اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

دانشگاه

فارس من| علت بیکاری دانشگاه‌ رفته‌ها و نظرات کاربران در این‌باره چیست؟

پای درد دل جوانان که می‌نشینی حرفشان یکی است و آن هم نبود شغل برای رشته دانشگاهی که آن‌ها را از تمام جلوه‌های زندگی دور کرده و در ذهنشان «این همه درس خواندی و شغل نداری» تداعی می‌شود.

فارس من| علت بیکاری دانشگاه‌ رفته‌ها و نظرات کاربران در این‌باره چیست؟

 گروه دانشگاه خبرگزاری فارس ـ  به پای درد دل جوانان که میشینی حرفشان یکی است و آن هم نبود شغل برای رشته دانشگاهی که آن‌ها را از تمام جلوه‌های زندگی دور کرده است.

از این رو برخی کاربران سامانه فارس من با ثبت پویشی خواستار   «مدیریت پذیرش دانشجو در رشته مهندسی»  شدند.

این کاربران در پویش خود آوردند:

«چند سالی است که بازار کار رشته های مهندسی بسیار بد و نابسامان است و جامعه از فارغ‌التحصیلان بیکار رشته های مهندسی اشباع شده (برخی از آن‌ها با مدرک ارشد مهندسی برای گذران زندگی به ناچار در تاکسی اینترنتی مشغول شده اند و ...!) اما در کمال تعجب مشاهده می‌شود در ۲ سال گذشته ظرفیت رشته‌های مهندسی (لیسانس و ارشد) مخصوصا مهندسی صنایع که اینجانب تحصیل کرده‌ام، نه تنها کاهش نیافته بلکه در بسیاری از دانشگاه‌های دولتی حتی ۲ برابر شده است.

با توجه به وضعیت اسف‌بار بازار کار رشته‌های مهندسی و مخصوصا مهندسی صنایع تقاضا می‌شود، در ابتدا رشته‌های مهندسی از پیام نور، علمی‌کاربردی موسسات غیرانتفاعی حذف شود و سپس ظرفیت دانشگاه‌های دولتی نیز کاهش یابد.

چرا مسؤولان هیچ نگاهی به بازار کار و وضعیت آینده دانشجویان مهندسی ندارند و به جای ساماندهی اوضاع کار، وضعیت را با ۲ برابر کردن ظرفیت، بدتر می‌کنند؟

لازم به ذکر است که طبق آمارها کشور ما در دنیا بیشترین فارغ التحصیل مهندسی را دارد.

 

محمد عباسی سردبیر این پویش در گفت‌و‌‌گو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، می‌گوید: وضعیت بازار کار مهندس‌ها چیزی برای گفتن ندارد و در هر خانواده شاهد یک مهندس بیکار هستیم، این در حالی است که ظرفیت دانشگاه‌ها را هم افزایش دادند و در دانشگاه‌ها و موسسه‌های مختلف شاهد هستیم انواع رشته‌های مهندسی را جذب می‌کنند و هیچ بازار کاری فراهم نمی‌کنند.

* دانشگاه باید در کنار پذیرش به فکر اشتغال باشد

وی می‌افزاید:‌ در کشور‌های پیشرفته طبق بازار کار، اولویت‌ها و نیاز‌ها دانشجو جذب می‌کنند ولی در کشور ما به صورت نابسامان و بی‌چارچوب دانشجو پذیرش می‌کنند و به فکر در‌آمدزایی هستند و برای اشتغال هیچ فکری نمی‌کنند، آیا دانشگاه و جامعه به این مقدار مهندس نیاز دارد؟

وضعیت بازار کار مهندس‌ها چیزی برای گفتن ندارد و در هر خانواده شاهد یک مهندس بیکار هستیم، این در حالی است که ظرفیت دانشگاه‌ها را هم     افزایش دادند و در دانشگاه‌ها و موسسه‌های مختلف شاهد هستیم انواع  رشته‌های مهندسی را جذب می‌کنند و هیچ بازار کاری فراهم نمی‌کنند

 در این زمینه نظر دانشجویان مهندس را پرسیدیم:

 عباس نعمتی دانشجوی رشته مهندسی پزشکی می‌گوید: متاسفانه در تمامی رشته های تحصیلی در کشور تحصیلکرده مازاد و بیشتر از ظرفیت بازار کار وجود دارد. دلیل هم مشخص است.، کسب درآمد و کاسبی توسط نهادهای مثلا دانشگاهی از قبیل دانشگاه مجازی، علمی کاربردی، شبانه، پیام نور و دانشگاه آزاد که                  در دورترین نقاط و کوچکترین شهرها تاسیس دانشگاه و جذب دانشجو بودند و عامل اصلی بحران بیکاری نیروی تحصیلکرده خصوصا نیروی مهندسی هستند. عامل دیگر عدم ثبات مشاغل در بنگاه های خصوصی است.

        وی می‌گوید: اکثر شرکت های خصوصی بزرگ خصوصا در بخش ساختمان، فاقد فعالیت هستند و دلیل آن هم  مشکلات مالی پروژه ها و عدم تراز مالی در بخش درآمد و هزینه به سبب تورم است.

دانشجوی فارغ‌التحصیل دیگری می‌گوید: بنده مهندس عمران هستم با مدرک ارشد از دانشگاه دولتی تهران که شغل کاذب دارم ، نه تنها من بلکه اکثریت همکاران من الان این شرایط رو دارند ، از دولت و مسؤولان می‌خواهیم  با جذب بی حساب و کتاب مهندس عمران باعث سرخوردگی جوانان ما نشوند و یک ساز و کار درست برای این قضیه تعریف کنند.

سرونا قاسمی نیز می‌گوید: من مهندس این مملکت هستم و رشته‌ ما را فقط بی‌نهایت گرفتند، زمانی که من می‌خواستم بروم رشته‌ مهندسی کامپیوتر گفتند، اگر به این رشته بروی، فردای آن به سرکار می‌روی. با اینکه من دانشجو نمونه دانشگاهمان بودم، اما  از وقتی که  هر شهری برای خودش دانشگاه آزاد و دولتی رشته‌ کامپیوتر را تاسیس کرد، هر کس را که  میبینی یک جایی رشته کامپیوتر خوانده است.

زهرا نجفی درباره وظیفه دولت در ایجاد شغل می‌گوید:‌ اولا زمینه سازی برای ایجاد اشتغال از وظایف دولت‌ها است. ثانیاً اینجا بحث از برنامه ریزی و هدف مندی برای آموزش عالی است، که باید کاملا در راستای نیاز کشور باشد. از وظایف اولیه آموزش عالی که در اسناد بالادستی هم به آن تصریح شده، «تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور» است. دانشگاه نمی‌تواند بگوید که تنها هدف من «باسواد کردن مردم» است و بعد از آن، این که این سواد به چه درد جامعه می خورد، و بر سر این نیروی انسانی چه می‌آید.

زمینه سازی برای ایجاد اشتغال از وظایف دولت‌ها است، ثانیاً اینجا بحث از برنامه ریزی و هدف مندی برای آموزش عالی است، که باید کاملا در راستای نیاز کشور باشد

صادق احمدی نیز نظر متفاوتی دارد و می‌گوید:‌ مهندس بودن تنها تحصیل در دانشگاه نیست، مهندسانی که بیکارند به این دلیل هستش که هنوز مهندس کامل نشدند و به جای کارآموزی و کسب تجربه که اتفاقا سخت هم هست ترجیح دادند، دیگر مهندس نباشند و راننده تاکسی باشند، به نظر من همه مردم اگر علاقه داشته باشند می‌توانند در یکی از رشته های مهندسی تحصیل کنند و ایرادی هم ندارد. اما مشکل اسنجاست که بعضی‌ها میخواهند، نابرده رنج گنج میسر کنند، ولی میسر نیست.

وظایف اولیه آموزش عالی که در اسناد بالادستی هم به آن تصریح شده، «تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور» است

         

 برزو مهری نیز می‌گوید:‌ مشکل شما این است که میخواهید درس کم باشد تا حتی با بی‌سوادی به سرکار روید و مشکل دیگری که در جونان وجود دارد این است که برای پول به دانشگاه می‌آیند و دانشگاه را بخاطر علم‌ورزی و یادگیری دانش انتخاب نمی‌کنند.

حدیث امینی یکی دیگر از دانشجویان رشته مهندسی عمران می‌گوید: آینده شغل‌های مهندسی در کشور خیلی وضعیت خوبی ندارد. با این شرایط ، بازار کار اشباع شده است و  از مهندس بیکار و سطح رفاه اجتماعی پایین مهندسان باید توسط مجلس پیگیری شود. باید ظرفیت دانشگاه‌ها برای رشته‌های مهندسی مخصوصا ساختمان کاهش شدیدی پیدا کند زیرا باعث سرخوردگی جوانان می‌شود و نمی‌توانند امید به آینده داشته باشند و بخواهند برای کشور خود مفید واقع شوند.

حسام نورایی نیز می‌گوید:‌ در تمام کشور‌ها  مهندسی یک شغل لوکس به حساب می‌آید. افراد با ضریب هوشی بالا وارد این رشته‌های مهندسی می‌شوند و  برای جامعه مهندسین احترام ویژه‌ای قائل هستند. سخت‌گیری در این مورد زیاد است و حالا این رشته به عنوان راهی برای کسب درآمد اینجا شده است و وسیله کاسبی برای دانشگاه‌های پول و بی‌کیفیت شده است.

به گزارش فارس، امید است، مسؤولان  برای بازار کار فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها و ظرفیت کلاس‌های دانشگاهی فکری کنند و برای بازار کار و آینده شغلی دانشجویان برنامه‌ریزی کنند. 

پایان پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول