اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  کرمان

ساز مخالف بازاریان با سازه سنتی «بازار تاریخی» رفسنجان

بازار تاریخی رفسنجان مربوط به دوران سلجوقیان است که در سال ۱۳۸۴ ثبت ملی شده و این روزها بازاریان با دخل و تصرفی که در سازه سنتی آن داشتند، موجب تضعیف این سازه شده‌اند.

ساز مخالف بازاریان با سازه سنتی «بازار تاریخی» رفسنجان

خبرگزاری فارس – کرمان؛ زهرا بمی: بازار رفسنجان یکی از منحصر به‌فردترین بناهای تاریخی این شهرستان و استان کرمان است و دارای آب‌انبار، سقاخانه، کاروانسرا، حمام، مسجد و قیصریه است.

این بنای تاریخی در اواسط قرن ششم بنا شده و در سال ۱۳۸۴ با شماره ۱۳۲۹۰ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.

بازار سرپوشیده رفسنجان یکی از مقاصد گردشگران است و معمولا تورهای گردشگری در فهرست بازدیدهای خود این بازار را در اولویت قرار می‌دهند.

هرچند جاذبه‌هایی که این بازار دارد آن را به مقصد گردشگران تبدیل کرده است، اما توسط برخی

بازاریان، دخل و تصرفاتی در نمای سنتی این بازار صورت گرفته که آن را از حالت سنتی خارج کرده است.

  طی سال‌های گذشته مسؤولان شهرستان در جهت حفظ این بنای زیبا بخشی از بازار را مرمت کردند تا میراث گذشتگان حفظ شده و خدشه‌ای به آن وارد نشود.

نازک شدن سازه بازار و خطر ریزش با کوچکترین زلزله

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رفسنجان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رفسنجان اظهار کرد: بازار رفسنجان مجموعه تاریخی‌ست که ثبت ملی شده و هرگونه دخل و تصرف در بناهای تاریخی ممنوع است.

وی بیان داشت: مالکان، سازه‌های بین مغازه‌ها را تراشیدند به‌طوری که دیوارهای خشتی به عرض حدود ۷۰ سانتی‌متر اکنون نازک شده که این کار غیراصولی‌ست و با کوچکترین لرزشی امکان ریزش آن وجود دارد.

تشکیل پرونده قضایی در خصوص تضعیف سازه بازار

حسن حسینی با بیان اینکه پرونده‌هایی در خصوص دخل و تصرف بازار در دادگستری تشکیل شده که بیشترین آن مربوط به تضعیف سازه بازار است، ادامه داد: بازار یک فضای عمومی است و با آسیب رسیدن به سازه زیر سقف راسته اصلی بازار، با کوچکترین زلزله‌ای امکان خسارت سنگین وجود دارد.

حسینی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۴ مکرر پیگیر بودیم و ده‌ها پرونده قضایی داریم که چند مورد رای بر این صادر شده که سازه باید به وضع سابق برگردد و حداقل به ۴۰ سانتی‌متر برسد.

اما به تازگی شاهد پیدا شدن سروکله درب‌های برقی در بازار هستیم که متأسفانه حالت سنتی مغازه‌های داخل بازار را زیر سوال برده است.

حسینی این کار را تخلف اعلام کرد و توضیح داد: استفاده از درب‌های برقی به‌عنوان یک نماد از تکنولوژی جدید در یک فضای سنتی، حداقل در استان کرمان ممنوع است.

درب‌های برقی باید جمع شوند

وی اضافه کرد: معاونت میراث فرهنگی استان اکیدا خواستار جلوگیری از استفاده از درب‌های برقی در بازار شده و در این زمینه هم پرونده‌های متعددی داریم.

حسینی با ذکر این مطلب که بازاریان گاهی شبانه و به دور از چشم ما اقدام به نصب این درب‌ها می‌کنند، تصریح کرد: حتی در ایام تعطیلات نوروز اقدام به این کار کرده‌اند اما تعهد گرفته‌ایم که باید درب‌ها به وضع سابق برگردند.

 سازه بازار باید به وضع سابق بازگردد

حسینی در پاسخ به این پرسش که اکنون با توجه به تضعیف سازه، چاره چیست، اظهار داشت: اداره کل پیگیر هست و بازگشت به وضع سابق چاره کار است. سازه اصلی حدود ۷۰ سانتیمتر خشت بوده که حداقل باید ۴۰ سانتیمتر باشد، در بعضی جاها سازه را تراشیدند و به فضای مغازه خود اضافه کردند و بعضی موارد خیلی حاد است، اما در هر صورت چاره کار بازگشت به وضع سابق است. 

وی یادآور شد: در خصوص مرمت هم بارها گفتیم با بعضی از اقداماتی که انجام می‌شود مشکلی نداریم اما آسیب به سازه ممنوع است.

حسینی ابراز امیدواری کرد با توجه به اینکه بازار یک مکان عمومی‌ست، رسیدگی به پرونده‌های قضایی هرچه زودتر انجام شود تا دیگر شاهد چنین دخل و تصرفاتی نباشیم.

حفظ اصالت سنتی بازار به نفع بازاریان است

وی با ذکر این مطلب که به بازاریان گفتیم هدف ما حفظ اصالت بازار سنتی‌ست که همین حالت سنتی سبب ایجاد جاذبه می‌شود و به نفع خود بازاریان است، افزود: بازاریان پای کار باشند که این بنای تاریخی حفظ شود.

به گزارش فارس، هنوز بخش‌هایی از بازار رفسنجان نیاز به مرمت دارد که به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان در بازدیدی که به همراه معاون وزیر میراث فرهنگی از آن داشت، مرمت بازار رفسنجان تا پایان امسال تکمیل می‌شود.

اما با توجه به اینکه بازار به‌عنوان مرکز تجاری اصلی شهر بوده و تردد در آن زیاد است و از طرفی سازه آن هم با اقداماتی که بعضی بازاریان انجام دادند، تضعیف شده، می‌طلبد که از ادامه این روند جلوگیری شود و بازاریان خودشان آستین همت بالا زده و میراث گذشتگان‌مان را به وضع سابق برگردانند و به سلامت به آیندگان تحویل دهند.

پایان پیام/۸۰۰۱۶/ب

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول