اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  اصفهان

روایت ۴۰۰ سال عزاداری در حسینیه بزرگ زواره+ عکس

در ایام محرم و در شهر زواره بیشتر آیین‌های سنتی از جمله شبیه‌خوانی و تعزیه‌خوانی رواج داشته و تقریبا حدود چهارصد سال است که مراسم‌های عزاداری ایام محرم در حسینیه بزرگ زواره برگزار می‌شود.

روایت ۴۰۰ سال عزاداری در حسینیه بزرگ زواره+ عکس

به گزارش خبرگزاری فارس از اردستان، مردم مومن و شهیدپرور زواره از دیرباز از فرهنگ عاشورای حسینی شناختی عمیق داشته‌اند و همه‌ساله قبل از آنکه ماه محرم و صفر فرا برسد، فضای شهر را مهیای پذیرایی از این دو ماه با عظمت می‌کنند.

مردم مدینه السادات زواره، فضای حسینیه‌ها و تکایای شهر را با پارچه‌های مشکی یا تیره، سیاه‌پوش می‌کنند و با کتیبه‌هایی که منقش به اشعار و احادیث مربوط به عاشورا و قیام امام حسین(ع) است، فضای مساجد تزیین می‌شود.

در چنین ایامی، شهر زواره حال و هوای دیگری دارد‌، حسینیه‌ها و تکایای شهر مملو از جمعیتی است که از دیگر شهرهای همجوار نظیر تهران و اصفهان برای مراسم عزاداری ایام محرم به زادگاه خود می‌آیند تا همراه با همشهری‌های خود در مراسم عزای سالار شهیدان شرکت کنند.

مراسم‌های سوگواری ایام شهادت با روضه‌خوانی، زنجیرزنی، سینه‌زنی، اطعام عزاداران، اجرای تعزیه و چاوش‌خوانی همراه است.

 

حسینیه‌های کوچک و بزرگ شهر زواره که از مکان‌های تاریخی این شهر هستند، در ایام محرم یکی از اصلی‌ترین محل برگزاری مراسم عزاداری و همچنین اجرای سنت‌های خاص عزاداری زواره از جمله نخل‌گردانی، تعزیه‌خوانی و نظایر آن است.

در کنار برگزاری مراسم عزاداری در حسینیه، در مساجد و تکیه‌های دیگر نقاط شهر زواره نیز عزاداری برای سرور و سالار شهیدان با شکوه خاصی انجام می‌شود.

حسینیه کوچک و بزرگ زواره دارای یک قسمت سرپوشیده و یک قسمت سرباز است و در فصل‌های مختلف سال همچون تابستان و زمستان محیط مناسبی برای عزاداری و پذیرایی از هیأت‌های مذهبی بوده که در این حسینیه غالبا مردان در طبقه پایین و زنان در طبقه بالا می نشینند.

مراسم تعزیه‌خوانی که از جمله آیین‌های کهن عزاداری مردم منطقه زواره است در سکوی وسط حسینیه‌ها اجرا می‌شود و اکثر تعزیه‌ها در حسینیه بزرگ زواره و بعد از پایان مراسم عزاداری توسط تعزیه‌خوان‌ها برای مردم اجرا می‌شود.

قدمت ۴۰۰ ساله مراسم عزاداری در حسینیه بزرگ زواره

محمدرضا صدوقی کارشناس مسائل تاریخی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اردستان، اظهار کرد: در ایام محرم و در شهر زواره بیشتر آیین‌های سنتی از جمله شبیه‌خوانی و تعزیه‌خوانی رواج داشته و تقریبا حدود چهارصد سال است که مراسم‌های عزاداری ایام محرم در حسینیه بزرگ زواره برگزار می‌شود. 

وی افزود: حسینیه بزرگ زواره و بخش سرباز آن مربوط به اواسط دوره صفویه و بخش سرپوشیده آن مربوط به اوایل دوره قاجار است، حسینیه کوچک بعد از دوره صفویه ایجاد شده که مربوط به افراد غیرسادات و عام بوده اما حسینیه بزرگ برای سادات است.

صدوقی تصریح کرد: صفه‌های خاص حسینیه زواره مربوط به خانواده‌های خاص بوده و هر خانواده‌ای در صفه‌‌ای مخصوص برای عزاداری‌ها و یا دیگر برنامه‌ها می‌نشستند، طبقه بالا مخصوص بانوان بوده و آقایان در طبقه پایین می‌نشستند.

کارشناس مسائل تاریخی خاطرنشان کرد: تعزیه‌خوان‌های بسیار نامداری به‌خصوص در منطقه زواره حضور دارند و تعزیه‌خوانی‌هایی که در این منطقه انجام می‌شده توسط خود افراد بومی و محلی تعزیه خوانده می‌شده است.

وی تاکید کرد: مرکز ثقل تعزیه‌خوانی، زواره بوده که به‌طور خاص در ده شب اول محرم انجام می‌شده و سپس در دیگر ایام این ماه در روستاهای اطراف و شهر اردستان نیز تعزیه خوانده می‌‌شده است.

از خصوصیات بارز مردم زواره، حضور گسترده در مراسمات مذهبی به‌خصوص در ایام محرم و روز تاسوعا و عاشورا است. در این ایام حسینیه‌های شهر با جمعیتی زیاد از مرد و زن و کودک و جوان روبه روست که تا نیمه‌های شب به برپایی عزاداری و دیدن تعزیه مشغول هستند.

 

 

مهدی از شهروندان زواره‌ای به خبرنگار فارس می‌گوید: چندین سال است که همراه با خانواده در ایام محرم، از همان شب‌های اول در مراسم عزاداری که در خیمه سبز حسینی و حسینیه زواره برگزار می‌شود شرکت می‌کنیم و به تماشای تعزیه‌خوانی نیز مشغول می‌شویم.

وی با اشاره به اجرای تعزیه شهادت حضرت علی‌اکبر(ع) در روز تاسوعا و برپایی سفره حضرت ابوالفضل در عصر این روز، ادامه داد: هر ساله دو شب قبل از محرم در خیمه سبز حسینی زواره دو تعزیه به‌نام‌های تعزیه ‌«حضرت ابوالفضل» و تعزیه ‌‌«حر» اجرا می‌شود.

تعزیه‌خوانی یکی از آیین‌های سنتی عزاداری است که قدمت حدود ۴۰۰ ساله دارد و طبق اسناد تاریخی، به دوران صفویه برمی‌گردد، این رسم قدیمی همچنان در مراسم عزاداری ایام محرم مردم زواره جای دارد و انجام می‌شود.

تعزیه‌خوانی در خیمه سبز حسینی زواره

مؤذنی، مسؤول فرهنگی مسجد جامع زواره و از شهروندان زواره‌ای به خبرنگار فارس گفت: رسم تعزیه‌خوانی از قدیم‌ الایام در خیمه سبز حسینی زواره و حسینه‌های زواره در ایام ماه محرم برپا است و در کنار آن سخنرانی، روضه‌خوانی و اطعام عزاداران انجام می‌شود.

وی یادآور شد: افراد تعزیه‌خوان در شهر زواره هستند اما در چندساله اخیر مراسم تعزیه‌خوانی در زواره با حضور تعزیه‌خوانان مشهور کشور هر شب در دهه اول ماه محرم برگزار می‌شود و ساعت شروع برگزاری مراسم تعزیه‌خوانی نیز از ۹ شب است که تا حدود ۳ ساعت طول می‌کشد.

از دوران قدیم، از آنجایی که مراسم‌های عزاداری ایام محرم در زواره بسیار با شکوه خاصی انجام می‌شده، علاوه بر مردم شهر زواره، از دیگر شهرهای همجوار نیز مردم و عزاداران برای تماشای تعزیه‌خوانی‌ها و یا دیگر سبک‌‌های عزاداری به زواره می‌رفتند.

پایان پیام/۶۳۱۳۵/ع

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول