یداله اعتمادی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در خرمآباد، با اشاره به اینکه تیفوئید یک بیماری باکتریال سیستمیک است که شروعی تدریجی داشته و با تب ممتد، سردرد و حالت گیجی، ضعف، بی اشتهایی، کندی نبض، بزرگی طحال، لکه های قرمز روی تنه، سرفه بدون خلط، یبوست و یا اسهال همراه است، عنوان کرد: با درمان به موقع با آنتی بیوتیک مناسب میزان مرگ و میر را میتوان از ۱۱ درصد به کمتر از یک درصد کاهش داد.
وی بیان کرد: عامل حصبه، باسیل تیفوئید یا سالمونال تیفی است، سالمونالهای پاراتیفی علائم شبه حصبه ایجاد میکنند که معمولا خفیف تر است.
کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به اینکه تیفویید در تمام دنیا منتشر است، گفت: ایران نیز کم و بیش از کلیه استانهای کشور گزارش میشود، اما بیشترین میزان بروز در سال ۱۳۷۳، در استانهای کرمانشاه، مرکزی، لرستان و کردستان بوده است.
اعتمادی افزود: انسان مخزن بیماری حصبه بوده و افراد خانواده که در تماس هستند ممکن است حاملین گذرا باشند در اکثر نقاط دنیا، حاملین مدفوعی شایعتر از حاملین ادراری هستند.
وی با اشاره به اینکه عامل بیماری معمولا توسط غذا یا آب آلوده به مدفوع یا ادرار بیماران یا حاملین منتقل میشود، گفت: میوه جات خام، سبزیجات آلوده به کود انسانی، شیر و فرآوردههای لبنی آلوده شده توسط دست حاملین و در بعضی از مناطق جهان از راه مصرف صدف دریایی آلوده نیز انتقال پیدا میکند.
به گفته کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان مگس و سوسک به عنوان ناقلین مکانیکی میتوانند اغذیه را آلوده و سپس ارگانیسم در داخل غذا تکثیر پیدا میکند تا به دوز آلوده کننده خود برسد.
اعتمادی با بیان اینکه همه مردم نسبت به بیماری حساس هستند و این حساسیت با کاهش اسیدیته معده بیشتر میشود، افزود: به دنبال ابتلاء به بیماری، عفونت بدون علامت یا ایمن سازی فعال، ایمنی اختصاصی نسبی پیدا میشود اما این ایمنی قادر به محافظت شخصی در برابر بلع تعداد زیاد ارگانیسم نیست.
وی گفت: در مناطق آندمیک، حصبه بیشتر در اطفال قبل از سنین مدرسه و در سنین مدرسه مشاهده میشود.
کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان تاکید کرد: آموزش همگانی در مورد اهمیت شستشوی دستها با آب و صابون بعد از اجابت مزاج و قبل از تهیه و صرف غذا به خصوص در مورد کسانی که با مواد خوراکی سرو کار دارند یا از بیماران و اطفال مراقبت میکنند، ضروری است.
اعتمادی بیان کرد: تامین امکانات لازم برای شستشوی دستها، آب سالم، صابون، دفع صحیح فضولات انسانی، رعایت فاصله بین چاه فاضلاب و چاه آب آشامیدنی و عدم وجود حشرات در اطراف چاه توالت از مواردی است که مانع پیشگیری تیفویید میشود.
تامین آب سالم چه به منظور آشامیدن، چه شستشوی سبزیجات و میوه جات و ظروف، کنترل حشرات توسط حشره کش ها و دفع صحیح زباله در کیسه های نایلونی جهت عدم تجمع حشرات از دیگر مواردی است که وی مطرح کرد.
کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان، بیان کرد: پاستوریزه کردن یا جوشاندن شیر و کلیه محصولات لبنی، نظارت بر کلیه جنبههای تهیه، نگهداری و تحویل محصولات لبنی و تشویق تغذیه با شیر مادر در تمام طول شیرخوارگی و در غیر این صورت جوشاندن شیر و آبی که به مصرف تغذیه شیرخوار میرسد از راهکارهای پیشگیری از ابتلا به حصبه است.
اعتمادی گفت: کلرامفنیل، کوتریموکسازول، آمپی سیلین، آموکسی سیلین و در صورت اثبات مقاومت دارویی میتوان ضمن بستری بیماران از سفالوسپورینهای نسل سوم مانند CEFTRIAXON استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه ایزوالسیون و جدا سازی بیماران الزام نیست، خاطر نشان کرد: رعایت موازین بهداشتی در رابطه با مدفوع و ادرار ضروری است، قرنطینه لزومی ندارد.
کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان تاکید کرد: رعایت بهداشت فردی و محیط میتواند عوامل محافظی برای عدم ابتلاء باشد.
اعتمادی گفت: کلیه موارد تیفوئید اعم از مشکوک، محتمل یا قطعی باید ماهانه توسط مراکز بهداشتی درمانی تا روز هفتم ماه بعد به مرکز بهداشت شهرستان و تا روز دهم ماه بعد از مرکز بهداشت شهرستان به مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خدمات بهداشتی درمانی مربوطه و تا روز بیستم ماه بعد از آن مرکز به اداره کل مبارزه با بیماریها گزارش شود.
وی بیان کرد: با تفکیک سنی و جنسی و شغلی موارد بیماری و تعیین میزان حمله در گروههای جمعیتی متفاوت میتوان گروههای آسیب پذیر را مشخص کرد، برای مثال اگر در زمان برقراری مدارس بود و بیشتر افراد گرفتار در سن مدرسه بودند باید بجز آدرس منزل، آدرس مدرسه هم در نظر گرفته شود.
کارشناس مسوول بیماریهای منتقله از آب و غذا دانشگاه علوم پزشکی لرستان تاکید کرد: آموزش بهداشت به عموم مردم در مورد عدم استفاده اغذیه مشکوک به خصوص از دست فروشان و چگونگی ضدعفونی صحیح سبزیجات و میوه جات ضروری است.
پایان پیام/