور کار قرار گرفته و نتایج قابل توجهی نیز در این حوزه به دست آمده است که می‌تواند در دراز مدت به ساماندهی منابع آب زیرزمینی ختم شود.

این مقام مسئول تاکید کرد: حکمرانی موثر آب زیرزمینی مسئله بوده که دولت به دنبال آن است و باید نگرش بی‌نهایت بودن از منابع آب زیرزمینی به سمت استفاده بهینه هدایت شود و هر چاه مطابق پروانه بهره‌برداری خود برداشت آب کند.

* اعتراض یک کشاورز به برداشت آب بی‌رویه توسط سایر کشاورزان

به گزارش فارس، برداشت فراتر از پروانه یکی از مهمترین معضلات این روزهای منابع آب ایران به حساب می‎‌آید.

در این راستا یک کشاورز فعال در استان همدان به خبرنگار فارس گفت: در یکی از روستاها، یک فرد از یک استان دیگر به روستای ما آمد و اقدام به حفر چاه کرد؛ از زمانی که چاه او بهره‌برداری شد، 5 چاه ما در بالا دست به طور کامل خشک شد.

وی افزود: با پیگیری انجام شده متوجه شدیم، چاه این فرد در مصب سفره آب زیرزمینی زده شده و اجازه حرکت آب به سمت چاه‌ها ما را نمی‌دهد. پس از مستدل شدن این اقدام، اداره دولتی مربوط اقدام به بستن چاه وی کرد اما وی مقاوت می‌کرد و حتی به رها کردن سگ‌ها به سمت ماموران متوسل شد.

این کشاورز بیان کرد: البته در سال جاری با هوشمندسازی و نصب ابزارآلات لازم، مصرف این چاه کنترل شده و چاه‌های سایر کشاورزان پس از سال‌ها دوباره به آب افتاد.

به گزارش فارس، بر اساس متون دینی برداشت آب خارج از پروانه وغیرقانونی از چاه‌های قانونی و همچنین زدن چاه غیر مجاز اقدامی غیر‌شرعی است. علاوه بر این دولت باید به منظور کنترل برداشت‌ها، ابزارآلات نرم خود را توسعه داده و از این طریق زمینه کنترل مصرف آب زیرزمینی را هدایت کند.

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول